Anonimen
|
Pozdravljene babuške! Najprej vsem, ki se slabo počutite, želim, da čim prej pride zdravje nazaj. Kar se tiče hemeroidov, pa jih imam sama že nekaj let (jih ima tudi moja mama in sestri, zdravnica mi je rekla, da je nekoliko gensko), tako da me zdaj niso toliko prestrašili, že kar pomalem živim z njimi. Mi je pa moja G priporočila eno mazilo, ki se baje dobi samo v Avstriji in je popolnoma naravno in zelo pomaga: Hädenssa. Si ga še nisem nabavila, toda če se mi bodo težave stopnjevale, bo očitno treba. Preizkušam pa eno metodo, o kateri govori Ina May Gaskin, ko govori o povezavi med zgoraj in spodaj: ko si na veliki potrebi, sprosti čeljust, tako da se ti odprejo usta. Bolj, ko je sproščena čeljust, bolj je sproščen anusni sfinkter in manj je težav s hemeroidi in bolečim iztrebljanjem. Moram reči, da kar deluje, vsaj ne krvavim pri vsaki veliki potrebi. Vsekakor bom pa to uporabljala med porodom. Baje je za vsako žensko lažje zavestno sprostiti čeljust kot pa mišice spodaj, medtem ko se odpiraš. Junona - Vodni izcedek tudi sama opažam, tudi po tuširanju oziroma če nimam oblečenih spodnjih hlačk. Sem se nekako navadila nanj in tudi jaz opazila, da se ga več pojavi, ko grem ali na sprehod oziroma se malo več gibljem. To jemljem kot nek naravni proces čiščenja nožnice in dokler ni smrdljiv ali krvav, mislim, da je vse ok. rea27 - Jaz sem imela pred sedmimi leti splav po izbiri (sva se oba s partnerjem tako odločila, ker nisva imela ne službe, ne faksa ...), in meni je pomagalo to, da sem napisala pismo, z mojim dragim sva se oba bitjecu opravičila, seveda pri tem jokala ... v glavnem fajn je, da to bolečino čustveno predelaš. Morda pa bitjecu, ki si ga izgubila napišeš poslovilno pismo? Glede strahov, da se ti bo ista zgodba ponovila, pa te razumem, da je gotovo hudo, toda ključ je zaupanje. Ni lahko, toda ko se človek nauči zaupati življenju, vesolju ali bogu (višji sili, v katero pač verjame), je življenje veliko lažje. Vsekakor pa pomagajo pozitivne misli. lananai - Na nuhalni sva izvedela, da bo punčka, je bilo zelo očitno, tako da sva to kar vzela v zakup. Vem, da lahko pridejo še presenečenja, toda dokler jih ni, je najina deklica Ela Nora. Uka7 - Tudi moja deklica bo imela priimek po meni, saj sem tudi po poroki obdržala svojega, moj možek pa planira, ko bova enkrat uspela nabaviti svojo nepremičnino, da takrat, ko bo menjal dokumente, vzame moj priimek. Čeprav tudi, če ne bo, pač ne bomo imeli vsi istega priimka. Pri nas so morda še vedno ljudje tako konzervativni, da se jim zdi logično, da se ženska odpove svojemu priimku, če pa to stori tip, pa vsi dol padejo. Isto pa je z otrokom, vsem se zdi logično, da bo imel priimek po očetu. Mislim, da ima vsak svoje razloge, zakaj in kako, in nihče drug nima pravice soditi, kako je prav in kako ne. klavdyk - Inštitut za varovanje zdravje (urednica Zalka Drglin) je izdal knjižico Vodnik po pravicah nosečnic (knjižica je tudi na spletni strani http://www.ivz.si), kjer so zapisane vse tvoje pravice kot nosečnice in potem mamice na delovnem mestu. Predlagam ti, da se obrneš kar na Zalko Drglin, ti bo gotovo pomagala, ker je zelo srčna ženska. Vsekakor ne pusti, da nek kreten od delodajalca pometa s tabo! mišk - Hvala za info glede pomoči občin. Jaz bom najino deklico prijavila v Lj, kjer sem tudi sama prijavljena, toda vseeno sem mislila, da bi morda pa lahko kakšno pravico uveljavil oče in bi jaz ostale obdržala, glede na to, da Lj zares tako mačehovsko skrbi za nataliteto. Pralne plenice - Vsaka seveda dela po svojih prepričanjih in svoji vesti. Sama uporabljam le naravno kozmetiko, biološka čistila, naravne vložke (tamponov sploh ne), prehrano čim bolj brez konzervansov in svežo, tako da želim tudi svojemu otročku čim bolj naravne sestavine. Ideal vem, da si lahko privoščijo samo zares bogati, toda kjer se da, sem pripravljena dodatno potrpeti, pa četudi to pomeni več časa, manj komot situacij. Verjamem, da je to vse naložba v zdravo prihodnost. BrinaBa - Hvala za nasvet glede naravnega poroda in slovenskih porodnišnic, sem tudi sama prišla do podobnega zaključka. Prejšnji teden sem bila na prvem predavanju na Mami Zofi in smo se kar dobro nasmejale in seveda veliko veliko koristnega izvedele. Vsekakor hočem spoznati svoje pravice in jih po čim manj stresni poti uveljaviti. Mislim, da je resnično pravi kanal naveza z babico, s katero se dobro razumeš in spoštuje tvoj pogled na porod. Bi pa z veseljem rodila doma, toda pri nas ni nobene babice, ki bi bila dovolj kvalificirana za doma voden porod in bi jo bilo potrebno najeti iz tujine. Tako da bom najverjetneje pristala v Ljubljanski porodnišnici, toda obvezno hočem roditi z izbrano babico, s katero se bom prej dobila, da me "začuti" in jaz njo. Ta predavanja vsem toplo priporočam, predvsem tista pri Zalki Drglin (znanstvenica, ki dela na Inštitutu za varovanje zdravje, zares povsem posvečena porodu ... izjemno topla ženska). Brcike - Vesela novica! V noči iz četrtka na petek, že v petek zjutraj, ravno na najino 12. obletnico, ko sva se z možem prvič poljubila, me je ponoči Ela zbudila s prvimi ta pravimi brcikami. Morda sem prej že kaj čutila, toda nisem vedela, ali je črevesje ali Ela. Toda to je bilo to - čutila sem kot bi z nekim predmetom brcnil v neko opno. Nekajkrat me je brcnila, predvsem takrat, ko sem držala roku na trebuščku. Čutila sem, da me nekako razume, sliši, da se sporazumevava. Bilo je prekrasno in komaj čakam, da bodo brce močnejše in se bova še bolj čutili. Lepo se imejte, vse bolne se čimprej pozdravite, čuvajte svoje bebice, NenaLena
|