Nika v službi -> RE: Naj kupiva to hišo? (15.7.2008 12:51:10)
|
V principu je cena seveda ugodna. Zgolj za primerjavo: midva sva pred časom gledala novo hišo do III. pgf v Ljubljani in je bila cena krepko prek 400.000€. Pri tem bi morala računat še vsaj 100.000€ za dokončanje. Po krepkem premisleku smo se odločili za prenovo obstoječe, ki je zgrajena v začetku 90. let in pač potrebna prenove. V Ljubljani se npr. enota dvojčka prodaja za cca. 340.000€ in to zgolj do III. pgf! Cena je torej zelo ugodna, lokacija praviš tudi. Sosedi so za zdaj o.k. Edina dilemi ti je denar. Jasno je, da zdaj banke še posebej podrobno gledajo kreditno sposobnost kreditojemalcev, ker je pač hipotekarna kriza v USA naredila svoje. Obeta se tudi sicer že relativno dolgo napovedovan padec cen nepremičnin. Vse to ne gre ravno na roko kreditojemalcu. Doba odplačevanja je dolga, znesek bo kar visok, zato je po mojem mnenju potreben temeljit premislek. Pogovorita se, preračunajta, razmislita, kako in kje se vidita čez 5, 10, 20 let. Zdaj sta najbrž še sama, potem pridejo otroci, stroški se povečajo. Poglejta vajin sedanji način življenja in poskušajta predvideti mesečne stroške za naprej. Odvisno je tudi, na kakšen način življenja sta navajena. Midva imava nekaj višje dohodke (preko 3.000€), pa me je kar stisnilo, ko sem se odločila za hipotekarni kredit 28.000€ za dobo 9 let. Obrok je 360€, kar je precej manj, kot sva mesečno že sicer varčevala, pa sem vseeno na nek način obremenjena s tem kreditom. Pač nisem ravno navajena zadolževanja. Ampak dandanes se pač ne da drugače. Midva sva imela srečo, ker sva 1/3 vrednosti hiše dobila v dar, preostanek pa sva odplačevala direktno staršem, torej sva precej prihranila. V dobrih 10 letih sva najin dolg odplačala in zdaj pač imava nepremičnino v lasti. Če vama res ne gori pod nogami, si vzemita čas in premislita. Meni osebno dvojček res ne sede.....
|
|
|
|