poppi
|
Hojla! Vidim, da je tema že malce zastarela, pa jo bom malce obudila. Na žalost so se krči tudi pri nas pojavili. Prvič jih je sinček dobil (pri 13 m), ko smo ravno bili pri dežurnem oz. kasneje v lekarni zraven (hvala bogu, da smo bili ravno tam) in tako kot ste vse, ki ste že imele izkušnjo s tem..popolnoma grozno! Občutek nemoči, ko ne veš kaj se dogaja s tvojim otrokom in izgleda, kot da ti bo na rokah umrl . Zdravnik mu je dal Diazepam in Toby je postal čisto mlahav. Od takrat naprej imamo vedno v hladilniku to zdravilo. Mislila sem, da se nam je to prvič in zadnjič zgodilo, a glej ga , danes zjutraj (ravno danes je imel 18m), so se ponovno pojavili. Včeraj popoldne je dobil rahlo vročino (do 38,5) a ni bil toliko švoh, le malce ponoči je zastokal. Zjutraj je bil kar živahen. Nato je za nekaj min zaspal (spal je pri nama to noč) ter kar naenkrat se je začel tresti. Z obrazom je bil obrnjen v blazino in kar vrglo ga je gor od tresenja, obračanja oči.... V istem momentu nisem vedela ali naj kličem rešilca ali naj mu takoj pomagam. Nisem imela časa za paniko, tako da sem z vso močjo, ki sem jo premogla stekla v naročju do hladilnika, strgala z usti zdravilo ter mu to tekočino vlila v ritko. Takoj je pomagalo, pa čeprav ga je še malce treslo. Moj je hitro prišel z dela, tako da sva šla do zdravnice, ampak so naju kar hitro odpravilo domov z navodili, ki jih že veva (paracetamol, obkladki, veliko tekočine, itd..). Popoldne smo ponovno poklicali zdravnika, ker se vročina kljub paracetamolu ni znižala. Sicer nisem paničar, ampak zvečer je temp. narastla do 41.1, tako da smo se hitro popokali v bolnico. Pediatrinja ga je pregledala in razložila kako ravnatiu itd.. Na splošno opažam, da v Sloveniji malce bolj odreagirajo, npr. otroka pustijo na opazoavnju, naredijo več preiskav itd.. Tukaj pa (živimo na Nizozemskem) te kar hitro odpravijo. Ne odredijo kar tako krvne preiskave. Ne vem, morda so pač navajeni vsega (velika populacija)? V glavnem pediatrinja nam je svetovala, da se zdravilo ob vročičnem krču da šele po 5 min, če krči ne prenehajo. Vendar je hkrati povedala, da starši ne morejo toliko dolgo počakati, saj izgleda za starše tako šokantno. Povedala je tudi, da nikakor ne ogrožajo življenje otroka, ne vplivajo na možgane ter se ne razvijejo v epilepsijo. Epilepsijo se ne pojavi ob vročini, krči so malce drugačni, ter žtrajajo veliko dlje časa...tako da glede tega sem pomirjena. Pa tudi rekla je da ponavadi nehajo po petem letu. Tukaj pa berem, da ste doživele pri veliko starejših od 5 let..pismo me bo še kap, če pomislim, da se mu še kdaj pojavijo Upam, da se ne pojavijo nikoli več ..pri nobenem otorčku
|