|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Uh, to uvajanje...
8.6.2008 13:00:31   
mala pikica
Tudi mi smo prišli do tega čudežnega uvajanja GH user posted image Pa saj človek poskuša, da ne komplicira preveč, vedno pa le ne gre... "Samo" štiri vprašanja user posted image

Do sedaj je Gašper že jedel jabolko, banano in hruško od zelenjave pa korenček, cvetačo, bučke, koruzo in grah.
Alergologinja nam je rekla, da mu lahko damo že tudi kakšno juhico. Zdaj pa me zanima, kaj mu naj zakuham v juhico? Testenine in rezanci vsebujejo gluten. Kaj ste ve kupovale testenine brez glutena ali ste kaj drugega zakuhale?

Pa še ta presneti riž... Saj vidim, da ste govorile o otroškem rižu, pa me vseeno zanima, če se lahko tako malim kuha kar ta riž, ki ga mi jemo, ali se pripravlja iz riževih kosmičev in vode?

Pa če že kompliciram z vsem tem, pa še mi samo povejte, kdaj ste prvič skuhale kakšen košček mesa?  Gašper namreč zelo rad je vse te kašice, pa se mi vseeno zdi, da je samo ta zelenjava za obrok brez mleka nenasitna user posted image Bi mu rada naredila kaj bolj nasitnega. Sicer pa, kako dolgo ste zraven GH v istem obroku dajale še mleko?

Pa hvala vsem za pomoč pri kuhanju user posted image

Vsak dan nam sije sonček Gašper!

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Uh, to uvajanje...
8.6.2008 13:13:55   
buči
Mogoče ti bo tole v pomoč:

UVAJANJE HRANE PO MESECIH

starost otroka: 0 – 4. mesecev: dojenje ali hranjenje s prilagojenim mlekom

5. mesecev: jabolko, banana, riž in koruza v kosmičih

6. mesecev: hruške, marelice, slive, korenje, koleraba, bučke, cvetača, krompir, brokoli, dinja, breskev

7. mesecev: ajda, maline, borovnice, češnje, robidnice, belo meso piščanca, purana, jagnjetina

8. mesecev: skuta, postrv, bela riba (oslič, polenovka, morski list, belica), teletina, zajec,, špinača, blitva

9. mesecev: jogurt, kislo mleko, grah, repa, rumenjak, temno meso piščanca, purana, piškoti za grizenje, kruh, pšenični zdrob, pšenica, oves, ječmen, rž, pira, proso, kuskus, maslo, smetana

10. mesecev: zelje, por, junetina, govedina, puding, testenine, stročnice (grah, ješpren, stročji fižol)

11. mesecev: mleto koščičasto sadje, mešane žitarice in kosmiči za dojenčke, peteršilj, česen, čokolada v prahu

12. mesecev: mešano sadje, leča, fižol v zrnu, plava riba, beljak, sladoled, citrusi, južno sadje (kivi), jagode, suho sadje, paradižnik

13. mesecev in več: polnomastno mleko, trdi in topljeni sir, sardele, kosmiči, svinjina, suho meso, slanina (v majhnih količinah), kislo zelje

prepovedana živila do dopolnjenega 2. leta: med, oreščki (posebno arašidi), gazirane pijača

__________________________________________________________________________________

SHEMA UVAJANA ZA PRVIH 5 TEDNOV:
1. teden: zelenjava
2. teden: druga vrsta zelenjave
3. teden: olivno olje (1 čajna žlička na 100 g zelenjave
4. teden: sadje
5. teden: kosmiči (riž, koruza)
(alergologi predlagajo tudi začetek uvajanja goste hrane z riževimi kosmiči, nato jabolka; ostalo sledi poljubno)

PRIPRAVA MESA

1. Meso kuhaj (narezano na majhne koščke ca. pol ure), ga zmiksaj skupaj z zelenjavo. Od 8. meseca dalje ga včasih prepraži na čebuli ali česnu.
2. Meso popraži na malo olja,, brez soli, potem ga daj na male porcije in v zamrzovalnik. Za kosilo skuhaJ krompir in zelenjavo ali riž in zelenjavo, meso iz zamrzovalnika daJ zraven za 5 min, da se odtali in prevre.
3. Na majhne koščke narezano meso skupaj z zelenjavo popraži na parih kapljicah olivnega olja, zalij z nekaj vode in duši. Vse skupaj zmiksaj. Na en obrok ca. žlica narezanega mesa.
4. Belo piščančje meso, prekuhano, dodaj malo brokolija, nato prepraži na maslu in čebuli, poduši in zmiksaj, dodaj malo žličko kisle smetane.

OSTALA NAVODILA:

na začetku uvajamo 1 živilo na teden (po možnosti si delamo seznam, za primer, če se pojavi alergija, da lažje skupaj z zdravnikom ugotovimo vzrok)
če otrok hrano odklanja, počakamo teden ali dva, nato mu jo ponovno ponudimo
na začetku naj bo obrok velik 50 g, kasneje 100 g
sadje uvajamo dopoldan (v času drugega mlečnega obroka, ki ga kasneje s sadjem tudi nadomestimo)
zelenjavo uvajamo v času kosila (tretjega mlečnega obroka, ki ga kasneje zelenjava nadomesti); če se da kosilo dojenček je z vso družino pri mizi v kuhinji
na začetku uvajamo kuhano (še bolje dušeno na pari) zelenjavo in sadje, kasneje tudi surovo sadje
sadje in zelenjavo ponudimo kot tekoč pire (zmešamo z vodo ali prilagojenim mlekom)
ne uporabljamo soli, sladkorja in začimb
sadje uvajamo kot sok ali kašica
okuse (posamezna živila) na začetku ne mešamo, ponudimo le eno živilo
do 1. leta mora otrok še vedno dobiti 500 ml materinega ali adaptiranega mleka na dan
trdo kuhan rumenjak umešaj v krompirjev pire; začnemo z ¼, postopoma pridemo do celega rumenjaka – 1x na teden
na začetku sta dovolj 2 čajni žlički mesa na dan 2-3x tedensko, meso in ribe naj se izmenjujejo – zmešamo ju z zelenjavo; pri 9. mesecih količino povečamo na 3 – 4 žličke
od 1. leta dalje lahko otrok uživa celo jajce, tudi umešano, v omleti
čim hitreje začnite uporabljati kozarec in žlico, stekleničko le še za mleko, vodo in čaj
pri 9. mesecih otroku lahko ponudimo koščke sadja ali pa jogurt s sadjem
jetrca, ki jih nastrgamo in dodamo zelenjavi, ki se kuha, nadomestijo po 8. mesecu en mesni obrok
__________________________________________________________________________________

KOMBINACIJE ŽIVIL

KROMPIR      +cvetača+korenje+meso
                       +rdeča pesa
                       +špinača+korenje
                       +špinača+cvetača 
                       +špinača / blitva
                       +korenje
                       +koleraba
                       +brokoli
                       +ohrovt
                       +paradižnik+zelena+meso
                       +stročji fižol+ meso

CVETAČA      +korenje
                       +brokoli
                       +blitva+pšenični zdrob

KORENJE       +riž+meso
                       +goveja juha

POLENTA      +bučke+sir
                       +paradižnik+sir
                       +zelenjava+meso

OHROVT        +meso

BUČKE           +riž+meso
                       +zelenjava+meso

JABOLKO      +hruške
                       +slive
                       +riž

BANANA       +riž+mleko
                       +kivi
                       +piškoti

HRUŠKA        + marelica
                       +riž

< Sporočilo je popravil buči -- 8.6.2008 13:14:15 >

TDAT - štirje prestopniki!

(odgovor članu mala pikica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
8.6.2008 13:23:27   
sandra85
js sem začela pri 6m
jabolko, banano, cvetačo, bučke, slive, korenček,......vsako sadje ali zelenjavo posebej in samo kuhano v vodi brez dodatkov.
juhice z zakuhami pa po 7m
zakaj bi mu že dala juhico?
prvo (kot je pravilo) mu dajaj posamezno po 1 jed

kako je če imaš v življenju 2 moška: enega neizmerno ljubiš in se mu z užitkom cela predaš, drugega imaš neizmerno rada, vsak njegov napredek je zate ponos in vsak njegov nasmeh ti polepša dan! oba pa mi pomenita VSE na tem svetu! ¦ ¦

(odgovor članu buči)
Neposredna povezava do sporočila: 3
8.6.2008 13:24:02   
sandra85
koruzo in grah nej bi po 9m

po obroku GH sem ga še podojila vse dokler ni sam začel jesti večje količine GH - toliko da vem da se je nasitil. če je pojedel samo 2-3 žličke, ga nisem silila in sem ga pol še podojila.

meso sem mu začela dajat nekje pri 7,5.m
pri 5m je to še prezgodajuser posted image

< Sporočilo je popravil sandra85 -- 8.6.2008 13:26:06 >

kako je če imaš v življenju 2 moška: enega neizmerno ljubiš in se mu z užitkom cela predaš, drugega imaš neizmerno rada, vsak njegov napredek je zate ponos in vsak njegov nasmeh ti polepša dan! oba pa mi pomenita VSE na tem svetu! ¦ ¦

(odgovor članu sandra85)
Neposredna povezava do sporočila: 4
8.6.2008 13:31:52   
mala pikica
Za juhico mi je alergologinja rekla, da mu lahko že dam user posted image Pa sem pač razmišljala...

Sicer pa sem mu vse jedi postopoma uvajala. No, z mesom bomo še torej počakali.

Poje pa veliko žličk GH, ampak se mi zdi, da ga samo zelenjava ne nasiti. Mleka pa potem več noče, ker je trenutno sit. Mu pa pač dam čez kakšno uro še mleko. Bomo pa tako nadaljevali. Meni se ne mudi, Gašperju je zelo všeč user posted image

(odgovor članu sandra85)
Neposredna povezava do sporočila: 5
8.6.2008 13:36:05   
mala pikica
buči hvala, bo prav prišlo.

Je pa mi vseeno čudno, da ima Hipp obroke za dojenčka z mesom že od 4.meseca naprej user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 6
8.6.2008 13:42:01   
benika
Za juhico mi je alergologinja rekla, da mu lahko že dam Pa sem pač razmišljala...

Ja, lahko mu daš juhico, ampak v vodi skuhaj zelenjavo, jo precedi in to je to. Brez zakuh!

A si ti sigurna, da imajo Hippove kašice po 4. mesu meso noter? Ker jaz je še nisem videlauser posted image  A veš, da bom šla prav pogledat v ponedeljek v trgovinouser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 7
8.6.2008 14:38:45   
mala pikica
benika alergologinja mi je rekla telečjo ali piščančjo juhico user posted image

Hippovo kašico pa sem videla v njihovi brošuri Nasveti o prehrani zdravega dojenčka. Na policah pa še nisem nil gledala, ker vse kašice delam sama doma.

(odgovor članu benika)
Neposredna povezava do sporočila: 8
8.6.2008 19:59:59   
mala pikica
TUKAJ so vsi Hippovi obroki z mesom. Večina jih je kar od 4.meseca naprej vuser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 9
8.6.2008 23:14:14   
baja*
- jaz sem na začetku kuhala samo zelenjavne juhe; preden sem uvedla gluten, sem jih včasih zgostila s proseno kašo ali kakšnimi kosmiči
- od samega začetka uporabljam navadni riž
- meso sem začela uvajat pri cca. dobrih 7 mesecih

Neposredna povezava do sporočila: 10
9.6.2008 7:15:28   
buči
Oznake na kašicah in ostali otroški hrani so poljubne s s tarni prouizvajalcev. Letos naj bi zadevo poostrili in poenotili. Prihajajo nove smernice Svetovne prehranske industije (ali tako nekako ... user posted image ), ki točno določujejo, kaj je do 6. mesecev in kaj kasneje. Tudi adaptirana mleka morajo npr. po novem biti vsa od o-6 in 6-12 in 12 dalje. Jaz sem vedno pogledala, kaj je v kašicah (kupujem le sadne), in se držala "svojega" seznama. Tako mislim deati tudi sedaj, ko bomo tudi pri drugem user posted image  lahko začeli jesti.

TDAT - štirje prestopniki!

(odgovor članu baja*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Kašelj pri otroku: Kdaj k zdravniku?
Kašelj pri otroku včasih izzveni v nekaj dneh, včasih pa je dolgotrajen in nakazuje na poslabšanje bolezni. Starši se ve...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?