Mišni
|
IZVIRNO SPOROČILO: Gina Pa lube duše, saj ne morem verjet, nad čim se zgražate.... Pa kako si ve predstavljate vzgojo, pa vrtec, pa to....? Saj mi je jasno, da polovica žensk dandanašnji živi za projekt "otrok", ki je zaščiten kot kočevski medved (opravičujem se ostali polovici mater, ki trezno razmišljajo), ampak razložite mi no, kako si predstavljate zaščititi množico otrok pred enim razvajenim razgrajačem, ki si vse dovoli pod pretvezo, da je še premajhen, da bi doumel in pod pretvezo,da je vse, kar mu človek reče, nasilje? Kako naj jih vzgojiteljica zaščiti? Otrok je slišal, razumel, vse ve, razume, samo noče ubogati. Zavestno ogroža ostale otroke, ki niso varni pred njim. Vzg. ga ne sme nič drugega kot prijazno opomnit, se pogovorit, ampak on to že vse ve, samo strinja se ne. Povzdignit glasu ne sme, kaznovat ga ne sme, potem ne ostane nič več. Sama skoraj ne poznam vzgojiteljice ali učiteljice, ki bi reagirala na prvo žogo in na tak način kaznovala otroka, ki bi prvič nekaj ušpičil. Ajd, dopuščam možnost, vendar je zelo zelo malo verjetna. Veliko večja možnost je, da je otrok težil in težil in ogrožal in ogrožal, preden je imela dovolj, ker ni več vedela, kaj naj stori, da bi se otrok vedel primerno. BTW, že par let je pravna podlaga za to, da se sme izločiti otroka, ki moti ostale ven iz razreda v OŠ, seveda če se mu zagotovi varstvo. Člen v zakonu jasno govori o tem. Lahko ga daš tudi v drug razred, če ti ga je kolegica pripravljena počuvat, ali pa ga pelješ k ravnatelju ali celo samo k varnostniku. POnekod prakticirajo zelo fajn zadevo - otrok mora poklicat starša, ki mora tisti hip ponj priti iz službe, če dela v šoli večje oslarije. In vedno večje pravne podlage bodo za te reči, ker smo prišli do točke, ko otrokom ven rine na hudo nevarnih področjih njihova nevzgojenost od doma in tega se celo država zaveda. In pravno formalno tudi vzgojiteljici nihče nič ne more, dokler je poskrbljeno za varnost otroka. Praktično vsi vrtci so zaklenjeni dopoldne, ali imajo varnostne kljuke, da jih otrok ne more odpreti. Tudi skoraj dvomim, da je bil otrok čisto sam tam, kaj pa vem, vsekakor mi je to čudno in vsekakor ne zagovarjam neprimernega vedenja otrok in njihovega zagovarjanja, če delajo reči, ki jihne bi smeli. Gina, jaz pa mislim, da tule pa nisi zadla bistva. Ker nihče (vsaj kolikor sme jaz v teh postih zasledila) nima nič proti, vse celo zagovarjamo in nam je kristalno jasno, da je otroka treba "kaznovat" oz. umiriti in mu seveda preprečiti, da kakorkli maltretira ostale, ampak način, na katerega se to naredi, mora biti varen. In ja, pri nas do lani jeseni ali letos spomladi vrtec ni bil zaklenjen, vsa leta so jih otroci uhajali iz vrtca.
|