ronja
|
Ploha, ni problem, evo recept za sirovo omakco (samo ne me linčat, ni glih "low calory" ) - bom tokrat lepše napisala, da bo lažje najt : SIROVA OMAKCA ZA TESTENINE IN NJOKE 200 g mehkega sira, npr. Jošt, Fontina... 125 ml smetane, lahko je tudi sladka, kakršno pač imamo doma, jaz sem dala kislo 80 g masla 3 velike žlice nastrganega Parmezana ali Zbrinca Mehek sir narežemo na kockice (ali pa fliknemo v multipraktik, pa je še hitreje;), da se bo hitreje stopil in vse skupaj zmešamo ter postavimo nad paro, da se počasi stopi in poveže. Ob koncu kuhanja omakice (po kakih 6 do 8 minutah), skuhamo še njoke/testenine in kosilo je gotovo. Lahko jo vsakič malo individualizirate: date not enkrat še malo gorgonzole, drugič camambreja, tretjič brieja,... se igrate z začimbami (sladka paprika, timijan, origano, kurkuma...) Vse skupaj traja kakih 10 do 15 minut, če imate njoke že narejene (da jih ne delate same doma - tam je treba najprej skuhat in olupit in spasirat krompir, naredit krompirjevo testo in oblikovat njoke, pa malo dlje traja, čeprav se splača, ker so boljši ); skratka sama omakca je pa super za nenajavljene obiske ali za delavnike, ko ne veš, kje se te glava drži . ploha, evo, posebej zate en seznamček, bojo punce dopolnile (povsod so moje misli in izkušnje zraven, ki jih komot preskočite ali ignorirate, ok? ): OPREMA: - avtostolček za novorojenčke = lupinica = jajček, jaz mam maxi cosi, ker je v tej skupini baje najvarnejši - previjalna miza: vzemi močno leseno mizo (sploh niso nič dražje), ki se ji da snet zgornja plošča, da imaš potem lep predalnik, moja je od Izi mobil in je bila mislim da pod 50E (je bila pa ravno na akciji ). Predalnik je sploh praktičen, ker tako ne boš nikoli zapuščala otroka samega na previjalki, ker ti ne bo treba stran, ker imaš vse oblekice, pleničke,... kar v sami previjalki. Itak rabiš prostor, kamor jih boš spravila - tak da se bolj spača imet previjalko in predalnik v enem, ker je zasede tako manj prostora, pa še na previjalki je več prostora (če je otrok živ, je to zeloooo pomembno). Ne kupovat tistega vegastega sranja na nogicah, ki ima po možnosti še banjico zraven, ker je to čisto nepraktično - ko bo otroček večji, če bo tako živ kot moja, boste lahko zadevo uporabljale samo še za cunje gor obešat, moje Ronje jaz niti pod razno ne bi upala tja gor postavit, ker bi samo odletelo vse skup nekam... Da ni to moja kaprica, vam pove dosti podatek, da so nas pred temi previjalkami svarili v obeh materinskih šolah in da je poškodba zaradi padca iz previjalne mize najpogostejši vzrok (tudi možganskih) poškodb pri novorojenčkih. Seveda vsaka kakor hoče, ampak da ne boste rekle, da vas nihče ni opozoril . - voziček, tu poglejte na to, kaj vam veliko pomeni; popolnega vozička ni - so pa dobri za to ali za ono. Moj je Peg perego pramette in je super zato, ker je lahek, ker je edini, ki je tudi za novorojenčke, pa se da vseeno zložit v marelo, ker je kot košara in kot športni voziček (ti ni treba kupovat dveh - nama pomembno, ker sva bolj na knap z dinarčki;), do zdaj lepo dela, čeprav začnejo pri večjih hitrostih (beri: kadar divjam z rolerji, torej hitrosti nad 10km/h, verjetno) malo opletat sprednja kolesa, ampak se to da rešit tako, da jih zakleneš - samo nekih ovinkov ne smeš potem polagat. Vsekakor priporočam štirikolesnika, ker sem videla že precej trikolesnikov, ki so se zvrnilni, lahko pa vam pokažem izračune enega kolega fizika, ki je zadevo "znanstveno utemeljil" . Ni pa moj preveč fajn za kak hud makadam ali za zelo globok pesek, ker ima majhna kolesa, ki niso za napumpat. POleg tega pogrešam bremzo - pri navadnih sprehodih je res ne rabiš, če greš pa v kake hude klančine navzdol, seveda, pa če divjaš z rolerji, potem ti bremza prav pride. Tak pač ne smem toliko divjat, kot bi mi pasalo - visoki stolček za hranjenje: (to sicer rabiš šele po pol leta, ampak ajde, da ne bomo potem še 1x pisale;) najboljši je lesen, trip-trap varianta, ker ga najlažje očistiš (sploh pa ni nujno kak stokke, razen če mate denarja ko pečka , potem seveda uživajte, ampak enko dobro delajo tile iz Ribnice ). Da se zraven dokupit mizica, eni majo pa že vgrajeno, meni je všeč, da se da mizica dol vzet, da jo lahko spodobno pomiješ (boste že še videle, zakaj )... Tudi ni treba, da otrok sedi na lesu, jaz sem mali naredila eno blazinico za pod rit, ki paše na stolček, da ji je mehko - lahko pa tisto potem perem v stroju, kar je precej bolj praktično od tistega plastičnega stola (sva kupila enega starega od lubijevega sodelavca, da sva ga dala dol k očetu - ker če smo pri njem cel vikend, to pomeni takoj 15-20 obrokov, za to se pa že splača met stolček dol, pa še več otrok bo baje kmalu, nekje januarja, baje ), enega je mami dobila od kolegice za na morje, pa ga je mela najprej pri sebi doma, tak da mam s čim primerjat. Mamin je čisto lahek, super za prenašat, samo mala tisto mizico komot stran trešči, kar tudi vedno naredi, tako da je ne moreš pustit not, ne da jo zraven držiš... Tisti pri očetu je klasičen plastičen visoki stolček, ki ga midva nisva mogla met v kuhinji, ker je enostavno prevelik (ja, se da zložit, pa je še vedno velik, pa tudi kdo bo to po 8x na dan zlagal in razlagal) in potem nisem mogla odpret nobene omarice v kuhinji, ker je bil stolček na poti... Skratka za naju itak neuporaben, predvsem pa precej bolj zoprn za čistit. - banjica: to sem že 1x pisala, da kupite banjico, ne čebrička, ker v njem novorojenčka ne morete lepo skopat, ker še ne more sedet. Kasneje, ko pa itak sam sedi, pa bo rad čofotal po banjici, pa še kasneje jo lahko uporabljate, ko je otrok že večji - Ronja zdajle niti približno ne bi šla v noben čebriček, pa je suhcena, banjica je pa še ista in je super. Tudi kadar greva na morje k dediju, lepo vse napokam vanjo in lubi nese samo to dol, pa je. Raznorazni ležalniki za v vodo pa - kot sem že napisala - brezveze, ker dokler otrok še ne sedi, se bo veliiiiiko bolj varno počutil v vaših rokah, zraven itak morate bit in verjetno si ga boste tudi želele met v rokah... Kasneje se pa tak al tak ne bo več niti pod razno hotel uležat tja gor. - zibka: ni nujna, sploh če imate prostor, da je lahko posteljica ob vaši postelji, če pa tega prostora ni, se splača imet neko malo zibkico zraven postelje staršev za tiste prve mesece, ko se detece doji še po n-krat na noč in bi bilo res zoprno vsakič vstajat in hodit v drugo sobo (boste ko cunje...) Ni je pa treba kupovat, ker je to zadeva, ki se redko pokvari in komot zdrži veliko otrok; Ronja je spala v zibki, v kateri sem spala tudi jaz in še 14 drugih otrok... Skratka je stara ko svet, pa še vedno lepo dela. Moja je pletena iz vrbovja, na nekih lesenih nogicah. Važno je samo to, daje stabilna. Pletene in steklene so toliko fajn, da vidiš skozi in se ti ni treba dvigat, da bi videla, kaj se dogaja s tvojim otrokom. - posteljica: Ok, ta je pa nujna , čeprav če imate zibko, lahko v principu počakate še par mesecev, ker bo prvih nekaj mesecev verjetno v zibki pri vaju (midva sva jo vsakič kupila, ko sva videla tako, ki nama je všeč znižano in nisva čakala). Midva sva Ronjo prestavila pri 7ih mesecih, Lejlo bova pa zelo verjetno prej, ker bosta tako zasedli obe sobi in midva ne bova imela kam it, tako da bi bila malo sama . Meni so všeč lesene naravne postelje, ampak mislim, da so vse dobre. Fino je, če ima postelja več nastavljivih višin, da imaš lahko dvignjeno dno, dokler otrok še ne stoji in ne more past ven in se ti ni treba tako daleč sklanjat. Večinoma imajo vse 3 nivoje, kar je popolnoma dovolj. Tudi pri posteljah, kjer se ne da na enostaven način vzet ven pa lajštic od ograjce, se jih še vedno da vzet ven, samo moraš najprej razstavit eno stranico. Nekatere imajo pa že narejeno tako, da lahko vzameš par prečk ven, da lahko kasneje otrok sam zleze iz postelje - to posteljico namreč lahko uporablja otrok še nekaj let... Potem je tu še velikost - imajo na voljo 60x120 in 70x 140. Midva sva kupila najprej 60x120, ker nama je komaj šla not, zdaj sva pa kupila še tavečjo za Ronjo, manjša bo pa za Lejlo. Pač večjo bo lahko malo dlje uporabljala - ampak če mislite enkrat itak naredit otroško sobo z vsem pohištvom, potem niti nima veze. Pri nama bojo kar v teh posteljicah, dokler jima noge ven ne gledajo . Ne, saj se hecam,samo res nimava kam dat večje postelje, bo treba vse preuredit... - jogi, jaz in fizioterapevti, s katerimi sem se pogovarjala, na splošno prisegajo bolj na vzmetnice - ne na razne pene, ker so trše in jih otrok težje poškoduje - ostane trda... - gugalnik: , je pa praktičen, vendar se ga mora dat spustit tako, da je čisto raven - dani ravno nujen hrbtenica ni nič zvita- potem je popolnoma varen za otročička (tako pravijo pediatri in babice, ki sem jih vprašala, sem pri Ronji hotela bit ziher). Treba je pa vedet, da je igralni lok, ki ga imajo nekateri zraven, samo za igranje -ni mišljen za prenašat okoli! Najina Ronja ga je oboževala in je ful uživala not, sva jo pa povsod nosila tako s sabo: ko je bila novorojenčica, sva jo mela lepo na pultu v gugalniku in sem jaz zraven delala kosilo, ona je pa gledala. Če bi bila na tleh ali bognedaj v drugi sobi, bi bilo dretje po celem bloku... - kengurujček ali pa sling: tudi ni nujno, midva sva kengurujčka zelo malo uporabljala, zato ker je bil sling toliko bolj enostaven - predno si vse tiste šnole zašnolal... Ampak za kake daljše pohode je verjetno boljši, ker je otroku tam not verjetno bolj udobno. Za sem pa tja pa not pa ven, je pa meni nepraktičen. PRIPOMOČKI - blazina za previjat: vsekakor kupite nepremočljivo in dobro izdelano! Ronjina je od Bebe jou in se dobro obnese. Blazina iz blaga je popolnoma nepraktična, ker jo lahko na začetku non stop menjavaš in moraš met 5 takih blazin ali pa bo tvoj otrok na polulani blazini - otroci se zelo radi polulajo POTEM, ko jim daš planičko dol. Itak na to blazino na začetku vedno daš čisto zlikano plenico, da je vse čisto in sveže in nima otrok stika s plastiko. Je pa veliko lažje vzdrževat čistočo na plastiki- umiješ, razkužiš, pa je - ne pa da vsakič pereš, sušiš,... da ne rečem, kaka rata pena po par pranjih... - termovka in posodica: zelo dober nasvet iz MŠ: na previjalki imaš ves čas lepo pripravljeno termovko z ravno prav toplo vodo in posodico, v katero prelivaš vodo, ko prelivaš vato ali krpice za umivat. Res, to je fajn sistem: voda je ves čas čista in ravnoprav topla, nikoli ti ni treba stran od previjalke,... - plenice iz blaga (tetra plenice): če ni treba otroka široko povijat (malo bolj verjetno pri punčkah kot pri fantkih), potem jih ne rabite tooooliko - kakih 20 bo po moje več kot dovolj za vse skup - za v avto, za v voziček, za doma, za brisat bruhanje, za dojenčku pod glavo (otroci do 1 leta ne smejo met povštrčkov), za zasenčit voziček,... - krpice za umivanje: najboljše so tiste viskozne, ki so take tanke krpice, milo se zelo lepo peni na njej (sicer miliš otroka samo 1x na teden!), pa tudi sicer so zelo mehke. Kasneje, ko je otroček že malo bolj pri sebi, pa sem jaz prešaltala na bombažne krpice, ker so seveda pralne. Dela jih tosama, so pa velikosti 40x40 in 80x80. Priporočam tamanjše. meni so bile še te prevelike in sem si sešila še manjše, ker za tisto malo ritko obrisat, rabiš v bistvu čisto malo, če je samo polulana. - plenice navadne: na začetku imaš bolj malo izbire, ker malo firm dela tako majhne. Jaz si bom za Lejlico sešila pralne, tako kot sem jih naredila Ronji. Vendar pa uporabljam oboje, če mi pralnih zmanjka, pa včasih za ponoči,...Če katero zanimajo + in - enih in drugih, naj napiše, pa bomo vrgle debato . Sicer ni kake hude razlike v plenicah, razen v ceni. Ronja je lahko nosila vse plenice: Mulerjeve (so najcenejše), Eko, ki sva jih tudi kupovala, ker so pač bolj razgradljive, pa Pamperske, ki jih dobi vsake toliko od Aljaževih oz. ji jih dajo tam,... Cenejše so malo bolj papirnate - kar pa ni nujno slabo... - vlažni robčki: na začetku jih rabiš ful - ker si ves čas malo na trnih, ko pomisliš, kako so ljudje, ki si po wcju niso umili rok, prijeli tisto kljuko, ki jo prijemaš ti,... Sčasoma jih rabiš vedno manj - dokler! tvoj ljubi otrok ne začne lest okoli in jest sam... Takrat jih naenkrat spet rabiš precej. Splača se met ene v avtu, ene v vozičku, ene doma in ene male v torbici, da so vedno zraven. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker si tako bolj mirna. Na začetku so res ranljivi tile deteci naši. Kasneje ni problem, postopoma lepo jejo zemljo, pa je vse ok, ampak novorojenček pa ima hitro probleme, če si starša ne umivata rok... - škarjice za nohtke: priporočam kvalitetne, cele kovinske. Midva sva najprej kupila ene take poceni, pa za tiste prve nohtke so sicer ok, ampak zdaj je pa precej lažje z boljšimi. Pazit je treba, da so zaobljene na koncu, da ne morete otročička pičit - glavniček in krtačka: za temenca, če se pojavijo, mora bit glavniček čisto gost, tisti mali zelo gosti so super. Krtačo imam jaz eno zelo mehko in jo ima tamala zelo rada. - aspirator za nosek: upam, da ne boste rabile, če pa bo otročiček imel fejst zabasan nosek, pa prav pride, ker revčki še ne znajo pihnit ven... - alkohol: 70% etanol - za razkuževat vse: predvsem za popek v začetku - ker ga je vseeno fino razkuževat, čeprav nekje učijo, da ga samo spiraš s fiziološko, dokler se ne zagnoji . Kar se mene tiče rajši preventiva kot kurativa... Pa za pucat previjalko ali karkoli razkužit (razne igračke, ki nezapakirane pridejo iz Kitajske... jaz jih ne bi dala kar takih novorojenčku...) - fajn je, če imate kako stekleničko (po možnosti plastično, ki se ne bo razbila, če jo malo dol trešči), ki ima razpršilec - fiziološka raztopina: dobra za čistit kožo, predvsem pa za spirat nosek - gazice: sterilne za čistit popek - vata: za pucat ušesa, očke,... - hladilno mazilo za ritko: za čez dan je najboljše lekarniško mazilo, meni je bilo najbolj všeč od Galenskih lekarn, se lepo maže in ne draži kože. kasneje sem ga delala sama in ej bilo sploh super, zdaj pa tako nič ne rabi, ker v gl. nima plenic, če pa že, pa bombažne, ki so kot hlačke. Mulerjevo mazilo je zanič, mala je dobila plenični izpuščaj po njem. Za čez noč pa je dobro tako, ki ima tudi antiseptik notri (ker je celo noč ne previješ, je več verjetnosti, a se bakterije namnožijo) - jaz sem uporabljala od Bubchen, baje naj bi bilo dobro (tako je rekla babica, ko ga je videla). Ampak samo za ponoči - če ga uporabljaš tudi čez dan, potem izsuši kožo, ker so ti antiseptiki malo agresivni... - bepantol: mazilo za kožo, če ima otročiček suho kožo. Kar tako ni treba mazat otročka, tudi če je treba samo pod sklepi,da se ne vname, je najboljše kar hladilno mazilo. Če pa ima otrok suho kožo in se delajo izpuščaji, je bepantol super, ker ni tako masten, se lepo maže in ravno prav navlaži kožo. Jaz ga zdaj, odkar je imela probleme, uporabljam recimo 1-2x na teden. - mandljevo olje: jaz ga skoraj nisem uporabljala, ker precej suši kožo, je baje bolj priporočljivo kar hladilno mazilo, tako da sem ga uporabljala samo za temenca - če se začne luščit koža na glavici, jo je treba malo natret z oljem, potem pa umit in sfrotirat in izčesat dol - zgleda kot en prhljaj v lažji obliki - razkužilo v spreju: ni nujno, je pa praktično za pozimi, ker ne bomo mogle previjat svojih pikic zunaj, kot sem to počela z Ronjo (zunaj nima kaj pobrat - mislim raznih virusov), previjalnice so namreč leglo svega i svačega. Tak da če bom že morala v previjalnico, bom vsaj razkužila zadevo. Dobiš v lekarni, ni drago. - stolček za na kolo in čelada: to rabiš kasneje, šele po 9-12 mesecu, odvisno, kako dobro tvoj otrok sedi. Ampak meni je super prav prišlo, dokler sem pač smela kolesarit. No, pa drugo jesen bomo še en stolček kupili, pa bom dala obe gor. Sicer sem jaz bolj za stolčke, ki se pritrdijo zadaj, ker se mi zdi, da je otrok bolj zavarovan - spredaj si ti... in ker imajo ti stolčki višji naslon - tudi za glavo - tak da če ornk zavreš (recimo te en kreten izsili), ji ne more tilnika poškodovat udarec z glavo nazaj, ker glavico ustavi naslonjalo. Sprednji stolčki ne morejo imet takega visokega naslonjala, ker potem starš ne bi nič čez videl. Zato sva se midva odločila z atakega zadaj. Vzmetenje in razne take zadeve so po moje brezveze, ker je to samo en del več, ki se lahko pokvari - ko pa voziš otroka, itak ne divjaš in voziš lepo in nežno, vsaj jaz (pa sem sicer kar divjak na kolesu ). Bova pa tudi midva naslednjo jesen kupila stolček za spredaj, ker pač drugače ne bom mogla sama peljat obeh na kolesu... Tako pa bom lahko imela eno spredaj in eno zadaj. Bom pa tako vozila samo po kolesarskih in pločnikih, pa tudi če plačam zato kazen... - milo in gobica za umivanje: torej gobica ni nujna, ker lahko uporabljaš kar tiste krpice za umivanje (Tosama, oranžna škatla, A5 format), ampak kasneje, ko ni treba imet vse streilno, je čisto fajn, da ne porabiš toliko krpic, da kupiš eno mehko spužvico, ronja jo ma ful rada (sploh jo rada grize...) Milo mora bit obvezno trdo, ne tekoče, ker se tekoče težko spere iz kože in jo potem draži. Torej trdo milo brez vonja in dodatkov. Jaz sem uporabljala enega baby, zdaj pa kar tisto, ki sem ga sama naredila, vsaj vem, kaj je not . - mazilo za bradavice: to pa je nujno! Lahko vzamete Lanolin (ga bolj priporočajo) ali pa Bepanten (se pa lažje maže), dela oboje. - kasneje, ko začne otročiček plazit (po 6. mesecu) boste rabile še razna zapirala za omarice, predale, kotnike za kake ostre robove in ščitnike za električne vtičnice Še par stvari, ki niso nujne, so pa lahko praktične: - prsne blazinice so lahko tudi pralne in jih precej bolj priporočam kot tiste za 1x uporabo, ker so bolj luštne za nosit, ker ne sušijo kože, boste imele bradavice manj razpokane in občutljive, prav tako nič ne prepuščajo, ni treba non stop kupovat, pa še ekološko je. - prsna črpalka: ni nujna, ker se da mleko izčrpat tudi na roke, vendar pa si jo bom jaz zdaj zaželela... Ker je lažje in ker to itak ne bo zadnji otrok... Si jo bom vsaj izposodila od prijateljice - vložki od Tosame, VIR 80, ne razni always! Samo ti so ok, ker bolj dihajo, sicer se vam lahko vse skup vname... Pa še bolj luštni so za nosit. Ne se bat krvavitve po porodu, ker ta krvavitev sicer res dolgo traja (pri meni je 4 tedne, lahko pa do 6 tednov), ampak ne boli! Samo na začetku bolijo krči, kasneje jih pa ni več! TEKSTIL: - odejice: rabite jih več: eno za doma, navadno, toplo, eno za v avto, recimo flis (meni jo je kupila mami skupaj z ostalimi stvarmi v Tosami, je ful luškana in lepo topla - pametno za januarčke...), eno za v voziček, da ti ni treba vedno vsega nosit gor pa dol, pa še bolj čisto je, če se ne meša preveč (jaz mam v vozičku dve, obe sem pa dobila za darilo za tamalo), po možnosti še eno za v gugalnik (to sem kar sama naredila iz flisa). Ni treba, da so vse tiste tople, velike, amapk odejice res prav pridejo! Da lahko otročka zaviješ v nekaj, če piha, če vidiš, da si se zmotla in ni dovolj oblečen, če ti zaspi, če bi rada dete dala na tla nekam, kjer ne veš, koliko je čisto ali pa je premrzlo ali pa enostavno ni preveč luštno za ležat gor in je pač bolj luštno ležat na deki... - pena za okoli posteljice: da se ne buta v stranice posteljice, ko se premetava - jaz sem ji kar sama naredila, ker sem hotela imet nižjo, debelejšo in po celi posteljici. - prevleke za odejce in rjuhce: seveda je za rjuho najbolj lušten jersey, ampak morate bit malo pozorne, da se ne vleče preveč, sicer se lahko zakomota vanj. Najbolj praktične so tiste, ki imajo na spodnji strani elastiko, da se dobro napnejo čez jogi. Verjetno ni treba povedat, da je treba pazit, da rjuha paše na jogi - dve sta po moje dovolj, toliko da eno v miru opereš, več ne rabiš - pajacki: taki, ki se odpirajo po celi dolžini spredaj in/ali še med nogami, to je res praktično, ker ti ni treba slačit deteta, ko ga hočeš previt. - bodiji in hlačke s stopalci: zelo fajn so tudi overall hlačke - ki imajo še zg. del, se zapirajo na ramah - so malo bolj tople in se mi zdijo fajn za zimske otročiče... - slinčki, na začetku jih jaz nisem uporabljala, čeprav se je mala tudi slinila, ampak sem se malo bala, da se bo zadavila s temi trakci - babici pa sta ji vneto gor dajali slinčke, ker seveda joj, če bi bila kapljica sline na bodiju ... Kasneje, ko se uči jest sam, pa pridejo prav tisti veliki, frotirasti. - zimski pajacek, ki ga oblečeš čez vse tisto, kar ima doma - naj bo toliko komot, da lahko daš spodaj vmes še kak puloverček... naj ima stopala in po možnosti tudi rokavičke vgrajene, ker se sicer vse to po moje takoj pogubi, pa še not piha vmes, je pač bolj toplo, če je v enem kosu (jaz sem kupila vgrajene, sem pa dobila take razstavljene, pa ni isto!) - čeveljčkov ne rabiš, dokler otrok ne hodi! Lahko jih kupiš, če ti veliko pomeni, da otročiček zgleda "odrasel", sicer se bo pa boljše počutil v hlačkah s stopalkicami, ker so pač bolj komot, tudi lažje miga z nogicami, lahko si prijema prstke, pa jih čuti... - spodnje hlačke: ne rabiš, dokler imaš samo plenice, vendar sem se jaz zgodaj odločila za pleničke stran (v bistvu se je Ronja odločila, da jih ne mara, jaz pa samo nisem več silila) in sem ji naredila spodnjice - ker tako malih ne dobiš nikjer - razne trenirkice in hlačke brez stopal so veliko bolj prakitčne kasneje, ko otrok hodi, da mu ne drsi, pa da lahko daš gor čeveljčke. Tega boste itak veliko dobile, ker vsi to kupujejo - ali pa bodije, ampak tistih je redko preveč . Če pa nosiš otroka v slingu ali v nahrbtniku, potem se ga res splača dat v kake overallke, ker ji sicer hlačke zlezejo čisto gor, ko se nosi, pa če jih skoz popravljaš - in potem jo zebe v nogice... Glede količin pa: meni gre vse to (tekstil, plenice, mazila, čelada za kolo, odejce, prevleke...), kar sem napisala v mojo previjalko, pa še kaj se najde: med drugim vsa njena zdravila, pa še kaj. Če boš kdaj v LJ., se oglasi, pa ti malo pokažem, koliko je česa: za preoblečt rabiš vsaj za 10x, pa rajši več, ker se otroci hitro pobruhajo, polulajo, pokakajo,... Potem pa dovisno, če imaš več pajacev, rabiš manj drugega... je pa odvisno tudi kako dete imaš: Ronja se je redko pokakala tako, da bi šlo čez pleničko, ker je kakala večkrat na dan in sem jo jaz vedno takoj previla. Če pa otroka puščaš v dreku, gre pa čez. ali če imaš takega, da se enkrat na dan ornk poserje . Polivala (bruhala) je pa moja mala veliko in tako so bodiji kar hitro šli... Pa tudi tvoje majice, če nisi eden od tistih nobel staršev, ki si najprej naštimajo pleničko na ramo, šele potem pa vzamejo otroka k sebi (jaz pač nisem , otroka takoj vzamem, pa se pač večkrat preoblečem ). Ploha, a sem te prestrašila? mamice, a sem kaj važnega pozabila?
|