nananaja
|
jaz bom svoje mnenje napisala predvsam zato, ker me teme, ki se razvijejo v za/proti debate, pritegnejo, da se nasmejem ob nabijanju nasprotujočih si argumentov. vegeterjanstvo je način prehranjevanja, to res drži. zato je pravim vegeterjancem težko kuhati meso za svoje otroke in tudi ga najbrž nr znajo okusno pripravit, ne vejo, kaj z ostanki... taki tudi vedo kaj jesti in kako zadovoljiti otrokove potrebe, saj morajo tudi svoje. ampak zakaj se nekateri odločijo, da ne bodo jedli mesa, to pa so pri meni včasih teme, ki me nasmejejo. govoriti, da se človeku smilijo živali, rastline pa ne, ajajaj. v osnovni šoli so nas naučili, da so živa bitja tako rastline kot živali. pa, da živali pojedo umetna gnojila (po moje so umetna gnojila pa res za rastline ne za hranjenje živali, pa to tud za zelenjavo v trgovini). raje recite, da ne jeste mesa, ker vam ni dobrega okusa, pa se vam nihče ne bo smejal, vas napadal... saj tudi jaz, ki jem meso (po večini vse), ne jem vse zelenjave, jem pa jo. pač meni rukola ni dobrega okusa, je ne jem, ne iščem pa izgovorov za to, naprimer. sem pa slišala očitke o slovenski kuhinji, ki naj bi bila siromašna. a sploh veste, kaj je slovenska kuhinja? ajdovi žganci nimajo mesa, jota tudi ne... sej niso slovenska kuhinja samo šnicli. težava je v tem, da so že v včasih bile gospodinje, ki so znale kuhat dobro hrano in tiste, ki so znale kuhat slabo. imam kolega, ki je imel mamo ki je znala kuhat sam šnicle, pa je bil iz lj. šele punca iz kmetov ga je navadla, da je raznolika hrana tud dobra. je pa res danes fensi kuhat vse kaj drugega kot pa zdravo slovensko hrano. sej je še clo ena vegeterjanka napisala, da so včas na kmetih jedli meso enkat na teden, vmes so jedli pa tisto, kar je zraslo doma, če je mama dobr kuhala, je blo okusno, če ne pa ne. v glavnem, če sem od začetka temo prov prebrala, je mama, ki trdi, da je hotla sam izkušnje delit, sama začela napadat z" Ste povedali svojim otrokom kako pridemo do mesa?", zato nej ne bo užaljena, če so udarile po njej. jaz sigurno ne bi napisala niti stavka, če bi debata potekala striktno za-proti. če ste pač vegeterjanke bolj poučene o zdravi hraani, potem ne izivajte same ampak debatirajte tudi ve kulturno. za konec pa rečem še to, da sama zase vem, da ne jem zdravo in se tega zavedam, ampak taka sem, rada pa prisluhnem tistemu, ki mi pove kak zdrav recept brez nakladanja. si vedno strižen iz časopisov kake zdrave recepte, pol pa nanje žal pozabim (; uf kok sem dolgovezla, ampak mogla sem izkašljat.
|