tina a
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mišni IZVIRNO SPOROČILO: tina a Na Hrvaškem od 1. januarja 2008 velja nov Zakon o tujcih, po katerem mora imeti mladoletna oseba (do 18 let), ki vstopa ali izstopa iz Hrvaške brez spremstva staršev, posebno pooblastilo, s katerim starši dovoljujejo otroku potovanje v spremstvu druge polnoletne osebe. Po novem zakonu je tako prepovedan prestop meje vsem mladoletnim osebam brez spremstva staršev oz. druge polnoletne osebe, ki pa mora od staršev imeti tudi uradno dovoljenje. Pooblastilo je lahko napisano v slovenskem jeziku in mora biti overjeno s strani notarja ali pristojne upravne enote oz. občine. Pooblastilo mora vsebovati: - osebne podatke staršev,
- osebne podatke polnoletne osebe, ki bo mladoletno osebo spremljala pri potovanju na Hrvaško,
- izjavo o dovoljenju in namenu potovanja,
- čas potovanja in datum, do katerega velja pooblastilo,
- podpis staršev.
Dovoljenje ni potrebno ko otroci potujejo v organizaciji šole in ima organizator spisek vseh otrok, ki mora biti potrjen s strani šole, otroci pa morajo imeti s seboj veljavne osebne dokumente. Po podatkih hrvaških mejnih organov mladoletnim osebam brez spremstva staršev za prestop meje zadostuje tudi že doslej znano dovoljenje staršev, ki ga v Sloveniji izdajajo upravne enote. To dovoljenje je bilo doslej potrebno le v primerih, ko v tujino potuje otrok, do starosti 15 let, brez spremstva staršev. Tinaa, kje si ti to dobila ? Kako je zdaj? A v hrvaškem a v slovenskem jeziku? Eni pravijo tako, drugi drugače. Spletna stran AMZS ker sem bila na začetku meseca na UE in urejala zadeve. Informacije, ki krožijo so si zelo kontradiktorne, tako da resnično ne vem ali je res vse to kar piše. Jaz osebno sem rekla, da bom napisala še dovoljenje in ga odnesla na EU overit. Bom pač plačala še tisti žig ekstra. Itak pa ti "kartončki", ki jih izda EU ne stanejo veliko (za dva sem dala 1,42€). Če ne bo šlo drugače pa bom prišla na mejo in jih jaz čez peljala. Drugače pa imam jaz tudi drug priimek. In ko sem na UE spraševala kaj lahko to pomeni zame, so mi zagotovili, da se vse spremembe vidijo (samo v pc je treba pogledat) in da ne bi smela imeti nikakršnih problemov. In jih res nisem imela. Pa imata oba otroka drugačne barve las in oči kot jaz. Tako, da včasih izgleda kot da jima nisem mama. Strinjam se, da poostrijo nadzor nad tem, saj se ne strinjam, da lahko kar tako brez da te kdo vpraša tvojega otroka pelje čez mejo. Pa ni važno ali je to babica, dedek ali pa teta. Ne odobravam tega, da nekateri rečejo pa saj je vseen, otrok ima enak priimek in naslov kje pa piše da ni moj. In potem se lahko te zadeve zlorabijo. Mamica in očka gresta narazen, mamica še ne uredi dokumetov (zaradi takšnih ali drugačnih razlogov), očka naroči babici (no ali pa mamica), da otroka spakira in odpelje. Na meji nihče ne vpraša. Ja, ja saj vem. Črn scenarij. Ampak samo spomnim na uno deklico katero je oče odpeljal neznano kam in jo bo policija šele sedaj obravnavala kot pogrešano osebo (po dveh mesecih). Pa še to je ne bi, če se ne bi sam minister za pravosodje vpletel v to zadevo.