|
RE: Študiraj,da ti ne bo treba delat 7.4.2008 23:12:13
|
|
|
|
Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka Trdim pa, da študij NI edina možnost (in še manj garancija), da boš dobil službo in to celo dobro plačano Univerzitetna izobrazba ni nič drugega, kot vstopnica v svet boljših možnosti. Točno tako. Diploma JE MOŽNOST. Problem je samo v tem, ker se marsikateri diplomant zanaša izključno na DIPLOMO. Na način "saj jaz jo imam". Kar pa vseeno ne pomaga dosti. Tisti, ki nimamo diplome, pa uporabimo vse ostalo -iznajdljivost, pridnost, delavnost, nekompliciranost in podobno. In v večini primerov prej dobimo službo. S plačo, višjo od minimuma, za nedoločen čas, z možnostjo tako povišanja plače (ne samo zakonski minimum) in z napredovanjem. Ker nismo izbirčni. Ker smo veseli, da lahko delamo in živimo od svojih rok in možganov. Pa čeprav brez diplome. Jaz osebno imam raje iznajdljivost. Letos bom stara 30 let. Imam samo OŠ in delam že 15 let. Še nikoli nisem bila brez službe - razen en kratek čas, ko se mi ni dalo delati in sem raje ležala doma (ko sem si to lahko privoščila). Kamorkoli se obrnete, boste videli primere, ki dokazujejo nasprotno - vsak keramičar, ki odpre s.p., ima netto več kakor referentka v javni upravi. Zidar zasluži 800€ na mesec, pa ima samo OŠ. Natakarica enako. Ja in? Vendar ti, ki si jih naštela žal ne bodo nikoli zaslužili kaj dosti več. Za tistega 26 letnega mulca (z nerešenim stanovanjskim problemom) z doktoratom v žepu, za katerega praviš, da v življenju ni naredil še nič koristnega, pa zgornji limit praktično ne obstaja. Dokaz, da tvoja navedba ne drži - moj Dragi ima prav tako samo OŠ, kakor jaz. Dela kot taksist. NIMA diplome. In njegov zaslužek (zgornji limit) ne obstaja. Prav tako ne pri mojem sodelavcu, s katerim sem govorila okrog 21-ih. Danes je zaslužil 218€. V petek 462€. Izračunaj mesečno. Vsaj povprečje. Primerjaj ga z večino delovnih mest diplomantov (in pusti izjeme, ki so seveda povsod). Do kakšne kalkulacije prideš? Še vedno vztrajam - vsak naj dela, kar mu narekuje srce in kanček zdrave pameti. Z diplomo je možnosti sicer več, ampak nikjer pa ni dokazano, da so boljše. Ali obratno - tudi brez diplome lahko zaslužiš ogromno, vendar v zameno za denar pač nimaš neke stabilnosti. Sicer pa je stabilnosti tako ali tako vedno manj. V neki drugi temi sem napisala, da danes "služba za nedoločen čas" pomeni samo "1-mesečni odpovedni rok". Žal je tako, da če želimo doseči svoje cilje, potrebujemo denar. Brez njega ne gre. Vsi stremimo prednostno za boljšim zaslužkom. Papirji postajajo stranska stvar. Koga bi pa vi vzeli v službo - diplomanta brez izkušenj ali gimnazijskega maturanta z izkušnjami? Kdo vam bo delo bolje opravil? S kom boste imeli manj skrbi? Koga boste morali manj preverjati? Kdo vas bo manj stal? In kdo se bo bolj gnal za tem, da bo delo dobro opravljeno - maturant, ki se mora vseskozi dokazovati zaradi razmišljanja, kakršno je bilo na tej temi že omenjeno, ali diplomant, ki se zanaša na diplomo? Razmislite... Pa nikakor ne zaničujem diplomantov. Ne vas osebno, ne vseh posplošeno. Vsa čast tistim, ki ste diplomirale, predvsem pa tistim, ki ste diplomirale v stroki, ki vam je pisana na kožo. In kapo dol tistim, ki ste potem tudi dobile željeno delovno mesto. Ne glede na plačo. Čeprav je denar prioriteta, pa je dober občutek na delovnem mestu nenadomestljiv. Tudi 5.000€ netto ne odtehta terorja, ki ga lahko zganjajo nad vami, ali pa zamorjenosti, ki jo doživljate vsako jutro, ko morate začeti opravljati delo, ki vas ne veseli. Če ste srečne, kjer ste, potem je vseeno, ali imate diplomo ali ne. V to sem pa prepričana. Manjvreden ni pa nihče. Kakor tudi večvreden ne. Ne jaz z OŠ, ne kakšna s tremi diplomami.
< Sporočilo je popravil Plemenita007 -- 7.4.2008 23:13:48 >
|
|
|