Rožica I
|
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80 samo moje mnenje je, da je treba otroka naučit in mu dat vedet da je telo - tako od drugih kot njegovo - nedotakljivo in da noben nobenmu ne sme počet neki, kar mu je neprijetno (a teb paše če te sine za joške grabi) in zdej kaj? če pustiš sinu da te za joške šlata, a to pomen da lahko tud sosedo? oz. da te lahko sosedov otrok? in če lahko tebe šlata za joške, a pol lahko očeta med nogami? al pa soseda? dejte no.... ---------------------------- Se strinjam ULLA80, da je treba otroka naučiti vse to, kar si naštela . (In sploh se mi ne zdiš glupa, navihana pa !) Glej, jaz ga učim takole, da se ne skrivamo drug pred drugim (večinoma v kopalnici, seveda, drugače hodimo po bajti bolj ali manj oblečeni), da se ga ne sme nihče drug razen staršev, starih staršev (pri kopanju, ko je bil še manjši pri brisanju ritke...) dotikat. Učim ga, da je vsako telo lepo, pač drugačno, ampak da je to nekaj normalnega. Ko me je zavestno prijel za prsi (v mojem 1. postu na to temo, sem napisala, da je to želel napraviti kakih 5x), sem ga vprašala, kaj želi in je odgovoril, da pač pobožat, če imam mehko kožo... (No, pobožaj, in kako se ti sedaj zdi, in je rekel, da ja, imam res mehko kožo.) V glavnem, na ta način spoznava tudi drugačno telo in ker ne delam tabu scene iz tega, je bil otrok zadovoljen in nikdar ga nisem videla, da bi koga prijemal za prsi ali da bi mi sam kaj takega rekel. Imel je dobro izkušnjo glede tega (mislim na to, da ga nisem skregala ali zasmehovala zaradi tega), potešil je radovednost in sedaj spoznava kakšne druge zadeve . Hočem reči, da poznam otroka, ki se nonstop drži za lulčka. (Ga ne tišči lulat, ker ga vprašam.)V glavnem že moj sin sam mi pove, da se on vedno drži za pimpija. Moj sin se je tudi včasih (konkreten primer: berem mu pravljico, on pa nekaj mečka pod odejo. Vprašam za kaj gre, pa reče, da nič, da se samo za pimpija drži. Ok, tudi sama se sproti učim, ne, zato razmislim in rečem, prav, ti kar, to počni doma kadarkoli, ampak v vrtcu, na obisku...pa te stvari ne počnemo, ok?) Razume in nima problema s tem (v zvezi s človeškim telesom). Glede igranja zdravnika, pa si me resnično zmedla . Ali naj se, po tvoje, igrajo zdravnika sami in na skrivaj ali se sploh ne smejo?! Situacija je bila takšna, sin je imel 2 prijatelja na obisku in so tulili do onemoglosti in sin pride tulit:"Mami, mami mi si pa lulčke in ritke kažemo." In vprašam: "No ali imajo tudi tvoji prijatelji lulčka in ritko, kot ti? Nič posebnega, ne?" Tamali se je strinjal, saj je bil potem povsem zadovoljen in so se lahko dalje igrali s kockami.. Ob drugi priložnosti, pa je počepnil ob prijateljevi (oblečeni) tazadnji plati in rekel, da smrdi. Potem so drug drugemu ovohavali ritke in se mrščili, da smrdijo... V glavnem, zaključila sem situacijo z: "Ali si sedaj zadovoljen?" In je bil in nikdar več ni tega počel. Tiste, ki imate otroke, tako veste o čem govorim . Meni se pač zdi zelo pomembno, da sem do otroka dosledna, brez tabujev in iskrena. Četudi sama priznam, da mi ne bo najbolj ugodno razlagat o recimo menstruaciji, ko me bo kaj povprašal o tem (jasno pa se mi zdi, da ko te otrok kaj vpraša, da mu iskreno poveš)... Ampak to je moj problem in trudim se, da svoje predsodke ne prenašam nanj. Čeprav se zavedam, da jih sigurno, (kljub ozaveščenosti in trudu, da jih ne bi). Pa res nima smisla, da skoraj vsako temo izkoristimo za splošen kreg ! (mislim na nas vse)
< Sporočilo je popravil Rožica I -- 2.4.2008 9:40:31 >