katka28
|
IZVIRNO SPOROČILO: KatyMM Eno vprašanje. A ima kakšen od otrok alergijo na jajca in mleko? ali jo ima tvoj, ce jo ima sem nasla nekaj, ker bi ti znalo malenkost pomagati pri iskanju pravilne prehrane Nekaj za tiste dojencke, ki so alergicni na mleko in jajce Najprej nekaj osnovnih podatkov o problematiki prehrane pri alergiji na mleko in jajca. 1. Prehrana ob sleherni potrjeni alergiji na hrano absolutno zahteva popolno izločitev živil/hrane, na katere smo alergični iz prehrane. 2. Na žalost se posamezne alergije lahko kombinirajo, kar lahko dodatno zaplete in osiromaši prehrano. Za zagotavljanje potrebnih hranil je zato potrebna dobra in pametna kombinacija ostalih - dovoljenih živil. 3.Pri alergiji na mleko moramo iz prehrane izločiti mleko, mlečne izdelke in živila, ki so pripravljena z dodatkom mleka, mlečnih izdelkov ali mlečne beljakovine. To pa ni vedno preprosto, ker za številne prehrambene izdelke, ki jih kupimo v trgovini in za jedi, ki jih lahko dobimo v lokalih, pogosto ne vemo kaj vse vsebujejo. Tako iz prehrane izločimo: napitke: vse oblike mleka (posneto, delno posneto, alpsko...)pinjenec, čokoladno mleko, belo kavo, evaporirano mleko, mleko v prahu, mleko brez laktoze, kondenzirano mleko, otroška mleka, ki temeljijo na kravjem mleku, vse vrste jogurtov, tudi kozje mleko! meso in zamenjave mesa: vse vrste sira in skute, meso, pripravljneo z dodatkom mleka, dunajsko cvrtje; kruh in peciva: mlečni kruh in kruh, ki je pripravljen z dodatkom mleka in seveda številna peciva in sladice (piškotki, torte, rolade, ..., pudingi, kreme, sladoled, čokolada). maščobe:smetana, maslo, običajna margarina, solatni dresingi, tudi rastlinska smetana, razen izjem;juhe, omake:vse juhe in omake, pripravljene z mlekom itd; kremne industrijske juhe, različne industrijsko pripravljene omake za testenine ali riž; sladkarijetudi nekateri bomboni lahko vsebujejo mleko: karamele, nugati in seveda ostali čokoladni bomboni. 4. Alergija na jajcapa predvideva absolutno izločitev jajc oz jajčne beljakovine iz vsakodnevne prehrane. To pomeni, da moramo izločiti iz prehrane ne samo jajca ( ocvrta, kuhana, vmešana ipd), temveč tudi vse jedi, pripravljene z jajci. To pa so številna peciva, nekateri pudingi, keksi, nekateri sladoledi, majoneza, solatni dresingi, meso, ki ga pripravljamo z jajci ( polpeti ipd), jajčne testenine; marshmallow. nugati, nekatere vrste čokolade, nekateri vegetarijanski izdelki (zelenjavni ali žitni polpeti), omake z jajci. Pri alergiji na mleko se postavlja zelo tehtno vprašanje: "S čim lahko nadomestimo mleko v prehrani?V zgodnji dobi (dojenček) je, če je le mogoče, najboljše materino mleko (seveda pa se mora mati med dojenjem izogibati vseh problematičnih živil). Drugače uporabljamo nadomestke materinega mleka, ki jih priporoči zdravnik. To so ali posebne hipoalergijske formule ali pa nadomestki na bazi sojinega mleka. V tarosti med dopoljnenim 1 in 2 letom starosti pa počasi prehajamo na nadomestke mleka. Ti nadomestki so lahko pripravljeni na bazi soje (sojino mleko, sojin jogurt) ali pa rižev napitek (pri nas se dobi uvožen izdelek Rev riz). Tem nadomestkom moramo včasih nekoliko izboljšati okus, kar lahko storimo z nekoliko kvalitetnega jabolčnega soka. Zanimivo: američani (American Dietetic Assotiation=ADA) priporočajo uživanje jagnjetine, kot kvalitetno obogatitev celodnevne prehrane. Te nadomestke mleka lahko uporabimo v pripravi različnih jedi - domačih pudingov, peciva, omak,krem... Kako pa bi lahko nadomestili jajca?V vsakodnevni prehrani ni večjih težav. beljakovine, ki so v jajcih lahko povsem nadomestimo z mesom, ribami, perutnino. Toda tudi pri peki pogosto potrebujemo jajca! Tu pa stvar ni tako enostavna. Načeloma izbiramo recepte, kjer jajce ni potrebno. Američani (ADA) v svoji literaturi za peko priporočajo t.i. "Egg replacer" (Zamenjavo jajc)t.j. mešanico sestavljeno iz moke, olja, pecilnega praška, in vode. odgovori sem nasla na Kulinarika.net pa se dva recepta Slano pecivo brez jajc 25g riževih brezglutenskih kosmočev 90g moke 25 g margarine 3 žlice vode pol žličke soli Premešamo moko, kosmiče in sol, v zmes zdrobimo margarino, dodamo mrzlo vodo. Dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo, ki ga razvaljamo v 0,5 cm debelo pravokotno ploščo. Ploščo razrežemo na 8 pravokotnikov in jih damo na pomaščen pekač. Po vrhu jih nabodemo z vilicami. Pečemo 15 minut na 230 stopinj C. Sladko pecivo Korenčkovi keksi brez jajc 250 g moke 125 g margarine ali masla 125g sladkorja 125g drobno naribanega surovega korenčka 1/2 pecilnega praška V moko s pecilnim praškom zdrobimo margarino in ostalimi sestavinami ugnetemo testo, ga razvaljamo na 0,5 cm debelo in oblikujemo kekse z raznimi modelčki. Kekse polagamo na pomaščen pekač in pečemo 12-15 minut na 180 stopinj celzija.
< Sporočilo je popravil katka28 -- 23.9.2008 22:19:03 >
|