Gina
|
aja, a čisto dosledno se držijo tega....to se mi pa iz človeškega stališča ne zdi glih čist sprejemljivo. Malo fleksibilni pa že moramo biti. Mislim razumeti je treba starše. Jaz bi tako naredila, splišni, da bi otroka vpisala v jutranje varstvo, ki po zakonu za prvčke itak mora biti organizirano, in v katerega ga imaš vso pravico vpisat tudi še tale hip. Verjamem, da so sitnarili zaradi vpisa, to pa ne zaradi njih, ampak zaradi ministrstva, ki omejuje število oddelkov na minimum in število dodeljenih ur takim in podobnim oddelkom varstva, v resnici je stvar ta hip na veliko šolah obupno zanič, saj npr. zahtevajo od šol včasih, naj npr. oddelke podaljšanega bivanja organizirajo tako, da bodo otroci nekaj ur pri enem učitelju, nekaj naslednjih ur pa naj združujejo oddelke, ko je otrok npr. ob pol treh popoldne že manj. To svetujejo tudi v primerih, ko gre veliko otrok na interesno dejavnost vmes, da naj vmes začasno preoblikujejo oddelek. To poslušam na lastna ušesa oz. sem že večkrat slišala direktno od ljudi iz ministrstva na sestankih sindikata, tako da to ni izmišlijotina - zato so šole čisto "histerične", a bodo dobile zagotovilo za normalne ure ali ne - to pa dobijo samo, če pravočasno vpišete otroke. Ker ko ministrstvo enkrat določi število oddelkov oz. sprejetih otrok, jih težko tank premakne kam drugam. Zato rabijo podatek o št. otrok v jutranjem varstvu do konca šolskega leta oz. malo prej se mi zdi. Kar se tiče zajtrka, te tudi noben ne more prisilit, da ga vpišeš tja. Ga ni manevra, ki bi to določal. Četudi bi bil sprejet tak vzgojni načrt, (pa ne bo), ni šanse. Torej je stvar na tebi, da rečeš odločno ne, ni šanse. Zakaj bi plačevala, če ni treba, če otrok ne je. No, ko to narediš, ga pa pripelješ vsak dan tako, kot vama paše. Če vama paše, gresta prej in bo v jutranjem varstvu, če vama paše priti zadnjo minuto jutranjega varstva tudi ok, bo pač sedel z njimi na zajtrku, pa kaj potem, če vama pa paše poležat, bosta pa prišla kasneje. Mi je pa vseeno čudno, da se ne morejo zmeniti, da bi en del šole pustili odklenjen, tam pač, kjer se ne da tako velike štale delat. Skoraj vse šole imajo neko tako možnost. Pa če nimajo varnostnika, bi lahko ne glede na to kdo drug malo pokukal, kaj mularija počne p.s., pri nas nimamo zajtrka, prvčki imajo malico takoj ko pridejo k pouku, pred prvo uro, vmes pa potem okoli desetih ponavadi dobijo sadje, na kosilo gredo pa prvi, takoj po pouku Hmmm... kaj pa če predlagaš nekaj.... gotovo nimate samo za en oddelek otrok (jutranjega varstva mislim), torej lahko predlagaš, da ene otroke, tiste ki res pridejo zgodaj in so v resnici lačni, odpelje ena učiteljica, druge otroke, ki so prišli pol ure pred poukom, pa so v bistvu brez smisla na zajtrku pod prisilo, pa ima v varstvu druga učiteljica. Meni se celo zdi, da bi vi morali imeti več kot 2 oddelka otrok v JV, ker po moje nimate samo srednje velike šole, zato bi komot ena učiteljica z enim delčkom otrok ostala (od večih učiteljic v jutranjem) in hkrati sprejemala še 10 dodatnih minut ostale otroke. Se pravi bi podaljšali JV za 10 minut. Hkrati bi predlagala, da učitlejice razredne stopnje sprejmejo otroke 15 minut pred začetkom, namesto 5 minut - a sem prav razumela začetek..(kdaj je to - ob 8.15? ali ob 8.00?). Tako dobiš z malo fleksibilnosti in dobre volje šole rešljivo situacijo. Če predlagaš na pravi način, bi morda šlo skozi. Noben od zaposlenih ne bi preveč trpel, pa še srečne starše bi imeli. Meni bi se to zdela cena za stvar, kaj pa vem.
|