Anonimen
|
saššša, čau. jaz sem tudi na koncu 23. tedna nosečnosti z enojajčnimi dvojčki, napotnico za lj ambulanto za patološko nosečnost sem dobila zaradi diagnoze mono - mono (skupna posteljica, skupna amnijska votlina). ker je dr. cerar julija na dopustu, sem imela v juliju 2 pregleda pri dr. blejec, 4. 8. imam pa tudi jaz pregled pri dr. cerarju, tko da nas bo zgleda kar nekaj z dvojčki . no, tkole. preko interneta sem se že pred pregledi poskusila čim bolje informirati s problematiko v zvezi z monoamniati. prvi pregled v lj porodnišnici je izgledal tako, da sem sredi uz pregleda padla v , ker te kar hitro na hladno postavijo. pa se sicer res znam zadržat in nakulirat. v glavnem: eden je imel rahel polihidramnij (preveč plodovnice), in je rekla dr., da to ji pa ni čisto nič všeč, ker kaže na razvoj TTTS (sindrom transfuzije), in to tako zgodaj niti slučajno nidober znak (22. teden). in da nimamo kaj, počakat do naslednjega uz, pa bomo vidl. da pa ona itak vsem takim nosečkam, če jih le dovolj zgodaj dobi v roke, svetuje splav, in potem jo imajo za kruto. pa da nimam kaj narest, lahko začnem srajčke šivat (ker je v materinski prebrala, da sem oblikovalka oblačil in tekstilij). in da me bo naslednjič, če bo isto, z napotnico poslala na neko operacijo, da tistemu , ki ima preveč plodovnice, odvzamejo del plodovnice, in upajo, da bodo s tem upočasnili njegovo rast in drugemu omogočili, da zraste oz. se zredi. druga varianta je pa še, da te pošljejo na operacijo v london - laserska prekinitev tistih žil v popkovini, ki povezujejo oba dvojčka. ampak mi je povedala tudi izide londonskih operacij za vseh naših 8 slovenskih , ki so jih že poslali tja - in ko to slišiš, nimaš prav nobene želje po kakršni koli operaciji v londonu. aja, pa rekla je za neko stvar, ki jo je videla na uz, da ne more bit drugega kot pregrada - tko da trenutno je diagnoza monohoriata biamniata. drugi pregled, prejšnji petek: ista zdravnica, ampak tokrat je že izgledala dobre volje, vesela, hecale sta se s sestro in očitno tudi s pacientkami, tko da je bil že občutek čisto drug. še vedno je imel en malo manjši obseg trebuha, ampak oba sta imela obilo plodovnice in tudi enako količino le-te, tko da je rekla, da izgleda da samo malo različno rasteta, ne bi pa ona tega povezala s TTTS. pa še mehur imata oba v redu. zaenkrat izgleda vse ok. je rekla, da je treba počivat 1,5 ure dopoldne in 1,5 ure popoldne, lahko delam kratke sprehode, pa gibanje bi mi ona najraje omejila na krog 15 km okrog ljubljane - ker nikoli ne veš. je rekla, da moramo bit punce res pazljive in previdne, ker da nosečnost predvsem z dvojčki (ali celo več ) v isti posteljici res ni hec. in mi je povedala še ene par zgodb njihovih pacintk dvojnih iz tega poletja, ki naj bi me mal prestrašile in me dokončno prepričale, da se umirim. namreč, jaz se po prvih 4 mesecih groznih slabosti sedaj čisto ok počutim in vse normalno sama delam in tudi okrog hodim tako kot prej. no, pa baje da to ni najbolje. aja, pa na odvzem urina in krvi me je poslala - s takojšnjimi izvidi, in mi je potem zaradi dosti premajhne vrednosti hemoglobina predpisala železove tablete. rekla je, da se bo dr. cerar 4. 8. odločil, ali mi že dajo injekcije za razvoj pljuč ali še ne. pa še rekla je, da nas bo dr. cerar vseh vesel, ko nas vidi in naše dvojčke. edino da bo mogoče mal jezen nanjo, ker mu je poturila vse svoje dvojčke. skratka, je bila taka simpatična in duhovita in sem tokrat prišla s pregleda. no, kako sem se razpisala - ampak upam, da sem ti kaj pomagala z informacijami, kako izgledajo pregledi in kakšne naj bi bile nevarnosti pri dvojčkih. je pa pri monoamniatih tko: do 28. tedna je baje najbolj nevarno, da pride do TTTS, po 28. tednu pa največjo grožnjo predstavlja možnost zapletanja popkovine in s tem prekinitev pretoka kisika, krvi in hrane. zato jih praviloma najkasneje okrog 34. tedna s CR vzamejo ven, ker je zanje manj nevarnosti zunaj kot v maternici. zaradi zapletenosti popkovin se načeloma monoamniati ne rojevajo vaginalno, tudi če sta oba v glavični vstavi. vedno pa pri vsem obstajajo izjeme. možnost preživetja imajo že pri rojstvu v 24. tednu, vendar je možnost preživetja še majhna - 15% (lani sta bila v lj rojena dvojčka v 23t 6/7 in oba sta preživela), po 28. tednu so te možnosti precej večje, po 30. oz. 32. tednu v velikem odstotku preživijo, po 34. tednu pa naj bi bili praktično že izven najhujše nevarnosti. meni je rekla dr. blejec v lj na prvem pregledu, da če me uspejo pripeljat do 28. tedna, pol je zgodba že precej drugačna. spraševala si okrog plodovnice: če je imata oba enako količino, to ni znak za TTTS - simptomi TTTS so različna rast dvojčkov, polihidramnij pri enem in oligohidramnij pri drugem, tisti s premalo plodovnice ima pa tudi majhen in stisnjen in prazen mehur, zato ne more izločat plodovnice. ene ženske imajo manj, druge več plodovnice. tko da to po moje ni razlog za preplah. za dvojčke v isti posteljici imamo uz preglede vsakih 14 dni, ker jih morajo stalno merit, da dovolj zgodaj ugotovijo zastoj rasti (zna za TTTS) in morebitno zapletenost popkovnic. ampak tko kot so se že v davni preteklosti normalno rojevali enojajčni dvojčki, pa ni bilo nobenih uz pregledov, ni vrag, da jih tudi me skupaj z njimi ne bi prišle do srečnega konca njihovega bivanja v naših trebuhih. malo je pa očitno tudi naloga zdravnikov, da nas nekoliko prestrašijo z vsemi možnimi zapleti, da dojamemo, da je taka nosečnost pač rizična in da se pripravimo na morebitne težava - vedno je tako, da se nekaj nosečnosti pač ne konča s srečnim koncem, pa naj gre za dvojčke, trojčke ali enojčke. tako, ob temle romanu, ki sem ga pravkar spisala, lahko le upam, da sem t vsaj malo piomagala in ti odgovorila. lep pozdrav in se očitno vidimo 4. 8. držite se vse, lepo se imejte in uživajte.
|