Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: **** Poglej o njej ne morem soditi, vem samo da nas muslimanov kristjani ne motijo. Bi pa on če bi bil vernik moral o vzgoji otrok v muslimane z njo govoriti še predno jih je sploh imel... zato njega obtožujem. Sedaj ima kar pač ima... Pri njegovi druzini se ne pricakuje, da bodo izvajali skupno molitev - pri njeni druzini se to dogaja. In ona bi rada, da je tudi otrok za katerega je zmenjeno, da naj bi se vzgajal v neutralnem duhu, del tega. Tezko bi rekli, da je v njem problem. Problem je ona , ker ji ni vec do tega kar sta se zmenila. Ni on kriv ce ona ni dobro premislila. Ali je ona kriva da so njegovi starši in on muslimani samo po imenu?? Je ona kriva če pri njih doma molijo on sam pa ne moli?? Kaj pa ga ovira v tem da predstavi in pouči otroke o Islamu?? On sam!!! Sploh ni problem v predstavljanju vere. Saj dete niti se ne govori. Problem je v aktivnem zivljenju vere za katera bi ona zelela, da se izvaja in da je normalen, ceprav se je popolnoma strinjala z neutralno vzgojo. Sama bi to razumela kot prevaro. Govorjenje in dogovarjanje enega, a izvajanje v praksi necesa drugega. Z mojim mozem sva zmenjena, da bo najin otrok vzgajan neutralno. Ce bi ona zacel insistirati na tem, da nas otrok prisustvuje verskem obredju, ki se izvaja ob verskih praznikih v njegovi druzini, to ne pomeni, da moram jaz takoj postati vernik neke druge vere pa da tezo verskosti razdelimo. Pomeni, da se ne drzi dogovora in kljub kompromisu/odlocitvi/dogovoru kako bo vzgajan otrok rine svoje in po svoje. V tem jaz vidim problem. V tem, da se je ona kar se neutralne vzgoje, premislila. Moji otroci pridejo v Slovenijo vsako leto in to k katoliškim sorodnikom pa so muslimani...In kaj potem? Ker so vzgojeni kakor so jih to prav nič ne moti in ovira pri izvajanju tistega kar jih učiva z možem... Med drugim tudi spoštovanja drugih in drugačnih ljudi... Nisem razumela, da ima moz proti temu, da sploh hodita k njenim. Razumela sem, da ima proti, da se k njenim hodi takrat, ko so na vrsti skupne molitve itn. Ona je tista, ki je spremenila mnenje in kateri sodelovanje otroka pri skupnih molitvah in obredju pomeni vec, kot je mislila, da ji bo. In problem nastane, ker njenega moza to moti. In to nima veze s tem ali je on musliman ona katolik, ima veze s tem kar sta se zmenila in kar se dejansko dogaja. Kvecjemu je ona tista, ki bi morala se pred otrokom povedati, da ta neutralna vzgoja pri njej ni mozna. Tvojem mozu bi bilo vseeno ce bi se od tvojih otrok pricakovalo, da molijo molitve, ki jih tvoji sorodniki molijo in npr. dokler so v sloveniji hodijo k masi, spovedi itn... oz. aktivno zivijo versko zivljenje kot ga zivijo tvoji sorodniki in v veri tvojih sorodnikov?