* Mateja *
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica IZVIRNO SPOROČILO: * Mateja * ja vsega tega, veliko ne? Joj, Mateja, nočem delovati sitno ali zafrkljivo, ampak pri veliki večini študijev se učiš zelo veliko, ne samo za vzgojitelja. In na čisto vseh študijih v Sloveniji je ogromno balasta in zelo malo uporabnih stvari. Govorim iz izkušenj, sem sama študirala en 95% piflarski študij in enega najmoderneje usmerjenih - torej v prakso, pa še ta je bil preveč teoretični za moj okus. Tako da, boš sama videla, da se marsikdaj teorija v praksi pokaže za nekaj imaginarnega. Lahko je govoriti, kaj narediti, ko ti pol razreda dela kraval, kako boš dejansko ukrepal, ko si sam v to čustveno vpleten, pa se pokaže šele ko si v tako situacijo vržen. Pri nas s faksa ne prideš strokovno usposobljen. Je veliko premalo prakse. Prideš podkovan s stroko, ne pa usposobljen. To dobil šele s prakso, z leti, z nepredvidenimi dogodki v službi, ko moraš reagirat takoj. Pa še nekaj: zelo me je zmotil ta rahlo vzvišen ton v tvojem pisanju, ker izgleda, da vzgojiteljice postavljaš zaradi pedagoškega znanja na višji nivo. To ni prav. Noben poklic ni več vreden in noben človek ni večvreden. (isto se npr. dogaja v medicini, pacienti nimajo pojma, naj bi se podredili zdravniku, bla, bla, bla) Kadar imaš v neki stroki ljudi različnih profilov, je potrebno vse jemati kot partnerje, kjer vsak prispeva en majhen delček in s katerimi je potrebno sodelovat. Tako jaz vidim vlogo vzgojiteljice. Ne nekoga, ki ga plačujem, da čuva mojega otroka, temveč kot osebo, ki se aktivno in zavestno ukvarja z njegovo vzgojo in socializacijo. Ravno zato pa nima tudi ona pravico mene karkoli podučevat, temveč moramo skupaj najti ustrezno rešitev za vse. Kar se tiče metanja slabe luč na poklici: ne se bat, prav v vseh poklicih se najdejo taki in drugačni ljudje in prav v vsakem poklicu jih je nekaj, ki delajo v nasprotju z dobro prakso stroke. Ampak je vsem normalnim zunanjim opazovalcem jasno, da je plevela med zrnjem malo. Ostali se trudijo, delajo tudi napake, ampak jih skušajo odpraviti in svoje znanje izboljšati. Glede na opisano tudi vzgojiteljica v temu primeru in ji to štejem zelo v plus, čeprav se ne strinjam z njenim ravnanjem. aNKICA , MOJA PRIPOMBA JE BILA NAMENJENA ZA ŠTOS! mATER ME VSE TOK RESNO VZAMETE!! Itak se na faksu moraš učit, haloo!! Pero na enih več, na drugih manj! Da ne bo pomote. meni je biti vzg. drugačen poklic kot biti ekonomist al pa mesar. Pri delu moraš biti s srcem, ne pa zaradi plače, kot so nekatere. je poseben poklic in ni vsak primeren zanj. vsekakor pa moraš imeti določene vrline, da ga lahko s srcem tudi opravljaš. Ne povzdigujem v višave mojega poklica, ker je pač poklic, ampak je meni pač drugačen od drugih. Mislim, da morajo biti npr. medicinci, ped. delavci, ostali ljudje, ki se ukvarjajo z drugimi ljudmi, pri delu s srcem in dušo in da delo opravljajo z veseljem. Pa s tem ne ponižujem nobenega poklica, ker pač vsak je lep in zanimiv po svoje! je pa res, kar si napisala, da vzg. ni človek ki je plačan da čuva otroke! Jaz sem se pač postavila v situacijo Čupke in sem na vse odreagirala tako kot če bi šlo za mojega otroka in morda se ti zdi, da pišem vzvišeno, ampka ni to!! To je bila zgolj jeza, ko sem brala prve poste in še vedno se mi zdi nesprejemljivo kar se je zgodilo!! Po svoje ima pa tudi veternica prav! ker veliko ljudi oz. staršev ne zagovarja dovolj svojim otrokm in raje vse slepo verjame učitljem, recimo da to velja za starejše in mislim, da se zgodi tudi taka situacija kot jo je veternica napisala! Alora, upam da se je Čupka mal potolažla in da peljejo naprej!
|