|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Zavarovanje in prispevki v času porodniške
6.3.2008 9:30:11   
arsha
Živjo vsem ;)

Upam, da mi boste vedele/li odgovoriti na vprašanje. Bom kar konkretizirala: 30.6. mi bo potekla pogodba za določen čas. 29.6. bom šla v porodniško (42 dni pred rokom).

1. Kdo me mora prijaviti na Zavod za zaposlovanje: jaz sama sebe ali delodajalec?

2. Kdo bo plačeval zdravstveno zavarovanje in druge prispevke (kateri vsi so to?) v času porodniške?

3. Ali bo iztek pogodbe vplival na višino porodniškega nadomestila (povprečje zadnjih 12 plač)?

Hvala za odgovore in LP
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Zavarovanje in prispevki v času porodniške
6.3.2008 9:38:48   
sneguljčica
Na zavod za zaposlovanje se sploh ne rabiš prijavljati, ker med porodniško verjetno ne boš iskala dela.  
Prispevki in zavarovanje so plačani iz porodniškega nadomestila - iz bruto zneska, ki ti bo določen, se pač obračunavajo kot pri normalni plači. Nadomestilo ti plača socialna, torej oni plačajo tudi prispevke.
Mislim, da iztek pogodbe ne vpliva na nadomestilo, saj boš ob nastopu porodniške še zaposlena.
Glej, da se boš takoj po izteku porodniške v osmih dneh prijavila na zavod za zaposlovanje, saj ti tam pripada nadomestilo.

< Sporočilo je popravil sneguljčica -- 6.3.2008 9:42:35 >

(odgovor članu arsha)
Neposredna povezava do sporočila: 2
6.3.2008 9:49:43   
arsha
Hvala Sneguljčica,
a morda veš, kdo bi plačeval prispevke, če mi slučajno delodajalec podaljša pogodbo? Predvidevam, da prav tako socialna in da torej nisem v času porodniške svojemu delododajalcu v nikakršno finančno breme!? Zame bi, če mi podaljša pogodbo, plačeval 0!

A obstaja tudi kakšen link za zakone, ki bi ta najin pogovor podkrepili tudi pravno-formalno?

Thx

(odgovor članu sneguljčica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
6.3.2008 10:30:17   
sneguljčica
v času porodniške seveda nisi v nobeno breme delodajalcu (vsaj finančno ne), drugače je, če greš prej na bolovanje, potem si v času bolovanja 45 delovnih dni strošek delodajalca. Med porodniško pa vsekakor ne. Plačevanje tvojega nadomestila (in obveznosti povezanih s tem) prevzame socialna. Če ti delodajalec podaljša pogodbo, je mogoče zanj edini strošek regres, ki ti ga bo moral dati in seveda pripadajoči dopust.
Mogoče je najbolje, da greš kar k pravnemu delavcu (tisti, ki je zaposlen za starševska nadomestila) na Center za socialno delo na en tak informativen pogovor, kaj se ti najbolj splača, mogoče ti tudi tam najde točne zakone, kjer so te stvari zapisane.

(odgovor članu arsha)
Neposredna povezava do sporočila: 4
6.3.2008 10:48:30   
sazi
IZVIRNO SPOROČILO: arsha

Živjo vsem ;)

Upam, da mi boste vedele/li odgovoriti na vprašanje. Bom kar konkretizirala: 30.6. mi bo potekla pogodba za določen čas. 29.6. bom šla v porodniško (42 dni pred rokom).

1. Kdo me mora prijaviti na Zavod za zaposlovanje: jaz sama sebe ali delodajalec?

2. Kdo bo plačeval zdravstveno zavarovanje in druge prispevke (kateri vsi so to?) v času porodniške?

3. Ali bo iztek pogodbe vplival na višino porodniškega nadomestila (povprečje zadnjih 12 plač)?

Hvala za odgovore in LP

Nisem ekspert in sama nisem imela teh potov, ampak nekaj stvari mi je pa jasnih:

Najprej preveri, če se res še da na porodniško 42 dni pred PDP - vem, da je bilo nekaj govora o spremembah in da naj ta varianta ne bi bila več mogoča - torej možno samo 28 dni pred PDP!!! Torej boš šla na porodniško po poteku pogodbe, kar ni najbolj ugodno, sploh - res, če se le da, se zmeni, da ti podalšajo vsaj do nastopa porodniške.

Vsi prispevki med tvojo porodniško plačuje CSD, ki ti plačuje tudi porodniško.
Potek pogodbe nima nobene zveze s prejemanjem porodniške, ko jo enkrat imaš. Moraš pa urediti z delovno knjižico in poskrbeti, da se vpiše notri delovna doba, saj pri bivšem delodajalcu ne boš več zaposlena.

Če pa ti delodajalec podaljša pogodbo tudi za čas porodniške, pa scer nima nobenih stroškov s tabo glede plače in porodniške, mora pa ti za tisti čas dati dopust in regres, kar je nek strošek.

Poglej si še Zakon o delovnih razmerjih in vse njegove dopolnitve na strani http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_ZAKO1420.html

(odgovor članu arsha)
Neposredna povezava do sporočila: 5
6.3.2008 10:52:55   
lemavrica
Na porodniško se ne da it več 42 dni pred PDP-jem, je samo un krajši rok, mislim da 28 dni.
Delodajalec s tabo nima nobenih stroškov, prispevke plačuje CSD, če ti poteče pogodba med porodniško, nesi papirje na CSD, forokopijo zaključene delovne knjižice ali sklep o prenehanju pogodbe za določen čas.
Glede na to da ti pogodba poteče pred nastopom porodniške ( če upoštevamo da ne greš 42 dni pred PDP-jem na porodniško ) se probaj s delodajalcem zmenit da ti pogodbo podaljša še za en mesec.

12.09.07 sva dobila najinga sončka Jako
06.05.2010 smo dobili še drugega sončka Žigo

...Na ta lepi dan v meni erekcija se ti ne zdi da ne more biti lepša...

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 6
6.3.2008 15:29:34   
sneguljčica
IZVIRNO SPOROČILO: sneguljčica
potem si v času bolovanja 45 delovnih dni strošek delodajalca.

se opravičujem, 30 delovnih dni... imam kar preračunano, da je to prbl. mesec in pol, zato sem falila...

Neposredna povezava do sporočila: 7
6.3.2008 15:32:39   
sneguljčica
IZVIRNO SPOROČILO: arsha

29.6. bom šla v porodniško (42 dni pred rokom).

to sem pa spregledala, se opravičujem. To pa spremeni situacijo, ker tudi jaz ne vem za možnost, da bi se dalo 42 dni pred pdp na porodniško.

(odgovor članu arsha)
Neposredna povezava do sporočila: 8
6.3.2008 19:36:42   
Taula
42 dni pred porodnom se NE da več iti na porodniško. Le še 28 dni prej.

NESRAMNA sem, brez kančka slabe vesti, počutim se prisrčno.... ZLOBNO:)

Neposredna povezava do sporočila: 9
7.3.2008 8:53:59   
arsha
O, to pa je slaba novica. Kdaj so pa uvedli te spremembe? user posted image

Če mi delodajalec ne bo podaljšal pogodbe vsaj za 1 mesec, bom torej morala na zavod. Ampak zadnja plača  pred nastopom porodniške (za junij), ki jo bom dobila 10. julija, bo štela v povprečje zadnjega leta pri obračunu porodniškega nadomestila, a ne? Se pravi, da bo problematičen mesec avgust, ko še ne bom dobivala nadomestila s socialne, pač pa nadomestilo z zavoda, I guess? 

(odgovor članu Taula)
Neposredna povezava do sporočila: 10
7.3.2008 10:25:08   
sazi
Če na dan nastopa porodniške ne boš zaposlen je pomembno ali imaš v zadnjih treh letih 12 mesecev delovne dobe? Če jih imaš, potem ni problema in dobiš porodniško nadomestilo. Plača, ki jo dobiš 10.7 pa ti lahko gre v izračun porodniške, ampak ti porodniško nastopiš že dan zatem, torej bi papirje oddajala le en dan pred nastopom porodniške - tako da tole preveri na vašem CSD-ju, da ti ne bo potem kdo delal problemov - načeloma ne bi smelo biti nič narobe, ampak da ne boš kasneje imela sitnosti
porodniško (za julij - za 3 tedne) potem dobiš 15. avgusta. Septembra pa bo porodniška višja, ker bi za cel mesec.
Če se pa le da zmenit z delodajalce, je pa itak najbolje, če te lahko zaposli do 12. julija (ali 11. ne vem, kdaj imaš PDP).

(odgovor članu arsha)
Neposredna povezava do sporočila: 11
8.3.2008 0:59:02   
sneguljčica
Ena od možnosti je, da koristiš pravico do nadomestila tako, da prištejejo 55% minimalne plače še po 2% za vsak mesec, ko si bila zaposlena - zavarovana v zadnjih 36 mesecih.
Torej, če imaš npr. v zadnjih 36 mesecih 24 mesecev delovne dobe, dobiš (55+48) 103% od minimalne bruto plače v Sloveniji. Je pa pogoj, da vsaj en dan pred nastopom porodniške (in uveljavljanja te pravice) nisi prijavljena nikjer, niti na zavodu za zaposlovanje ne.
Jaz sem v času, ko sem šla na porodniško, prejemala pomoč na zavodu za zaposlovanje (nadomestilo se je že prej izteklo) in sem se odpovedala nekaj mesecem pomoči (takrat 30 tisoč sit), da sem prejemala to porodniško nadomestilo (takrat 75 tisoč sit neto, 109% od minimalne plače). Če se nebi odjavila z zavoda, bi prejemala le starševski dodatek, ki je takrat znašal okrog 39 tisoč sit.

Torej, splača se iti na socialno že prej in se pogovoriti malo o najboljši možnosti zate.

(odgovor članu sazi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
10.3.2008 9:53:41   
arsha
Sneguljčica, kdo je pa dajal zate tale dodatek? CSD?

Neposredna povezava do sporočila: 13
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Razpoloženje v času nosečnosti.
Admin

Ste med nosečnostjo imeli nenadne spremembe razpoloženja?