sazi -> RE: Zavarovanje in prispevki v času porodniške (6.3.2008 10:48:30)
|
IZVIRNO SPOROČILO: arsha Živjo vsem ;) Upam, da mi boste vedele/li odgovoriti na vprašanje. Bom kar konkretizirala: 30.6. mi bo potekla pogodba za določen čas. 29.6. bom šla v porodniško (42 dni pred rokom). 1. Kdo me mora prijaviti na Zavod za zaposlovanje: jaz sama sebe ali delodajalec? 2. Kdo bo plačeval zdravstveno zavarovanje in druge prispevke (kateri vsi so to?) v času porodniške? 3. Ali bo iztek pogodbe vplival na višino porodniškega nadomestila (povprečje zadnjih 12 plač)? Hvala za odgovore in LP Nisem ekspert in sama nisem imela teh potov, ampak nekaj stvari mi je pa jasnih: Najprej preveri, če se res še da na porodniško 42 dni pred PDP - vem, da je bilo nekaj govora o spremembah in da naj ta varianta ne bi bila več mogoča - torej možno samo 28 dni pred PDP!!! Torej boš šla na porodniško po poteku pogodbe, kar ni najbolj ugodno, sploh - res, če se le da, se zmeni, da ti podalšajo vsaj do nastopa porodniške. Vsi prispevki med tvojo porodniško plačuje CSD, ki ti plačuje tudi porodniško. Potek pogodbe nima nobene zveze s prejemanjem porodniške, ko jo enkrat imaš. Moraš pa urediti z delovno knjižico in poskrbeti, da se vpiše notri delovna doba, saj pri bivšem delodajalcu ne boš več zaposlena. Če pa ti delodajalec podaljša pogodbo tudi za čas porodniške, pa scer nima nobenih stroškov s tabo glede plače in porodniške, mora pa ti za tisti čas dati dopust in regres, kar je nek strošek. Poglej si še Zakon o delovnih razmerjih in vse njegove dopolnitve na strani http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_ZAKO1420.html
|
|
|
|