picola1
|
IZVIRNO SPOROČILO: mamuška Čim manj. 1-2 x mesečno Živžav ali RR na Popu, kjer ima daleč najraje Art Attack. Ob jutrih, ker vstaja s kurami , ima dovoljenje, da pogleda Super RTL, če se spomni. Večinoma se . Za razliko od raznih CN, Turnerjev ipd so tam risanke, ki so primerne za starost 5 let, imajo nauk in zgobo (Mojster Miha, Medved Rupert, Vlakec Tomažek, Karli, Gregor in dinozavri ipd). Običajno s tamalim prideva "med žive" nekje med Medvedkom Ruperotm in MM, pa potem še malo prevajam, kolikor je še potrebno. Vmes tamalega v miru podojim, nato pa se Tv ugasne do večerne risanke ali pa še dlje. Pozimi je kdaj kakaura risank več, večinomapa na TV-ju šparamo. kaj je narobe s TV-jem? Načeloma nič, razen tega, da otroka in njegovo domišljijo hromi. Npr. mi smo brali Kekca preden smo gledali film. Tamal je bil ful razčaran nad podobo Kekca, Bedanca, Pehte - ker on si je to zamišljal drugače. Ob knjigi dela glava, domišljija, pred Tv-jem delajo samo oči. Poleg tega TV žal ne prikazuje samo pametnih in lepih oddaj ali risank, pač pa ves šrot ter ogromno neumnosti. Z možem sva hudo izbirčna gledalca in to lastnost skušam prenašati tudi na sina - ni treba, da nekaj gledaš samo zato ker **** ali "vsi" to gledajo, odločaj se po svoji pameti, glavi, presoji in če je nekaj neumno, je pač neumno in tega pri nas ne bomo gledali. Od kdaj si sin zna sam naštimat DVD ali video, niti vem ne več, bistevno je, da si ga brez vprašanja NE SME. Ne TV-ja, ne nobenega od predvajalnikov niti računalnika. Zaenkrat imava nad temi zadevami jurisdikcijo midva in ne otrok. Niti najmanj mi ni vseeno, kaj otrok gleda in pri nas je CN med programi, ki jih načeloma ne dovolimo-program izbirava midva in ne otrok. So izjeme, vendar redke. Večinoma pa itak gledamo skupaj ali je vsaj eden od naju v bližini TV-ja. Eno vprašanje moderatorjem: Zakaj ne obstaja tisti smeško, ki se klanja??????? Ker ta prispevek je vreden samo tistega smeška! Meni je vedno zanimivo, ko berem ali pa poslušam mamice (ali očkate), ki jamrajo, da so njihovi otroci veliko za Tv-jem ali računalnikom...Potem se vprašam, zakaj jim to pustijo? Kdo je tukaj starš? A si ne upa rečt: Ne, najprej boš naredil...ali pa Dovolj je bilo? Drugače pa gledanje Tv-ja ne hromi samo domišljije...ampak dolgotrajno sedenje škoduje tudi hrbtenici in kilaži. Sploh, če otroci zraven še kaj grickajo, namesto da bi se šli ven podit po igrišču (da sprostijo odvečno energijo-to je po moje tudi eden od glavnih vzrokov, da so otroci današnje dni tolk živahni) Potem otroku, ki veliko gleda Tv narašča potreba po dražljajih, čedalje močnejših, ki povzročajo v otroku nemir, napetost, zmanjšuje se možnost koncentracije, ki potem vpliva na vsa področja otrokovega življenja. Med risankami (če te niso na DVD-ju) ali ostalim programom (ki velikokrat sploh ni za otroke), so ponavadi tudi reklame, ki vzpodbujajo potrošništvo. Že brez gledanja (ali poslušanja) reklam se je včasih težko upret nesmiselnemu zapravljanju še odraslemu človeku (ki je kao sposobnen razumskega vedenja), kaj šele otroku...Zato sem jst strogo proti temu, da je TV prižgan kar ves dan...(itak je bolj fajn poslušat TV, kot pa svoj notranji monolog in ne bit v stiku sam s sabo) Plus to, da otroci, ki veliko gledajo TV, takrat pač ne komunicirajo...(vprašte mene, kakšne posledice je to pustilo na meni in celotni naši družini, ker smo toliko gledali TV-še sedaj se ućim izražat se, bit sproščena med ljudmi, se zamotit z drugimi stvarmi in ne z gledanjem TV-ja) Pa še kaj bi se našlo... So delali raziskave in so ugotovili, da današnji osnovnošolci pred TV-jem in računalnikom presedijo v povprečju 5 (!!!) ur na dan. Vse zgoraj našteto seveda ne velja za zmerno gledanje TV-ja.
|