MARTINŠČICA -> RE: "kuharski triki" (4.3.2008 21:48:24)
|
Kuhano jajce najlažje olupim, če vročo vodo odlijem in ga dam v mrzlo. Natolčeno lupino z mrenico odškrtnem na enem koncu in pihnem vanj, da se mrenica napihne. Špagete in riž za hladne solate šokiram s hladno vodo, za carbonaro in razne omake pa ne, ker se vročih špagetov omake bolje oprimejo. Omake namesto z moko zgostim s kuhano in zmiksano zelenjavo (korenje, čebula, gomoljna zelena, podzemna koleraba). V primeru neslanih diet se poslužujem dodatkov zelišč in začimb, ki izboljšajo okus jedi (peteršilj, origano, bazilika, šetraj, majaron, poper, curry, paprika, kumina, muškatni orešček, ingver ...) Solato perem vsak list posebej. Nato jo natrgam (če jo režeš, prej oksidira) in v prvo vodo dodam 1-2 žlici sode bikarbone. S tem se znebim raznih žužkov v skritih delih listov solate. Operem še v dveh vodah. Shranjujem jo v plastični posodi v hladilniku, čim bolj stisnjeno. Tako se ohrani sveža več dni. Zmrznjen cel paradižnik hitro olupim, če ga prej potopim v vročo vodo. Lupinica skoraj sama odstopi.
|
|
|
|