polona2 -> RE: dojenje 3 letnikov (24.1.2008 13:32:57)
|
Na MON-u je bila pred kratkim debata o dojenju in z mnenjem ene mamice, ki je mimogrede tudi sama dojila, se še prav posebej strinjam, kopiram; Tudi moj 9 - mesečnik ne zna marsičesa, ampak sem jaz tu tudi zato, da ga naučim. Med drugim tudi tega, da se nauči potolažiti sam. In roko na srce. eno mesečni otrok nima nobene tolerance in joče, takoj ko se zbudi, zahteva dojko, ker mu je to edini način tolažbe. 6-mesečnik ni več tako vztrajen in se zna potolažiti že s preusmerjanjem pozornosti, z najljubšo igračo... 9-mesečnik se pri nas ne zbuja več z jokom. Z začetnim dojenjem na zahtevo se je naučil, da mama vedno pride, včasih prej včasih kasneje in zato se ZNA zamotiti sam, tako da se igra z dudo, da si v posteljici ko se zbudi ogleduje prstke, svojo posteljnino, se pogovarja sam s seboj. ... Tako da ne govori, da se otroci ne znajo tolažiti sami. Znajo se, pa še kako dobro. In če se je moj sin ustrašil pri starosti treh mesecev, sem ga vsekakor taoj podojila. Pri starosti pol leta mi to še na misel ni prišlo. Takega otroka potolažiš drugače... POznam kar nekaj mamic, ki sovztrajno dojile, kljub temu, da so jim otroci pri starosti 1 leta jasno kazali, da niso več navezani na odjenje in so se namesto dojenja zafrkavali, jih grizli in počeli vse sorte, konkretne količin emleka pa niso popili.. In te mamice so vse obupane vzdihovale pri starosti treh let njihovih otrok, da s enočejo nehat dojit, da jih ponoči zbujajo itd.... Zato ker so zamudile vlak, ko bi lahko pravočasno prenehale dojiti brez večjih travm za otroke. Ahh brezvezna debata, ker imamo vsaka svoj prav... Dojenje ja, ne ponujajte pa prsi svojim otrokom, samo da jih potolažite. To se počne pri novorojenčkih in tja do treh štriih mesecev, nato morat enaučiti otroka da s epotolaži drugače, da ga pripravite na to, da vas nekoč ne bo zraven 24h / dan. Ko bo otrok v vrtcu in mu bo drug otrok vzel igračo, se bo moral znati drugače potolažiti , ker maminih prsi tam ne bo... Glede protiteles v mleku, nekatere dojilje imajo non-stop bolehne otroke, to recimo lahko preberem, če se malo sprehodim po RR, tako da ne bi rekla, da dolgo dojenje daje otroku koristi, oz. krepi njegov imunski sistem.Velikokrat je dolgo dojenje le tolaženje otroka, ki se na ta način pomiri, dobi kar hoče, se hoče pocrkljat, mami odpenja bluzo sredi lokala, če pa ne dobi, pa postane ves histeričen...To je samo potuha in nič drugega...
|
|
|
|