petea
|
Glede na to, da sem večkrat rodila v MB, dajem o porodnišnici naslednjo oceno, razmere se v zadnjih letih izboljšujejo tako na porodnih sobah kot na oddelku, saj postaja osebje vedno bolj prijazno, odprto in pripravljeno na drugačne pristope: - s sestrami na oddelku sem se večinoma dobro razumela, ni bilo večjih težav; kdaj pa kdaj je bila katera manj prijetna, a nikoli nobena nesramna, osorna, nepripravljena pomagati ali neodgovoriti na vprašanja, - mene je najbolj motilo, da te zbudijo ob meni nenormalnih urah npr. za tehtanje otroka, merjenje temperature ipd. - to meni kot nejutranjemu tipu človeka res ni ustrezalo, - s porodnim osebjem pa sem imela nekoliko slabše, a nikakor ne grozne izkušnje, a ko sedaj gledam nazaj, sem premalo vztrajala na svojih zahtevah (npr. v kakšnih legah predihavati popadke, nepotrebno nenehno spremljanje popadkov s CTG-jem, da ni potrebe po kanili...) oz. sem se pustila prepričati njihovim argumentom (kako ležati, kako in kdaj pritiskati ...) oz. da nisem vprašala, kaj v določenem trenutku delajo (enkrat je babica brez razloga in brez vprašanja predrla porodni mehur, kar je pri meni pomenilo takojšen prehod v izredno močne, boleče popadke in posledično ekspresno zaključitev poroda, ki je že do takrat tekel precej hitro); tako imam najlepše spomine na zadnji porod, ki ga je vodla babica Barbara - je mlada, zelo pozitivna babica, ki pa zna zelo prijetno voditi porod, prisluhniti željam in zahtevam porodnice, namesto da bi na vsak način vztrajala na nekih do sedaj uveljavljenih postopkih moj seznam zahtev je bil dokaj kratek: masaža z ruskim gelom, brez kanile v žilo, prediranja mehurja in nepotrebnega rezanja presredka vsemu je bilo brez težav in pripomb upoštevano, prav tako je sama predlagala sedenje na žogi, ki jo je prinesla iz druge porodne sobe, masiranje bradavic kot tehniko sprostitve ter ni ji bil voditi porod v neobičajni legi, v kateri sem se jaz med iztisom dobro počutila kar pa se mi je zdelo najpomembneje: pustila je, da sem sama ocenila, kdaj je čas za pritiskanje, namesto da bi morala pritiskati, ko bi ona tako odločila rezultat: izredno lep in prijeten porod, ki ni pustil nobenih klasičnih poporodnih težav (raztrganin, težav z uhajanjem urina ali blata, pegastega obraza zaradi popokanih žilic ...), spomini na dogodek pa so preprosto čudoviti s takšno babico je bilo rojevanje res veliko lažje in sproščeno; malo mi je samo žal, da ni bilo priložnosti preizkusiti porodne pručke pomembno pa se mi zdi, da porodnica vsaj v grobem ve, kaj želi, kaj ji ustreza ter da zna zahtevati (prijazno, a odločno), kaj želi in še bolj, česa noče
|