Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: VERONICA Maruša je napisala: p.p.s. da narediš faks dandanes ne rabiš bi pameten. Samo priden, dosleden, motiviran in pripravljen se učit. Upam da nimaš prav. Ampak če je res tako potem je jasno zakaj gre tako slabo z to našo deželo. Jaz sem vedno mislila da je fakulteta za ljudi ki znajo RAZMIŠLJATI, ne pa za PIFLERE. V zahodni Europi, v državi v kateri sem kar dolgo živela, je to vsaj tako. Grejo od tega da so eni ljudje pač dobri v proizvajanju novih intelektualnih vrednosti, drugim bolj lezi delo z rokami. Ne vem VERONIKA a si tolk naivna al kaj... VES šolski sistem v tujini in pri nas je narejen ZA POVPREČJE. OŠ je narejena za povprečno inteligentne otroke. SŠ je narejena za povprečno inteligentne dijake, faks je narejen za povprečno inteligentne študente. Vse je narejeno za sredino, ne za ekstreme. To ti lahk pove vsaka učiteljica. Je pa res, da vsak sistem pozna izjme, od tod nivojski pouk, za tiste ki štrlijo. Za take in tiste, ki se izkažejo z drugačnimi sposobnostmi (glasba, umetnost...) so pač drugačni programi in za pridet v take programe se je treba pač dokazat. Tako v SŠ kot na faksih. Za te presežke so pol ''elitne'' gimnazije in fakultete ali univerze, tako v tujini kot pri nas. Pa še neki je tuki kar nas večina pozablja. Tekmovalnost in biti najboljši. Forsiranje otrok s strani staršev. Ja rabimo poklice, ki so ''manjvredni'' AMPAK MOJ OTROK GA PA NE BO OPRAVLJAL. Vprašajte srednješolske učitiljice kolk je dijakov na gimnazijah, ki komaj zdelujejo, ker ne zmorejo, koliko je takih, ki jih gimnazija ne zanima, ker jim je mimo, ampak jo delajo na ''željo'' staršev. Ozrimo se mal okoli in bomo videli, da taki ''manjvredni'' poklici izumirajo, ker vsi pušajo otroke 'biti' več. Kar je absolutno prav, če ima otrok preddispozicije za to in interes. Kaj pa če ga nima? Aja pa še ena šokantna novica: Ministrstvo ima program pospeševanja doseganja magistrskih nazivov. Se pravi program zviševanja izobrazbene strukture prebivalcev. Med drugim to tudi vključuje delno sofinanciranje podiplomskih študijev, oblik zaposlovanja kot mladi raziskovalec itd... To je napisano v nacionalni strategiji. Tako da, roko na srce, načrtno povečujejo število znanstvenih nazivov (ozrite se okol in boste videli kolk mag. pridelajo določene fakultete, na katerih že diploma ne pomeni več veliko). Ergo... Aja zakaj se pospešuje višenje izobrazbe? Zarad EU, zarad primerljivosti... In maruša ima prav. Za naredit faks ne rabiš bit pameten. Dovolj je da si priden, da maš voljo do dela in predvsem cilj. Morda ne rata lih v roku ampak prej ali slej pa ja (z dovolj trme). Tuki pač izvzemam fakultete za katere so potrebne ''specialne sposobnosti'' ki so 'od Boga dane' recimo glasbena akademija, akademija za likovno umetnost, AGRFT, arhitektura, itd...
|