pomladno_dete
|
Jaz še kar raziskujem Potem ko smo prav tako razrešili dilemo glede ne-varnosti košar, me je na Bambinotu, kamor sem tudi postavila enako vprašanje, uporabnik tudi opozoril: "Kupi lupinico znanega prizvajalca in ne boš imela težav ne s kakovostjo izdelka, ne dvomov z njihovo varnostjo v prometu. Predlagam Roamer, Maxicosi ipd... izdelke." Ker Chicco ni predlagan kot varen, sem šla malo narediti primerjavo na Adac - to je za Chiccovo lupino iz najcenejšega kompleta Enjoy, ki se ji reče Synthesis (dražji kompleti uporabljajo AutoFix, ampak za to še nisem šla primerjat, ker me trenutno zanima samo užitkarjenje ). Kopiram še semle, ker v bistvu velik del odločitve za komplet temelji prav na varnosti lupinice - čisto spodaj je tudi povabilo k debati na temo varnosti - če se komu da v tej temi, sicer si bom šla pa tako ali tako ogledat, kaj ste že debatirali o tem (zaenkrat še nisem, ker trenutno me najbolj zanimajo konkretne primerjave za moj izbrani model, tega pa nisem našla nikjer drugje): Vem, da obstaja tudi več vrst lupin Maxi Cosi, Recaro in Römer, kot tudi več vrst Chiccovih. Vendar tisti dve Chiccovi, ki sta del kompletov Trio, ki jih trenutno gledam, prav nič ne zaostajata za omenjenimi drugimi znamkami - zdaj lahko da mislite na kako drugo vrsto njihovih lupin, kot so te, za katere so bili narejeni testi pri uglednem nemškem ADAC-u. Primerjavo imam žal samo za ti dve Chiccovi, ki ju poznam, z lupinami ostalih, ki jih priporočate, za katere pa ne vem, če so prave. Ampak očitno so dovolj razširjene, da je šel Adac delat primerjavo. Römerjevih v kategoriji lupinic 2006 in 2007 niso ocenjevali. Torej, našla sem tole: Rezultati ADAC 2006: http://www.adac.de/Search/SearchResult/RW_HighLight.asp?RWDoc2Show=33595&RWLang=de&RWCollectionID=adac&RWQuery=Primo%20Viaggio&RWURL=http://www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/kindersitze_2006/tab.asp&RWCookieValue= Chicco Synthesis Plus (del najenostavnejšega in najcenejšega Chiccovega kompleta za 300 € prek spleta), Recaro Young Profi Plus z Isofixom in Maxi Cosi Cabriofix z Easyfixom imajo povsem enako oceno (dobro), razen Maxi Cosi CF ima en plusek več pri ocenjevanju čiščenja (kar pa ni postavka varnosti). Razlike v ceni pa so ogromne: - Chicco SP 99 € - Maxi Cosi CF 270 - 285 € - Recaro YPP 230 - 240 € Je še kak drug razlog poleg varnosti, zakaj bi se splačalo kupiti to vrsto Maxi Cosi ali Recaro namesto Chicca iz najcenejšega kompleta? Trenutno ga namreč tule ne vidim. Aha, povsem enako oceno kot Chiccova Synthesis Plus ima tudi lupina iz pri nas zelo razširjenega kompleta Peg Perego Pliko - Primo Viaggio. Rezultati ADAC 2007: http://www.adac.de/Search/SearchResult/RW_HighLight.asp?RWDoc2Show=33643&RWLang=de&RWCollectionID=adac&RWQuery=maxi%20cosi&RWURL=http://www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/tab.asp&RWCookieValue= Pri modelih iz leta 2007 so razlike nekoliko večje v prid Maxi Cosi Cabriofix z Easyfixom in Recaro Young Profi Plus z Isofixom (očitno so ju izboljšali) - ocenjeni sta z odlično oceno glede varnosti, Chicco Synthesis pa z dobro. Vendar je z dobro ocenjena tudi druga vrsta Maxi Cosi - Citi SPS. Zanima pa me, koliko tistih, ki danes trdijo, kako bolj varne so Maxi Cosi lupine, ima izvedbo iz leta 2007 in koliko iz leta 2006, ko še niso bile ocenjene tako dobro. Sprašujem se tudi, ali gre glede na isto ime pri obeh testih morda celo za isti sedež? Če bi to držalo, kako lahko en in isti sedež v dveh letih dobi tako različne ocene? Cene tehle proizvajalcev so sicer v 2007 prišle nekoliko bolj skupaj, ampak še vedno je najcenejša Synthesis. Da ne bo pomote, naj ne izpade kot da bi zdaj rada delala kakšno reklamo za določeno znamko, ker se malo nagibam k njenemu nakupu. Rada bi samo čim bolj preverila, ali ne gre morda pri oglaševanju "varnosti" tudi za delni vpliv trženjskih strategij, ki se po določenem času razširijo med ljudmi, ne da bi ljudje preverjali njihovo resničnost. Zdi se mi namreč, da reklama hitro zavede, tako kot je mene zavedlo oglaševanje trdih košar (pa še na Isofix pritrjenih, huh kaj boljšega) kot varnih za vožnjo. No, pa sem potem na enih 4 forumih slišala "ooo ne ga sračkat " . Torej, če se komu da: rada bi malo več izvedela o tem, kako se pravzaprav odločate za nakup tehle lupin in kasneje seveda tudi avtosedežev in glede na kaj opirate svoje trditve o varnosti. Morda še eno vprašanje: ali kdo ve, pri katerih hitrostih so tile testi izvedeni? Ne vem, zakaj, ampak imam občutek, da pri maksimalno nekje 60 km/h. Oziroma, imam občutek, da nobena, še tako dobra lupinica ali avtosedež za otroka, ne zdrži hitrosti, ki presegajo 80, 100 km/h (kar so danes povsem vsakdanje, celo nizke hitrosti, saj imamo en kup avtocest in obvoznic, po katerih se vsak dan vozimo). Saj konec koncev tudi naš pas in airbagi, ki naj bi nas ščitili, niso brez določenih omejitev. Moj dragi v.d. moža (strokovno mnenje ) namreč pravi, da posebnih razlik med naštetimi modeli ne vidi in ne razume, zakaj bi moral kupovati tako drage modele. Da vozimo vedno previdno in zmerno, da za hitrosti ca 50/h otroka verjetno sploh ne bomo vozili v avtu, ker imamo vse potrebno zanj v peš razdalji, bomo šli pa kdaj na izlet in na morje in pri tistih hitrostih "je pač frka, če pride do tega, in je za vse, ne samo za otroka" - ali pri 100/h in več katerakoli lupina, košara ali avtosedež lahko zadrži otroka? Pa prosim, naj zdaj ne izpade, kot da kdo od naju zmanjšuje pomen varnosti ali da bomo otroka zanalašč izpostavljali nevarnostim. Gre samo za debato - saj verjetno nimate vsi Maxi Cosi lupin, nekateri imate tudi Peg Perego, pa Jane, ki je sploh porazno ocenjena, itd. in vozite tudi 100 in več na uro ... LP
|