cmokec -> Vegetarjanček (12.1.2005 13:50:57)
|
Jaz z omejevanje določenega dela prehrane ne priporočam. Lahko ti navedem primer moje sestrične. je svobodni umetnik v pravem pomenu besede, živi pa verzijo 60-tih let. Z možem sta bila vegetarijanca, nato sta presedlala na presno hrano, uživata samo oreščke, surovo sadje in zelenjavo. Pred nosečnostjo je to šlo, med nosečnostjo je jedla tudi kuhano zelenjavo. Po rojstvu je dolgo dojila, nato pa je hčerka jedla vegetarijansko, brez rib in jajčkov. Sama sta uživala le presno. Glede na ozek asortiman živil, sta imela zelo slabe lase, nohte, v obraz pepelnate glave in stalne migrene. Hčerka je kaj podtaknjenega dobila samo pri babici, a se je skrivalo. Še novoletno potico je za njih pekla brez jajc? Pri petih letih se je pri hčerkinem zdravju zalomilo. Probleme je imela s ščitnico, zbranostjo. V pol leta je zgubila vse mlečne zobke. So ji kar popadali ven. Hčerka je rasla, odšla v šolo. Malico nosi od doma. Po pripetljalu z zobki se je vmešala socialna, ker je dobila prijavo od hčerinega zdravnika. Od takrat je stanje malo bolje. Miselnost sicer nista spremenila, saj sta jezna na vmešavanje drugih. Kaj je bil problem? Pozabila sta na dodatke vitaminov, mineralov, beljakovin, ogljikovih hidratov, ... Malo jih šola tudi že hčerka, ker se ji je v šoli čisto zmešalo od sladkarij, ker sladkega, razen posušenega sadja ni poznala. Niti torte za rojstni dan. Je pač že toliko velka, da nanjo nimata več takega vpliva in celodnevnega nadzora. Moje mnenje je, da se mora vsak človek sam odločiti, kako se bo prehranjeval. To pa ne pomeni, da ne skrbiš za zdravo prehrano, le obrok mora biti uravnotežen. Odklanjanje neke hrane pri otroku, ki potrebuje praktično vse za hitro rast in zdrav razvoj je opravičljivo le, če je posredi alergija ali kaka druga bolezen, se pravi, da je otroku odklanjanje hrane dokazano v korist. cmokec
|
|
|
|