katja_p
|
Tjaša spi, js bom pa na hitrco vam opisala moj porod: v petek sem imela CTG, ker sem imela rok - to že veste. Noč iz četrtka na petek je bila bolj klavrna- me je neki tiščalo non-stop v spodnjem delu in nism kaj velik spala. Pridem ob 7.00 v SG P na CTG. Srček OK, men kaže popadke na 7 min nč čutla . Pol smo pa čakali na zdravnico, da me še pregleda. Prišla je okol 10.00, grem v ambulanto. Povem, da sm zjutraj imela mal rjavga izcedka. Pogleda vaginalno, vpraša, če sm mela kak hematom, da to ni čep. Povem, da ja. No, in ugotovi, da bi to lahko bilo kako odmrlo tkivo. Še enkrat pogleda in reče: "Bova šle kr v porodno, ste že 1 cm odprta." Me je kr nazaj vrglo ... Pa me še nč ni blo strah... Mi da papirje, materinsko in gremo en štuk višje. Tam pa vrata z napisom PORODNI BLOK. Pozvonim in se mi začnejo kolena trest ... Še vedno sm bla ziher, da blo šlo vse lepo gladko. Saj sm pila malinov čaj, hudiča Se spreoblečem, stuširam, me še zvagajo in pošljejo v sobo (10.40). Bla sem v skupni (placa za 3), samska je bla že zasedena. Iztok gre domov oz. k moji mami čakat, da pokličem, da lahk pride. Se uležem na tisto postlo, mi dajo takoj kapalno (NAPAKA!!!). Čez kako urco mi predrejo še mehur (ŠE VEČJA NAPAKA!!!!). Tista kapalna za pospeševanje popadkov in predrtje mehurja, je pa blo vzrok, da je bolelo ko . Js se pa nism nč odpirala, ker je bla še previsoko in se ni spuščala. Ob 15.30 pride Iztok, js že mela popadke na 5 min, jih predihavala na žogi, da sm zravn malo skakala, ker je tk manj bolelo. Leže nism mogla. Pa parkrat sm pregloboko dihala in mi je šlo kr na bruhanje Iztok mi je dajal vodo po požirkih, ker sm bla čist dehidrirana od tega predihavanja. Me zdravnica pogleda okol 18.00, js odprta sam 5-6 cm. NI šlo nikamor, js pa popadke že na 2-3 min Zdravnica se odloči za povišanje doze. Začelo še bolj bolet. Ampak fora je, ko je se js še vedno nism odpirala ... Do 18.00 so že vse so postale mamice ... js pa še kr tam. Pa pr vseh je šlo dokaj hitro. Sm si vmes misla, ja špica, če gre to tk hitr ven, pa še javkale niso kaj velik zraven Ponoven obisk zdravnice mal pred 20.00. Js še vedno na 6 cm. Zdravnica se odloči, da mi naredi UZ in ugotovi, da gre tamala v "špico" - menda proti trtici in sploh ne ven . "Še enkrat povišajmo dozo, če se čez pol ure ne odpre, gremo na CR." Pol je šele bolelo ... Js sm pa v tem cajtu padla v trans. Tak filing, kot če se ti neki ful u živo sanja, pa pol kr takoj pozabiš, slišiš pa vse glasove. Tud bolečino popadkov sem v tistem nekaj sekundnem vmesnem cajtu pozabla. Pol ure mimo. Pride zdravnica, js na 8 cm. Je rekla, da je že bolš in se odloči, da me do konca odpre na roke. Uf ... ko ti med popadkom štorajo noter pa ni glih prijetno. In pol se je lahk začelo potiskanje, ki pa sploh ni boleče. V bistvu je pravo olajšanje, ker lahk vse mišice napneš in potisneš. Vmes nekaj predihavanja popadkov in v enem 7. poskusu potiskanja je tamala pljusknila ven Iztok je bil ful pogumen, ves čas pa križ mi je masiral med popadkom,... Brez njega bi najbrž glih umrla .... No, in pol ti dajo to na trebuh - še neumito in je tk fajn občutek, da kr pozabiš vse od prej. Js se uspela celo nasmehnit In zdej jo mamo, to našo bibo zraven in je tk fajn Boste vidle!! Eccola, to je moja zelo podrobna porodna zgodba. Upam, da nisem ktere prestrašila. Pr enih gre zlo hitro. Mogoč je fajn res doma bit skor do konca, da se odpreš z lastnimi popadki, ki so manj boleči - razn če maš to smolo, da imaš tist dan CTG Sicer je bla pa zdravnica super (ker eni niti UZ ne bi nardili, js bi se pa brezveze matrala še bogve kak dolgo). Babic sm pa zamenjala kar 6 - vse 3 smene Pa so ble bolj tako-tako. Pol na oddelku je blo pa super.
< Sporočilo je popravil katja_p -- 11.12.2008 13:59:57 >
|