cuker2
|
ojla vsem skupaj. evo še mene. še nikoli nisem pisala na forum, ampak me tale moja druga nosečniška sladkorna kar precej iz tira spravlja, zato vas vse zelooo razumem in sočustvujem z vami. že v 1. nosečnosti cca 13. mesecev nazaj sem imela sladkorno in je bilo veliko manj kontrol!!! samo na dieto so me dali (pa še to na splošno, nič po jedilnikih) imela sem dve kontroli in ker je bil cuker ok 4,8 in 5,6 en mesec pred porodom, je bilo to to. pa še grešila sem občasno. rodila sem na rok, sine je bil težak 3670 in 53 cm. skratka nič posebenga in dramatičnega in tudi potem je cuker takoj minil. no tokrat pa je zgodba (le eno leto kasneje) popolnoma drugačna in mi ni nič jasno. pri 24 tednih presejalni test, seveda sladkorna in potem še glavni test, kjer so mi ugotovili sladkorno. nato predavanje in individualni jedilnik (ok, to še razumem). nato kontrola že čez 3 dni!!! (kako naj se v 3 dneh slinavka opomore mi ni jasno) kjer sem imela jutranji cuker 90 min. po obroku 6,3 in ketone v urinu (a ja tokrat si moram merit še ketone in jim imam redno vsako jutro. ja seveda kurim maščobe če hujšam, ker je meni ta dieta, glede na to, da nisem ravno suha pač premalo in sem sploh dopoldne ful lačna). pa mi je rekla sestra, da bi bilo pa fajn, da si merim krvni sladkor 3x na dan 90 min po obrokih. no sedaj to delam in imam popolnoma iste probleme kot ve. jutranji cuker pred in po obroku je bil najnižji 6,3, najvišji pa 7,1. po kosilu in večerji ni bil nikoli previsok. jem točno po jedilniku, povečerek je nujen zaradi ketonov, vendar mi očitno ne zadostuje, bom mogla še ponoči jest. pa ok to bom že. da ne govorim o tem, da imam starejšega otroka doma in da se cele dneve ukvarjam le sama s sabo in sem natempirana na ure, kuham pa itak skos!! skratka sem prou slabe volje. pišem pa zato, ker tudi mene skrbi, da me bodo dali na inzulin zaradi jutranjega sladkorja. in tukaj se tudi jaz sprašujem, kaj delajo na diabetološki poliklinika v ljubljani, ker se tudi meni zdi da ful pretiravajo. a inzulin je pa dober za otroka? ne rečem, pri tistih, ki imajo res visoke vrednosti, samo nas strašijo že, če imamo le jutranji cuker!!! pa na predavanju o merjenju sladkorja (špikanju po obrokih) je bila zraven mene ena, ki je imela na kontroli sladkor 4,7!!!! pa se mora vseeno špikat. skratka tole skupaj meni vseeno malo smrdi in se mi zdi, da mora proizvajalec teh preparatov na račun lj. poliklinike kar precej služiti. zdej sem v 27. tednu, kontrolo imam v ponedeljek in NE BOM ŠLA na inzulin. seveda je to čisto naša odločitev in odgovornost (no seveda smo prestrašene ker nočemo škodovati otroku) ampak dokler sem še tako malo časa na dieti in dokler mi cuker občasno preseže le zjutraj, na inzulinu ne bom. pa se zaradi mene lahko na zobe vržejo tam. tudi meni dela ginekoligina UZ vsakokrat in bom tudi tako spremljala rast otroka. in ja STRES ful viša krvni sladkor!!!! dokazano. jaz se bom prov načrtno skulirala v glavi, da ne bom zjutraj norela od zajtrka delat počepe, (ker ven pač ne morem preden ne zrihtam sebe in tamalega) popoldne počivam, po večerji pa bom migala. in tudi s hrano bom malo eksperimentirala, ker res vplivajo različni OH. in pri vsaki posameznici drugače. Vem, da sem se ful razpisala (se opravičujem) samo sem res mogla dat to ven. sej vam ni treba brat Pa še nekaj mojih spoznanj, če bodo kateri koristile: - pirin kruh je baje najboljši (še nisem preverila, bom v kratkem) - ful pomaga gibanje po obrolu (preverjeno!!!) - meni zviša krvni sladkor bel riž, krompir pa ne (hecno, čeprav ima krompir višji glikemični indeks kot riž) - kislo zelje zgleda res pomaga. vedno ko ga jem je cuker nizek - poleg tega pijem bezgov čaj (naj bi zniževal cuker) pa tudi šparglji so priporočljivi, ter zelena in por. pa baje česen in čebula na kruhu-no tole še nisem probala, mi ni glih in hvala za nasvet glede jutranjih OH (naj jih zmanjšam, samo sem že brez tega lačna kot pes dopoldne. bom poskusila še z ovsenimi kosmiči, so baje tudi fajn. držite se!
|