|
RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z... 10.12.2007 22:21:49
|
|
|
|
Gina
|
Roberta, ne vem kje delaš, vendar vsekakor to ne more biti Slovenija, ali pa so ljudje v nekih oddaljenih krajih tako prestrašeni, kot meni ni znano od nikoder. Pa verjemi mi, ne hodim samo na aktive, imam dovolj dodatnih zadolžitev, da sem prisotna pri vsaki pasji procesiji in srečujem učitelje širom Slovenije, pa še nisem slišala, da na kakšni šoli starši ne bi upravljali več ali manj vse. Vprašaj kateregakoli ravnatelja, kaj je njegova največja mora - sveti staršev. Starši imajo vedno prav, starši si lahko dovolijo vse, starši zahtevajo vse, vse je po volji staršev. Verjamem, da obstaja možnost, da je pri nas v Lj. stvar mnogo hujša kot drugje. Vem, ker moji otroci obiskujejo šolo 60km ven in je situacija drugačna - kar se samega vedenja otrok tiče. Vendar ne kar se tiče staršev. tukaj šele starši težijo za reči, da ne moreš verjet, da jim sploh na pamet pridejo - zadnjič, ko sem prišla po otroka, je učiteljici pb, ki je tolk fajn in se trudi na vse pretege en fotr rekel vpričo mene, da kaj se gre, da ne hodijo vsak dan ven - pa v resnici hodijo kar naprej. Pa rekli so ji isti dan, zakaj ona ne vpisuje otroku, kaj ima za domačo nalogo v beležko - otrok je v 4. razredu, halo!, da potem pa oni ne morejo vedet, da mora mali kaj doma naredit. Pa niso mogli razumet na roditeljskem sestanku, da gre otrok, če se preriva v koloni in tuli pri čakanju na kosilo na konec vrste - to se jim je zdelo totalno poniževanje, da bodo otroka zatrli, ker bo od ponižanja imel vseživljenjske posledice, da to ni dopustno, da je treba otroku drugače dopovedat....ja kako pa, dragi moji???!!! A ni to teror nad učitelji? Neprestano nerganje in pritoževanje nad nečem, kar je brez smisla, neprestano zagovarjanje svojih otrok čez vse meje. Vendar ni tako, kot praviš, da učitelj ne vzgaja več otrok. Od učitelja se pričakuje, da bo otrokom prijatelj, da bo prijazen ustrežljiv, jih znal okrog obrnit, pa bil hkrati razsodnik, ocenjevalec, zahteval red in mir, da bo pravičnik, učitelj - te vloge pa se ne ujemajo tako, kot bi starši radi, ali pa vsaj ne na vse načine, katere starši od nas pričakujejo. Vsak starš hoče, da njegovega otroka obravnavamo na njegov način in noben drugi, pa da ga individualiziramo, pa poslušamo in se zgolj njegovemu otroku prilagajamo. Starši ne vzgajajo več otrok za tegobe življenja, ampka zgolj za uživanje. Ščitijo jih brez primere. In ne, ne strinjam se, da obstaja 5% staršev, od katerih si ne oče ne mati ne bi upala nič povedat. Absolutno se mi zdijo tvoje ugotovitve za časom. 20 let za časom. Oprosti, učiti sem začela dobrih 15 let nazaj, takrat jih je bilo še kakih 40%, 10 let nazaj pa je bila situacija v Lj. enaka današnji. Tako drastično so te reči šle v to smer. In ta smer je skrajnost. Druga skrajnost kot je bila pred 60. leti. Strinjam se s tinodvojčico. Pa zelo težko ti verjamem, da si kjerkoli v oš, preprosto ne vibriraš tako. Vsi učitelji, pa tudi vsi vzgojitelji, ki jih poznam, čutijo breme tega, da si starši vse dovolijo, preveč dovolijo, v bistvu so starši največji problem sodobnega šolstva, če drugega ne, kadar ti direktno ne delajo totalne štale, pa posledično, ker v tako velikem procentu ne znajo ravnat s svojimi lastnimi otroki trezno. Hvala bogu, da je dobra polovica ali dve tretjini staršev še vedno fajn in normalnih, pa se znajo normalno postavit za svoje otroke in hvala tudi tistim staršem, ki se včasih postavijo za nas, ko slišijo, kakšne bedarije gredo nekaterim po glavah. eh, nima smisla, samo jezimo se...saj bo boljše,.....
|
|
|