neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo

Sporočilo

roberta -> neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 8:49:39)

Mail atanje me je spodbudil k temu, da vprašam za tole mnenje...

zakaj delujemo po sistemu, da se nekaterim poklicem (ljudem v teh poklicih) ne sme nič reči, jih na nič opozoriti oz. če že, naj bo to najbolj obzirno in ne vem, kaj še.

Ne vem, če nismo zadovoljni z neko žensko za "šaltarjem", ker je pač nekorektna do nas (na kakršen koli način), se bomo takoj pritožili, pa ne le njej, ampak še njenemu šefu. Če pa nismo zadovoljni z vzgojiteljico ali učiteljico ali podobnimi poklici, pa se potegnemo nazaj in razmišljamo o tem, ali naj sploh kaj rečemo.

Zakaj že?

Konec koncev se ti ljudje ukvarjajo z našimi otroki... oni jih (poleg nas) vzgajajo, jim privajajo določene navade, jih učijo o svetu in vrednotah... vzgojiteljice so našim otrokom, kot pravi vsa strokovna literatura iz tega področja, "druga mama"... pa smo kar tiho, ko nam kaj ni všeč. se ne upamo nič reči. Oziroma, če se že odločimo za ta korajžni korak, da kaj rečemo, je to le najbolj prijazna (mala) opomba. Ne vem, ali ne bi smelo tudi v teh poklicih veljati, da lahko povemo svoje mnenje, ne da bi se bali posledic. zakaj mora atanja spraševati nas, ali naj vzgojiteljico opozori, da pač ni nič nenavadnega ali groznega, da njen otrok ni spal dve uri skupaj in da to ne pomeni, da je nekaj narobe z njim, ampak, da je pač očitno imel dovolj spanca oz. že kaj drugega. zakaj bi se morala bati povedati nekaj, kar je očitno jasno vsem nam, nekaterim, ki pa bi morali to vedeti, pa če jih zbudimo ob 3.00 ponoči, pa tega ne vedo... resnično mi gre na živce ta neskončna ponižnost. da le ne bo kaj narobe... in da ne bo to potem pomenilo, da bo še slabše in se z mojim otrokom sploh ne bo več ukvarjala. ali pa bo še bolj neprijazna do njega. joj...  

Pa ne me razumet. Saj nisem neka strašna pritoževalka, ampak ko pa se nekaj izrecno ne sklada z mojim pricipom vzgoje (ali mišljenjem o tem, kaj otrok je in kako naj bi se ga dojemalo - torej kot človeško bitje in ne kot stroj!), pa mislim, da je moja dolžnost kot starša, da tistega, ki se ukvarja z mojim otrokom 8 ur na dan, opozorim, da se mi nekaj ne zdi tako zelo dobro. In ja, seveda, da to naredimo na prijazen način in da teh ljudi ne nahrulimo v neskončnost glede njihove "nesposobnosti", a mislim, da je to osnovno, kar lahko starši naredimo. In če ne gre pri njej, zakaj je potem tam svetovalka v vrtcu, zakaj imajo ravnatelja?! Verjetno ne za okras. Ampak tudi za to, da posredujejo, če je neka pritožba starša upravičena. Oziroma da se vsaj vzpodbudi debata med njimi na to temo - zakaj starši vidimo nekaj kot "ne v redu", ali je to res le neutemeljeno pritoževanje staršev, ali pa bi bilo morda res kaj smisleno narest glede tega.

pa tudi vem, da če bi se vsi nenehno pritoževali, da nam nekaj ni včeš in če bi si vsi nekaj zmišljevali glede naših otrok v vrtcu, bi se vzgojiteljice lahko ukvarjale le z nami, namesto z otroci. a jaz ne govorim o nekih brezveznih podrobnostih... (pa tudi mislim, da je takih ljudi, ki bi se obešali na podrobnosti in neumnosti razmeroma  malo. saj smo kar hitro zadovoljni. če vidmo, da je otrok zadovoljen, smo običajno tudi mi. a ni tako?!) tako se ne bomo npr. pritoževali: "moj otrok ne je krompirja. zakaj ste mu ga dali?" ampak o tem, da ni nič narobe s tem, če otrok ne spi celi dve uri.

ne vem, no. kaj mislite?

roberta 

sani1 -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 9:18:53)

Roberta- zanimivo razmišljanje...

Jaz sicer še nisem rodila in nimam izkušenj z vrtci. Te pa čisto razumem kaj hočeš in želiš povedati. In ti dam čisto prav.  AMPAK: če boš karkoli rekla verjemi, da boš ta tečna mama in če ti je prav in če si dovolj močen karakter potem lahko narediš to. Če pa nisi se pa pripravi, da bodo vse vzgojiteljice za tabo kazale s prstom in boš najslabša....Tako pač je narejen naš sistem.... Nihče ni pripravljen na negativne kritike oz. nihče jih ne zna sprejeti...
Toliko iz moje strani... Imam izkušnje ampak drugje in vedno si rečem: Če sem že ta tečna pa naj vidijo kako je če sem res. SIcer vedno z nasmehom na ustih, da jih ja še bolj ujezim....

Lep deževen dan!!!

Blink1 -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 9:30:57)

Jaz pa mislim, da je nojpomembnejša pri vsem pot po kateri se pritožuješ.

Vzgojiteljice, učiteljice, pa tudi uradnice na šalterju ne nadiraš oz. ji ne pridigaš pred drugimi ljudmi. To se mi zdi vseeno ponižujoče, ker kaj hitro se zgodi, da TI nimaš prav in potem človeku pred ostalimi narediš sramoto.

Z dotično osebo se moraš s svojimi pogledi in nazori, pritožbami itd... pogovoriti na samem. In NAJPREJ se pogovoriš z dotično osebo. Šele ko vidiš, da nič ni pomagalo se zatčeš k prvemu nadrejenemu in potem dalje.

To se mi zdi najbolj logično. Mislim pa, da danes ni več tega, da ljudem,. ki se ukvarjajo z našimi otroci ne upamo nič reči. Nasprotno... po navadi je tako, da se starši še preveč vtikujejo v njihovo delo in se potem res bolj ukvarjajo s starši kot z otroci.

Mikica -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 9:33:24)

Verjetnio zato, ker se vsi nekako bojimo, da bi za naše pritoževanje lahko otrok nosil kakšne posledice, npr. da ga vzgojiteljica "da na stranski tir", da ima do otroka negativen odnos... Sama sem bila v osnovni šoli šikanirana s strani enega učitelja, ker se je moja mami upravičeno pritožila čez njegovo delo.

Nika v službi -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 9:41:21)

Vedno in povsod delujem po enakem načelu, kar pomeni, da ne delam razlik, pa naj gre za delavko za "šalterjem", čistilko, vzgojiteljico v vrtcu ali zdravnikom.
Če presodim, da mi nekaj ne ustreza, da pač ni po mojih pričakovanjih, se z dotično osebo pogovorim na 4 oči. Lahko tudi večkrat. Ko presodim, da se situacija ni spremenila in da še vedno ni povsem po mojih pričakovanjih oz. če menim, da dotična oseba ne dela prav in da le-ta povsem ignorira moja pritožbe, mnenja, grem naprej na višjo inštanco.

Kako, kdaj, na kakšen način se pritožujemo - tu pa ima vsak žal svoj "meter". Zase lahko brez lažne skromnosti rečem, da sem zahtevna, a korektna in abolutno demokratična. Mislim, da se s korektnim, odločnim in poštenim (odkritim) odnosom da rešiti veliko večino težav, nesporazumov.

Pajaca -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 9:56:05)

Mene v vrtcu poznajo po tem, da če bo kdo stegnu jezik ga bom jaz sigurno. Tako imamo neko pravilo, da pač mi direkt povedo kaj je narobe in vejo tudi da bom jaz povedala kaj se meni ne zdi ok.

Po eni strani me imajo drugi starši za eno tečno mamo, ki preveč opazi in naj se že sprijazni, da v malem naselju ne moreš zahtevati toliko od vrtca kot v LJ, pa jim pravim zakaj, saj isto plačam, hočem isto! Po drugi strani pa opažam, da se vzgojiteljice kdaj pa kdaj napotijo name, naj jim v čem pomagam. Pač vedo, da če nekaj obljubim naredim in da bo to ok narejeno. Pa da sem edina ki je v vrtcu kaj zrihtala oz goni svet staršev naprej, da končno dela.

Glede ostalih uslužbencov jim povem kar je treba, sploh če so nesramni ali ne naredijo kar bi morali.

Meni tu ni neke obzirnosti do ljudi ki delajo napake. Pač tudi jaz jih in me za to opomnejo, zakaj jaz ne bi opomnila njih. Ja no sam to je še vedno nek pogovor z določeno osebo, ne pa dretje in grde besede.

Pa ne opažam, da bi kaj drugače delali z otroci v vrtcu. Ker res določeni starši se ne izpostavljajo, ker kao bo otrok nastradal. Pri nas ne delajo tega. Mogoče zato, ker imajo od mene tudi kakšno korist, mogoče ker sem županova tamlada, mogoče k sta mojadva otroka tko luštna da dol padeš.... ne vem razloga.

Blink1 -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 10:13:49)

mogoče ker sem županova tamlada

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] po moje bo to to[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Naty*Taja -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 10:42:11)

Vse lepo in prav. Tudi sama ne šparam jezika, ko se gre za moje otroke. Ampak zakaj hudiča imam vedno ko pridem v vrtec en tak čuden občutek, da se mojega otroka ravno zaradi tega tretira drugače, kot one, katerih mamice so skoz tiho in ponižne? Pa ni samo občutek! Na žalost je človeška narava taka, da se na negativne kritike odzovemo s samoobrambo in včasih pri tem pač ne zbiramo sredstev. (beri, bo pa tvoj otrok na slabšem, če se ne moreš do nas lepo obnašat). Pa jih razumem, da imajo z malimi ogromno dela, da se z vsakim otrokom včasih pač ne da najt skupnega jezika, pa nisem ena tistih, ki za vsako ceno zagovarjajo otroka, ker sem tudi sama učiteljica in vem kako otroci včasih izkoriščajo nevednost staršev... Ja, pa moja mala se povsod drugod vklopi, v vrtcu pa po besedah vzgojiteljice samo sranje dela? Vsaj tako je bilo to meni predstavljeno. Al pa sem tako razumela.... kdo bi vedel, kaj je dejansko res?!?!?!

aluš -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 11:10:50)

Jaz tudi nisem tiho, ko gre za moje otroke. Zame se nikoli ni nobeden "potegnil", pa se mi ni zdelo prav. Ampak ne pretiravam. Žalim se ko mi res "zraste" pa še to prej preverim. No saj trenutno sploh nimam problemov. Naša osnovna šola funkcionira res super, tamal je pa še doma pri mami. Ko pa sem imela ta večjega v vrtcu je bilo pa hudo. Ne zlepa, ne bolj konkretno se ni dal nič zment. Seveda sem bila najhujši zmaj, z najbolj scrkljanim otrokom. Ker pri nas na vasi že prički čivkajo, kako je gnila vzgojiteljica, pa vsi starši se pritožujejo čez njo, njej pa nobeden nič ne reče. V glavnem, mene gospa vzgojiteljica po dveh letih bojev, ko je šel otrok v šolo, dve leti ni pozdravila, ne pogledala. No, sedaj me pa lepo pozdravlja, ker čaka, da tamalga vpišem (da bo imela dovolj otrok in je ne bodo poslali v matični vrtec). [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Anonimen -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 13:24:28)

Nisem vsega brala, ampak sama za sebe vem da od staršev pričakujem da mi bodo povedali če jih na meni kaj moti oz. jih moti moj način dela, zato da lahko potem skupaj rešimo situacijo.

Glejte, vsak otrok je individualist, prav tako starši otroka, vsak ima svoje želje, potrebe in zato je meni osebno zelo pomembno da mi starši povedo čimveč o njihovem otroku, kaj pričakujejo od mene itd...

Tako da kar se mene tiče je vsako "pritoževanje" dobrodošlo, res pa je da ni treba biti nesramen, več se da rešiti z lepo besedo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 13:28:36)

aja pa jaz ne delam razlik med otroki, pa tudi če so starši nesramni-verjemite da se najdejo tudi kakšni ki jih je res težko prenašat (hvala bogu jih ni veliko), na lepši način žal ne znam povedati.

Ampak otrok nima NIČ pri tem, kvečjemu si je kateri izmed njih doma bogi in se mu je zato treba v vrtcu še več posvečati.

Anonimen -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 13:32:40)

Ne vem, če nismo zadovoljni z neko žensko za "šaltarjem", ker je pač nekorektna do nas

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] nazadnje se je en frajer pritožil, ker imam pred šalterjem rože (v koritu) in ni mogel čisto zraven.

lučka 25 -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (3.12.2007 15:48:37)

*TaMikaaaa* je prav lepo povedala.
Tudi jaz imam tak pristop do staršev in otrok. že na prvem srečanju staršem povem, da morajo takoj povedati, če jih kaj moti ali se s kakšno stvarjo ne strinjajo. ker edino tako se bo težava rešila ko je še majhna in je tako lažje rešljiva, kot pa da se čaka in nastane velik problem pri katerem na koncu celo ne vemo več za kaj točno se je šlo.
Pomembno je edino to, da pri tem nismo napadalni in rešimo težavo na miren in kulturen način. Pa tu ne mislim le na nas vzgojiteljice, ampak na vse ljudi - tudi če je smetar, trgovka, poštar, župan ali predsednik. Vsak si zasluži možnost za opozorilo in delitev mnenj na miren človeški način.

Magi* -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (5.12.2007 22:13:48)

ne vem kako je z vami, ampak sama sem vljudna do vseh, ne glede na status, poklic, položaj. povem vsakomur, če mi kaj ne paše, ampak na lep način. tako kot si želim, da meni povejo za moje napake.

Gina -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (5.12.2007 22:57:52)

IZVIRNO SPOROČILO: roberta

pa tudi vem, da če bi se vsi nenehno pritoževali, da nam nekaj ni včeš in če bi si vsi nekaj zmišljevali glede naših otrok v vrtcu, bi se vzgojiteljice lahko ukvarjale le z nami, namesto z otroci. a jaz ne govorim o nekih brezveznih podrobnostih... (pa tudi mislim, da je takih ljudi, ki bi se obešali na podrobnosti in neumnosti razmeroma  malo. saj smo kar hitro zadovoljni. če vidmo, da je otrok zadovoljen, smo običajno tudi mi. a ni tako?!) tako se ne bomo npr. pritoževali: "moj otrok ne je krompirja. zakaj ste mu ga dali?" ampak o tem, da ni nič narobe s tem, če otrok ne spi celi dve uri.

Ja, veš, v bistvu se zelo vidi, da ne delaš nekje v šoli, pa da si mlada in da si še zeloooo za časom. Pa brez zamere. Šlo je v totalno drugo skrajnost, kot je bila pred 20. leti. Ljudje se ne bojijo potegnit za svoje otroke niti malo majčkeno. Ljudje se neprestano potegujejo za svoje otroke, tudi tam, kjer ni potrebe. Ljudje se usajajo za vsako malenkost, za vsako mišjo dlako, pomembno ali nepomembno. na šolah so inšpekcije kar naprej, za vsako malenksot ljudje kličejo preverjanje. Za vsako drobnarijo tudi kličejo na ministrstvo, pa poznajo tudi vse zakone in podzakonske akte. Zato iz teh skrajnosti, ki so ZELO pogoste, pride do nevzdržnih situacij na šolah. Ta teden konkretno jaz vem za sledeče dogodke: en od otrokje enega moškega odraslega člana kolektiva prijel za "mednožje", drugi je rekel učiteljici pojdi v p...m.... in tulil nanjo, eden je skočil na kateder, ker ni bilo po njegovo. To ni nič nenavadnega, vseskozi se dogaja povsod po sloveniji, samo taušajo dol, da se ne bi izvedelo, ker šola je v riti, če objavijo kje, ker se nanjo spravijo ostali starši, oz. ker se spravi še dodatno ta konkretni učenec, oz.njegovi starši. Šola je napadena iz vseh strani, namesto da bi se ji pomagalo. Vendar mi tem otrokom nič ne moremo, ker so starši neprestano v šoli, z vsemi zakoni vred, ki so vsi na njihovi strani. Ne bi sploh o tem, kako so otroci zaščiteni. Pa da ne govorimo o tem, kako so ti starši prepričani, tisoč procentni, kako je njihov otrok oh in ah in oh in sploh krasen in je samo šola tako grozna in proti njemu. Poznam konkretno eno mamico enega takega otroka, ki sem ga učila, ki je tule na rr, pa če bi verjela, kar piše, bi si mislila, da je ne eni obupni šoli, vendar....eh, saj ona v resnici misli, da dobro in fajn dela, ne more si pomagat, kot večina staršev, ki delajo tako škodo svojim otrokom.

No, zdaj pa še o malenkostih. A si lahko predstavljate, za kakšne oslarije pride starš v šolo, npr. iz mojega razreda primeri od letos:
- zakaj pa je včeraj naš otrok dobil sladkan čaj, saj veste, da ga ne mara
- zakaj pa mojega otroka niste včeraj vprašali bralno značko (iz tega naredi teater in katastrofo, ves penast v obraz in čist fertik od togote, čeprav sprašujem skoraj vsak dan, kadar imam le čas)
- zakaj pa niste napisali v beležko, da mora imeti s seboj jutri športno opremo, saj ne more sam vedeti, kateri dan je ŠV
- kako ste lahko dovolili, da otrok teče meseca oktobra 20m od enega vhoda šole do drugega v copatih, otrok je zmrzoval in so ga noge bolele (to traja 5 sekund in bilo je v suhem vremenu),
- zakaj ste mojemu otroku mazali maslo z istim nožem kot ostalim otrokom
- pokažite mi zvezke ostalih otrok ([image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], pa a so resni?), da bom videla, če ste pravični
- pojdite nazaj v razred (izpred avta), pa odklenite, ker je pozabil svinčnik (pa a nimajo kakšnega še doma)
- zakaj morajo otroci stati pri ŠV v koloni, to je prisila nad otroki
- zakaj ste vpisali, da nima domače naloge, saj vendar ni mogel brati, ker smo šli na rojstni dan
- vem da nisem naročila knjige iz šolskega sklada v šoli, vem da ste me opozorili večkrat, ampak pozabila sem, samo zdaj ji pa ne mislim več kupit knjige, zrihtajte jo vi v šoli, mi je vseeno, če je nimate, bo pa brez
- zakaj greste na tabore, to je čisto brez veze, zakaj greste tja na kmetijo, saj to že vsi otroci poznajo......
- tale zaključna razredna predstava mi pa ni bila všeč, je pa res čudno, da naša ni igrala glavne vloge (opomba: otrok ne zna govoriti glasno niti se ne izpostavlja rad, zato je igrala vlogo z manj teksta), saj veste, da je tako uspešna pri tem in v vrtcu so to vedeli, so vsem dodelili popolnoma enake vloge, vi pa ne znate izbirati predstav, sem čisto razočarana

Al pa take fore:

- zjutraj po telefonu: Veš kaj, ti, a boš lohk upravičla moji ****, sej veš, gremo k baki, pa je ne bo en teden, pa napiš v zvezek, kaj boste jemal, pa bo brat prišu iskat, naštimi u torbo.....

... no, takole lahko naštevam še do jutri, za kaj vse starši ne pridejo v šolo...fizično v šolo se pritožit. Tele so najmanjše cvetke, sledijo malo večje, do največjih opisanih. Vendar lahko zagotovim, da ne mine nikdar en sam teden, da ne bi kakšen od staršev česa zinil kr tako, ker se "morajo malo potegnit za otroka". A je to smiselno na tak način, v takih okvirih? Še dobro, da mam potrpljenje, samo čist razumem tiste, ki jim enkrat čez rob seže. Tako da...meni je čisto mimo, če napišeš, da se je staršem težko pritožit. Kar naprej se, nimajo nobenih meja. Brezobrazni so in nevljudni, čisto prevečkrat.

Magi* -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (6.12.2007 1:13:32)

Gina, po prebranem se lahko samo bogu zahvalim, da ne delam v osnovni šoli. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image] ti pa čisto verjamem, da je tako.

Nika v službi -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (6.12.2007 8:52:36)

Sicer ne delam v šoli, imam pa kolegico, ki mi na kavico in čvek prinaša take in podobne cvetke, kot jih navaja Gina. Tako da - ja, zelo verjamem.

Današnji časi so težki, praktično za vse, ki delajo z ljudmi - vrtci, šole, trgovine, ... Narod, še posebej v Lj, je nevzgojen, prepotenten, nevljuden, egoističen. Res, težko verjameš. In ker svoje mladičke vzgajajo v takem duhu, je rezultat tak, kot je.

Lenny -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (6.12.2007 9:13:53)

Tudi po mojih izkušnjah je v naslovu omenjena neskončna obzirnost postala izjema. Prijateljica je učiteljica v OŠ in njene zgodbe so zelo blizu tem, ki jih je opisala Gina. Ko imava čas za klepet, se večkrat zgrozim ob misli, da bo tudi moj otrok čez eno leto v OŠ. Moje osebno prepričanje je, da je zaščita otroka eno, to, kar pa se dogaja danes, je dajanje potuhe, kar zagotovo ne bo prineslo dobrega rezultata.

marelicaa -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (6.12.2007 15:24:25)

Tudi meni kolegice, ki že učijo pripovedujejo podobne zgodbe.

Eno jutro sva s sinkom vzela v vrtec avto in ga pustila na polički nad obešalnikom. Ko sem ga prišla popoldan iskat, sem po pravici povedano pozabila na to, da sva ga zjutraj vzela s seboj, na polici pa ga tudi ni bilo. Spomnila sem se šele doma. Nisem letela nazaj v vrtec. Počakala sem do naslednjega jutra. In glej, čakal je na polički, ne ravno nad najinim znakcem, a vseeno. Lepo sva ga vzela in pospravila v ruzak. Če ga pa slučajno ne bi bilo bi učiteljico vprašala, če slučajno ve kje je. Sicer pa bi bila sama kriva, če bi ga kdo odnesel domov in ne vrnil. Otroci imajo dovolj igrač v vrtcu in vem da naš tam ne potrebuje še domačih igrač.

Mislim, da moramo starši ohranit mejo razumnosti, premislit o dogodkih, se pozanimat pri vzgojiteljicah/ih in učiteljicah/ih kaj se dogaja, se je zgodilo, potem pa skupaj z njimi najt primerno rešitev. Ne pa it takoj na forum spraševat to in ono, če ne vemo, kaj se je v resnici zgodilo oziroma se dogaja.

Upam, da bo tole moje modrovanje uspešno tudi takrat, ko bom pred kakšnim večjim in resnejšim problemom, kot sem ga opisala zgoraj.

Anuška79 -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (7.12.2007 22:57:06)

Hvala, Gina, ker si napisala, kar je meni že od prvega posta rojilo po glavi. Dodala bi še to, da se z zelo podobnimi pritožbami staršev ukvarjamo tudi na predmetni stopnji.

krfjolca -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (9.12.2007 15:13:51)

Gina, sem se prav nasmejala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Super napisano.
A ti učiš v Ljubljani? Na razredni ali predmetni stopnji? Jaz sem na bolj vaški šoli (predmetna), pa za tako "zabavne" primere niti ni slišati. Se pa najde kak hecen primer, ja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Zadnjič se je naprimer ena mama pritožila, ker kulturni program ni bil "na nivoju" (je pa treba opozoriti, da ni bila kulturna prireditev, ampak prednovoletni semenj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]...)

nejcko -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (9.12.2007 23:42:25)

IZVIRNO SPOROČILO: N&N

Jaz pa mislim, da je nojpomembnejša pri vsem pot po kateri se pritožuješ.

Vzgojiteljice, učiteljice, pa tudi uradnice na šalterju ne nadiraš oz. ji ne pridigaš pred drugimi ljudmi. To se mi zdi vseeno ponižujoče, ker kaj hitro se zgodi, da TI nimaš prav in potem človeku pred ostalimi narediš sramoto.

Z dotično osebo se moraš s svojimi pogledi in nazori, pritožbami itd... pogovoriti na samem. In NAJPREJ se pogovoriš z dotično osebo. Šele ko vidiš, da nič ni pomagalo se zatčeš k prvemu nadrejenemu in potem dalje.

To se mi zdi najbolj logično. Mislim pa, da danes ni več tega, da ljudem,. ki se ukvarjajo z našimi otroci ne upamo nič reči. Nasprotno... po navadi je tako, da se starši še preveč vtikujejo v njihovo delo in se potem res bolj ukvarjajo s starši kot z otroci.

Zelo dobro napisano in tak pristop se mi zdi edino pravilen. Sama sem sicer zelo potrpežljivo bitje, ampak če pa že kdaj imam kakšno pripombo, jo vedno povem na nek kulturen način in na štiri oči. Do zdaj se je še vse izteklo po pričakovanjih in nikoli nisem imela občutka, da bi me kdo zaradi tega kaj grdo gledal.

Se pa kot šolnik absolutno strinjam z zadnjim odstavkom in z Gininim postom, kajti to je izraz sodobne "obzirnosti" staršev do ljudi, ki delajo z našimi/vašimi otroki. Dolgoročno nam vsem skupaj to ne bo prineslo nič dobrega, ampak očitno bo treba to občutiti na lastni koži oz. skozi kožo lastnih otrok[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

roberta -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (10.12.2007 10:56:23)

gina, ne mores sklepati kako mlada sem in kje delam. ampak ce pa si ze postavila to tezo, naj jo zavrnem - delam v OŠ, na predmetni stopnji in tudi tako zelo mlada nisem več (pri tridesetih) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  res pa je, da je to bolj podeželska šola in kot je napisala že ena moja predhodnica, tu ni (očitno še) toliko "cvetk", kot jih imate očitno vi na, predvidevam, da večje-mestnih šolah. in se popolnoma strinjam glede tvojih primerov - so neumestni in verjamem, da ti ne delajo tvoje službe kaj lepše. poleg tega pa niso niti v korist otrokom, ki s tem dobivajo velike doze razvajenosti in potuhe, kar ni ravno najboljša popotnica za življenje.  a moje izkušnje so vseeno drugačne. pri nas, ja, seveda starši hodijo tudi v šolo in se kdaj pa kdaj pritožijo zaradi kake "neumnosti", a ne vem, pri nas je to res bolj izjema kot kaj drugega. a kot  pravim, mogoče gre le za drugačna okolja. sicer pa jaz še vedno opažam to, da starši do nas šolnikov pristopajo zelo previdno in si (vsaj nekateri) komaj upajo izreči kako pripombo.... pa če je to še tako nedolžna pripomba. kot, da bi še vedno močno obstajalo tisto ozračje "da ne bo mojega dobila na piko". pa mislim, da niti nisem edina, ki bi tako razmišljala, so bili prvi posti za mojim tudi namigovali na ta strah. večinoma pa starši prihajajo v šolo po nasvet, na razgovor, na pogovor, kaj bi se dalo narediti glede nekega problema... in mislim, da je to tudi prav. v šolo ali vrtec vendar ne dobimo le otroka, ampak tudi (pa če nam je všeč ali ne) njegovega starša, ki želi danes sodelovati v njegovi vzgoji. in to mislim, da je povsem upravičena želja ali zahteva.

a na tem mestu oz. v mojem mailu sem jaz govorila bolj o teh drugih skrajnostih. ko pa dejansko nekaj ne štima, pa si ne upamo tega izreči. kot pri tisti mami, ki se ni upala postaviti vprašanja vzgojiteljici glede "normalnosti" njenega otroka, ki spi "le" eno uro. ne vem no, morda se motim, ampak takih in podobnih postov je bilo na forumu že kar nekaj. to ni bil prvi. in zato sem to svoje sporočilo tudi zapisala, ker ko opazim nek vzorec, se mi ga zdi dobro malo premesti.

sicer pa ja. seveda, se vedno lotimo takih vprašanj z vljudnostjo in korektnostjo - tudi meni je prijetneje, če dobim tak odziv od staršev kot pa napadalni. tisto, kar sem jaz hotela rečt je to, da pa vseeno, če menimo, da nekaj ni dobro, se moramo oglasiti in nato predebatirati, zakaj tako mislimo, čutimo in kaj se da narediti glede tega. mi kot tisti, ki pa otroke šolamo/vzgajamo ali karkoli že delamo, pa moramo (strokovno) presoditi, ali si tako vprašanje/pripomba "zasluži" obravnave ali pa sodi med tiste, ki jih lahko damo med "neustrezne pripombe" in glede tega poskušamo "spametovati" starše (to je očitno pri tebi gina v večini). ampak vseeno menim, da so tisti časi, vsaj morali bi bili, ko so bili starši zadnji v vrsti za odločanje o dobrobitu otroka končani (od tega, da so jih v porodnišnicah vzeli mamam v prvih dneh in jih komaj prinesli za podojit, pa do tega, da je bil vzgojitelj/učitelj bog in batina s palico v roki, ki je vendar vedel, kaj je najbolje za njegovega otroka in zato tepež ni bil tako zelo redek, ko otrok ni bil "idealen"). in jaz pravim, hvala bogu, da so. zdaj vsaj ni več učitelj tisti, ki ima vse "čez", ampak se je del aktivne vzgoje in odgovornosti preneslo tudi na ramena staršev. in čeprav je to res teže za vse - za starše in učitelje/vzgojitelje, je tako po mojem mnenju prav. konev koncev je prav, da starši vzgajajo otroka v skladu s svojim vrednotami in idejami. je pa zato bolj pogosto potrebno voditi dialoge s starši. logično. no, a to je že druga tema.

morda le še ta ideja... morda pa je razlika tudi med vrtci in šolami, v smislu, da so otroci v vrtcu precej bolj izpostavljeni okoliščinam zaradi svoje nebogljenosti kot je to v šoli (še ne govorijo, jih je laže zastrašiti, itd). in morda tu pride do razlike v starševskem odnosu do vzgojiteljic. da se namreč v vrtcu zato težje izpostavimo, saj s tem ogrožamo ranljivost otroka, v šoli, bo pa otrok vsaj že kaj povedal, če bo kaj narobe in smo zato tudi mi bolj samozavestni v svojih pripombah?   nepreverjena teza, ki pa bi bila morda zanimiva za razmislit. hm... 

tinadvojčica -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (10.12.2007 16:37:37)

aradi staršev ki podobno razmišljajo kot ti, me ta poklic počasi mineva. Večino časa se moramo ukvarjati s starši in ne otroci. Če pa vam ne povemo koliko spijo in jejo pa vam spet ni prav. Nikoli se ne konča ta krog in to me zelo jezi. Nismo ..... saj je vse skupaj nepomembno ker itak ne bo nikoli drugače! 

Kaštrun -> RE: neskončna obzirnost do ljudi, ki delajo z otroci/ljudmi... (10.12.2007 19:42:54)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

No, zdaj pa še o malenkostih. A si lahko predstavljate, za kakšne oslarije pride starš v šolo, npr. iz mojega razreda primeri od letos:
- zakaj pa je včeraj naš otrok dobil sladkan čaj, saj veste, da ga ne mara
- zakaj pa mojega otroka niste včeraj vprašali bralno značko (iz tega naredi teater in katastrofo, ves penast v obraz in čist fertik od togote, čeprav sprašujem skoraj vsak dan, kadar imam le čas)
- zakaj pa niste napisali v beležko, da mora imeti s seboj jutri športno opremo, saj ne more sam vedeti, kateri dan je ŠV
- kako ste lahko dovolili, da otrok teče meseca oktobra 20m od enega vhoda šole do drugega v copatih, otrok je zmrzoval in so ga noge bolele (to traja 5 sekund in bilo je v suhem vremenu),
- zakaj ste mojemu otroku mazali maslo z istim nožem kot ostalim otrokom
- pokažite mi zvezke ostalih otrok ([image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] , pa a so resni?), da bom videla, če ste pravični
- pojdite nazaj v razred (izpred avta), pa odklenite, ker je pozabil svinčnik (pa a nimajo kakšnega še doma)
- zakaj morajo otroci stati pri ŠV v koloni, to je prisila nad otroki
- zakaj ste vpisali, da nima domače naloge, saj vendar ni mogel brati, ker smo šli na rojstni dan
- vem da nisem naročila knjige iz šolskega sklada v šoli, vem da ste me opozorili večkrat, ampak pozabila sem, samo zdaj ji pa ne mislim več kupit knjige, zrihtajte jo vi v šoli, mi je vseeno, če je nimate, bo pa brez
- zakaj greste na tabore, to je čisto brez veze, zakaj greste tja na kmetijo, saj to že vsi otroci poznajo......
- tale zaključna razredna predstava mi pa ni bila všeč, je pa res čudno, da naša ni igrala glavne vloge (opomba: otrok ne zna govoriti glasno niti se ne izpostavlja rad, zato je igrala vlogo z manj teksta), saj veste, da je tako uspešna pri tem in v vrtcu so to vedeli, so vsem dodelili popolnoma enake vloge, vi pa ne znate izbirati predstav, sem čisto razočarana

Al pa take fore:

- zjutraj po telefonu: Veš kaj, ti, a boš lohk upravičla moji ****, sej veš, gremo k baki, pa je ne bo en teden, pa napiš v zvezek, kaj boste jemal, pa bo brat prišu iskat, naštimi u torbo.....

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image] AAAAAA??????? Fak!?

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>