Medenjaki (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


arielca -> Medenjaki (28.11.2007 13:27:43)

Rada bi enostaven in dober recept [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Hvala.




tinkamiška -> RE: Medenjaki (28.11.2007 13:51:21)

evo arielca, ravno danes sem jih začela delat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

recept:
Medeni piškoti

25 dag medu
50 dag moke
8 dag masla
13 dag sladkorja
2 jajci
1 žlička cimeta
1/2 žličke klinčkov
1/2 zavitka pecilnega praška

Beli led:
20 dag mletega sladkorja
1/2 beljaka
sok ene limone   V kozico damo med, cimet, klinčke, sladkor in maslo ter pustimo, da zavre. Ohlajenemu primešamo jajci in moko, ki smo jo predhodno presejali s pecilnim praškom. Testo dobro pregnetemo in pustimo, da počiva en dan.
Razvaljamo ga za nožev rob debelo ter izrežemo oblike po želji.
Na pol ohlajene medenjake premažemo z belim ledom, ki ga naredimo tako, da zmešamo mleti sladkor, beljak in limonin sok.  




mojsoncek -> RE: Medenjaki (28.11.2007 15:18:47)

Najprej en recept za medenjake:

Testo:
3 velike žlice medu
30 dag sladkorja
5 – 8 dag masla ali margarine
2 žlici čokolade v prahu
3 žlice mleka
2 žlici ruma
3 jajca
75 – 80 dag moke
2 žlici kakava (lahko tudi čokolada v prahu)
1 ½ žličke jedilne sode
2 noževi konici pecilnega praška
ščepec soli
½ žličke cimeta
noževa konica klinčkov

Glazura:
1 beljak
7 dag sladkorja v prahu

Testo:
V primerni posodi, na zmernem ognju, zmešamo 3 žlice medu, 30 dag sladkorja, 5 – 8 dag masla ali margarine in 2 žlici čokolade v prahu. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, tekočo maso. Nato maso odstavimo, da se ohladi. Ohlajeni masi primešamo 3 žlice mleka, 3 stepena jajca, 75 – 80 dag moke, ki smo ji primešali 2 žlici kakava , 1 ½ žličke jedilne sode, 2 noževi konici pecilnega, ščepec soli, ½ žličke cimeta in noževo konico klinčkov. Vse sestavine dobro premešamo in maso pustimo, čez noč, počivati.
Drugi dan iz mase naredimo, za oreh velike, kroglice katere polagamo na pekač, katerega smo predhodno namazali s čebeljim voskom, približno 2 prsta narazen. Kroglice malce spoščimo. Pečemo na temperaturi 200 °C približno 15-20 minut. Še tople medenjake, do polovice, pomočimo v glazuro.
Glazura:
Beljak in sladkor v prahu stepemo nad soparo v gladko tekočo kremo. V to kremo
namakamo še tople medenjake.

No, pa se nekaj dobrega: medeni muffini

Mokre sestavine:
70 g margarine
80 g medu
120 g jogurta (navadnega ali sadnega)
1 vanilijev sladkor
1 jajce

Suhe sestavine:
1 pecilni prašek
120 g moke
pol žličke sode bikarbone
žlička cimeta
50 g mletih orehov
koščki čokolade (po želji)
 
POSTOPEK
Posebej zamešamo mokre sestavine in posebej suhe sestavine. Pekač za muffine namažemo z maslom in pomokamo ali pa vanje položimo papirnate srajčke. S pripravljeno maso napolnimo modelčke. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj 20 - 30 minut.

Ohlajene lahko poljubno okrasimo - premažemo jih s čokoladno glazuro in po želji potresemo z barvnimi mrvicami, drobtinami mletih piškotov, orehov, lešnikov...
Ti muffini so zelo primerni za prihajajoče praznike- predvsem zaradi cimeta, ki muffinom da prav poseben okus in vonj.




Nasy -> RE: Medenjaki (28.11.2007 18:27:18)

Upam, da najdeš kaj uporabnega!

http://www.trst.it/solatomazic/Medena-knjiga.htm




Paštetka -> RE: Medenjaki (28.11.2007 18:58:45)

Takole sva midva s sinom pacala:

[image]http://shrani.si/t/1a/Qr/1d2r1eni/dsc06768.jpg[/image]

[image]http://shrani.si/t/2b/AD/4BTtesVS/dsc06767.jpg[/image]




Anonimen -> RE: Medenjaki (28.11.2007 18:59:53)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




Paštetka -> RE: Medenjaki (28.11.2007 19:04:05)

Nasy, bajdovej, ko je sin videl tvoj avatar je rekel: to žaba [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] .

Kind lady, hvala. Glede tvojega avatarja je pa zinil: da rabi on to kapo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Anonimen -> RE: Medenjaki (28.11.2007 19:07:55)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




muki1 -> RE: Medenjaki (28.11.2007 21:34:55)

Paštetka, kako pa narediš to belo glazuro na medenjakih [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
No, v bistvu bi jaz to porabila za kakšno drugo pecivo, mpak ideja z risanjem je super.




rija -> RE: Medenjaki (28.11.2007 21:38:41)

IZVIRNO SPOROČILO: arielca

Rada bi enostaven in dober recept [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Hvala.


joj, kak sem srečna, da se lahko enkrat na kuhajmo skupaj oglasim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

smo jih pekli ravno včeraj....
sem v avstriji kupila gotovo maso za medenjake, 1 kila 3 evre [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] razvaljala, mali jih je okrasil in smo jih pekli [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




rija -> RE: Medenjaki (28.11.2007 21:40:00)

IZVIRNO SPOROČILO: muki1

Paštetka, kako pa narediš to belo glazuro na medenjakih [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
No, v bistvu bi jaz to porabila za kakšno drugo pecivo, mpak ideja z risanjem je super.


muki, te glazure sem tudi videla v trgovini: mikrovalovna pa flockaš [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




muki1 -> RE: Medenjaki (28.11.2007 22:16:12)

Eh, Rija, pa to je fast food [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




tinkamiška -> RE: Medenjaki (29.11.2007 9:00:50)


Beli led:
20 dag mletega sladkorja
1/2 beljaka
sok ene limone   V kozico damo med, cimet, klinčke, sladkor in maslo ter pustimo, da zavre. Ohlajenemu primešamo jajci in moko, ki smo jo predhodno presejali s pecilnim praškom. Testo dobro pregnetemo in pustimo, da počiva en dan.
Razvaljamo ga za nožev rob debelo ter izrežemo oblike po želji.
Na pol ohlajene medenjake premažemo z belim ledom, ki ga naredimo tako, da zmešamo mleti sladkor, beljak in limonin sok.  

[/quote]


tule je recept za glazuro beli led...

Rija[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] a so bli dobri?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Til se je pa morala zabavat ja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Tinka




tinkamiška -> RE: Medenjaki (29.11.2007 9:01:43)

pa kako hudiča nardiš da ti citira[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] sem dala "citiraj"

tinka




Paštetka -> RE: Medenjaki (30.11.2007 16:31:59)

Muki, točno tako kot je tinkamiška napisala. Potem s čopičem samo potegneš, po nekoliko toplih medenjakih. Rišeš pa striktno na mrzle. Te mrvice pa tudi daš na toplo glazuro, da se pritrdi vse skupaj. Ker če se beljak stopi potem mrvice ne stojijo gor. Jaz nisem imela limone in sem noter ožela mandarino.




Strawberrie Cherrie -> RE: Medenjaki (30.11.2007 16:33:41)

Rija, kje si dobila tole maso? v kteri trgovini? me mika [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mojcaziga -> RE: Medenjaki (30.11.2007 19:06:07)

Lani so ga imeli tudi v našem Hofru. Mogoče je že tudi  letos. Mislim, da je bilo podobno pakirano kot recimo listnato testo, ampak ve modri embalaži. Vprašaj!

LP, Mojca




rija -> RE: Medenjaki (30.11.2007 22:50:21)

IZVIRNO SPOROČILO: tinkamiška
Rija[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] a so bli dobri?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Til se je pa morala zabavat ja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Tinka



odlični [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

smo mu danes kupili v ikei valjar in modlice in smo vajo ponovili [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

s_c: kupila sem v eurosparu v avstriji. tisto hoferjevo lani je bilo zanič, tole je pa res dobro [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mojcaziga -> RE: Medenjaki (1.12.2007 9:04:05)

IZVIRNO SPOROČILO: rija

s_c: kupila sem v eurosparu v avstriji. tisto hoferjevo lani je bilo zanič, tole je pa res dobro [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


A da je bilo Hofrovo zanič? Kolegica je lani ful hvalila, sama pa sem se po glavi tolkla, ker sem se  z domačimi trudila par dni, ona pa samo frk iz pakunge na pekač, v pečico in na na krožnik. In jih je hvaaaaaaaaaalila?????

LP, Mojca




Anonimen -> RE: Medenjaki (1.12.2007 10:25:00)

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Muki, točno tako kot je tinkamiška napisala. Potem s čopičem samo potegneš, po nekoliko toplih medenjakih. Rišeš pa striktno na mrzle. Te mrvice pa tudi daš na toplo glazuro, da se pritrdi vse skupaj. Ker če se beljak stopi potem mrvice ne stojijo gor. Jaz nisem imela limone in sem noter ožela mandarino.


Vidiš, tole bo mene ujebalo, se mi zdi. Se pravi na tople glazura in mrve, na hlane risanje.

Koliko časa se pečejo in na kolk stopinj? Na koliko debele se testo razvalja, da se potem oblikuje z modelčki? Rabim še danes [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




arielca -> RE: Medenjaki (1.12.2007 12:30:16)

Hvala vsem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]!




tinkamiška -> RE: Medenjaki (1.12.2007 13:36:25)

al bina, jst sem jih razvaljala na ene3-4 mm debelo. pa sem jih potem pekla na 180 kaj vem ene 3-5 minut, so zlo hitro. jst kr malo pokukam v pečico in ko niso več bledi, jih vzamem ven. ne smejo bit še trdi, se potem strdijo, ko so zunaj(pišem za svoj recept)

rija[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] , ja fajn no, bomo mi tudi poskusili, če dobimo to maso[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

tinka




Anonimen -> RE: Medenjaki (1.12.2007 13:36:52)

Uf, moji so trdi kot kamen, če ga v glavo zabrišem, te lahko ubijem. Menda se bodo kaj omehčali [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




tinkamiška -> RE: Medenjaki (1.12.2007 13:37:58)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]ja, sej se potem v škatli še malo omehčajo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: Medenjaki (1.12.2007 13:38:13)

Zapri jih v škatlo čez noč in jutri bodo mehkejši.V škatlo za piškote.




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>