mojsoncek -> RE: Medenjaki (28.11.2007 15:18:47)
|
Najprej en recept za medenjake: Testo: 3 velike žlice medu 30 dag sladkorja 5 – 8 dag masla ali margarine 2 žlici čokolade v prahu 3 žlice mleka 2 žlici ruma 3 jajca 75 – 80 dag moke 2 žlici kakava (lahko tudi čokolada v prahu) 1 ½ žličke jedilne sode 2 noževi konici pecilnega praška ščepec soli ½ žličke cimeta noževa konica klinčkov Glazura: 1 beljak 7 dag sladkorja v prahu Testo: V primerni posodi, na zmernem ognju, zmešamo 3 žlice medu, 30 dag sladkorja, 5 – 8 dag masla ali margarine in 2 žlici čokolade v prahu. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, tekočo maso. Nato maso odstavimo, da se ohladi. Ohlajeni masi primešamo 3 žlice mleka, 3 stepena jajca, 75 – 80 dag moke, ki smo ji primešali 2 žlici kakava , 1 ½ žličke jedilne sode, 2 noževi konici pecilnega, ščepec soli, ½ žličke cimeta in noževo konico klinčkov. Vse sestavine dobro premešamo in maso pustimo, čez noč, počivati. Drugi dan iz mase naredimo, za oreh velike, kroglice katere polagamo na pekač, katerega smo predhodno namazali s čebeljim voskom, približno 2 prsta narazen. Kroglice malce spoščimo. Pečemo na temperaturi 200 °C približno 15-20 minut. Še tople medenjake, do polovice, pomočimo v glazuro. Glazura: Beljak in sladkor v prahu stepemo nad soparo v gladko tekočo kremo. V to kremo namakamo še tople medenjake. No, pa se nekaj dobrega: medeni muffini Mokre sestavine: 70 g margarine 80 g medu 120 g jogurta (navadnega ali sadnega) 1 vanilijev sladkor 1 jajce Suhe sestavine: 1 pecilni prašek 120 g moke pol žličke sode bikarbone žlička cimeta 50 g mletih orehov koščki čokolade (po želji) POSTOPEK Posebej zamešamo mokre sestavine in posebej suhe sestavine. Pekač za muffine namažemo z maslom in pomokamo ali pa vanje položimo papirnate srajčke. S pripravljeno maso napolnimo modelčke. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj 20 - 30 minut. Ohlajene lahko poljubno okrasimo - premažemo jih s čokoladno glazuro in po želji potresemo z barvnimi mrvicami, drobtinami mletih piškotov, orehov, lešnikov... Ti muffini so zelo primerni za prihajajoče praznike- predvsem zaradi cimeta, ki muffinom da prav poseben okus in vonj.
|
|
|
|