|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: stanovanje ali hiša?
14.11.2007 21:28:42   
Anonimen
Sem ti napisal stroške mojih starešv, najnovejše, ker sem jih šla jaz danes popoldan plačat na pošto. Zato vem.user posted image  In niso niti približno tolkšni kt od tvoje mami. Ker bi se po mojem kar odselila oba takoj, že da dobita samo komunale tolko. user posted image  Ali pa elektrike. user posted image  

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
14.11.2007 21:31:40   
Anonimen
Aja, brata sta doma. Sam vseeno je prevelik strošek za moje pojme.user posted image

Sem ti že zjutraj povedala, da imaš lahko srečo, da sta tolk prej kupila stanovanje, ko je bila še taka fajn šansa, sploh za tak denar. user posted image
In ti ne zavidam, nasprotno, privoščim ti. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
14.11.2007 21:31:48   
Olivija
... meni poleti in spomladi tako zelo paše, da lahko zjutraj enostavno vzamem kavo in se spravim ven pred hišo. Otroci imajo pa svoj peskovnik in tobogan ter celo garažo igrač za zunaj.

Z delom je pa tako, se mi zdi, da naš prav uživa, ko kosi travo. Edino delo, ki ga imam pa jaz je pa pospravljanje vseh igrač in ostalih pripomočkov, ki jih čez dan ven nanosimo.

Sem pa prvih 7 let mojega življenja preživela v mestu, v stanovanju.

< Sporočilo je popravil Olivija -- 14.11.2007 21:35:51 >

(odgovor članu lea23)
Neposredna povezava do sporočila: 28
14.11.2007 21:38:52   
Anonimen
Sem ti napisal stroške mojih starešv, najnovejše, ker sem jih šla jaz danes popoldan plačat na pošto. Zato vem.

Srce, dej no....logično a ne....vi živite v enem štuku....pr nas je cela hiša!
Vi mate spodej mamo, kdr je tam. In ločene števce za oba štuka...ja fajn spomin mam, vemuser posted image . Drgač sta pa sam dva v bajti, pr nas so štirje.

(odgovor članu Olivija)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
14.11.2007 21:41:59   
Anonimen
Si se zmotila. Rtv ena položnica, elektrika bo plačala zdaj razliko in pristojbino (je ona na slabšem) in komunala ena položnica. Tako, sem zaključila. Dokaz: prišla boš k meni, kjer sem prej živela.In ti bom dala na čelo položnice. user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
14.11.2007 22:22:13   
BaByGiRl
Povem ti mojo izkušnjo. sem mestna punčka. pa sem se zaradi otrok odločila, da grem na vas, ti celo ostaneš v svojem okolju. Ni sile okrog hiške. mi pa ni žal, ker otroka uživata tukaj. jaz pa se bom že 1x navadila user posted image
p.s. imata svojo gugalnico, ki jo na javnem dvorišču ne bi imeli.
ampak imam občutek, da si ne želiš iz bloka...ostani.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 31
14.11.2007 22:30:54   
Anonimen
Drgač pa še dva brata živita doma....sej veš a ne?

A doma živi?????

Hm karin24 razmišljam user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 32
14.11.2007 22:38:15   
Sheba
Ojoj, ko bi jaz imela takšne problemeuser posted image

Jaz bi se odločila takoj za hišo. Živim v bloku in vsak dan znova kje bom parkirala, sliši se od sosedov, stroški so pa ravno tako kot so pri hiši.
Meni veliko več pomeni, da sem sam svoj gospodar, da se bodo otroci igrali zunaj na travici in bodo imeli igrala kjerkoli jih bom pač postavila.

Glede pospravljanja pa se mi zdi, da ga ni nič kaj več kot ga je v hiši. Če ti zelenica nič ne pomeni in te rože in grmički ne navdihujejo potem je res bolje da ostaneš v bloku. Ni pa nujno, da imaš rože, vrt...lahko imaš samo zelenico (pokosiš 1x na teden, saj je to telovadbauser posted image ), zunaj bazen in igrala in je to to.
Praviš, da boš imela verjetno še kdaj kakšnega otroka...fajn je, da imata vsak svojo sobo, ko odrastejo.
Upam, da se boš prav odločila, vendar se ne sili v nekaj kar si ne želiš!
Pomisli na to, kje boš bolj srečna in kaj ti več pomeni!
user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu lea23)
Neposredna povezava do sporočila: 33
14.11.2007 22:39:55   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Pikec0 RR

Drgač pa še dva brata živita doma....sej veš a ne?

A doma živi?????

Hm karin24 razmišljam user posted image

user posted image V zgornjem štuku v svojem stanovanju k ga sam pucauser posted image . Pa položnice tud pomaga mamici plačvatuser posted image .
Drgač je pa moja mami prou fajn bejbauser posted image , ti sam prid, rec da bo dobila vnuke...pa te bo oboževala do konc življenjauser posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
14.11.2007 22:47:41   
Anonimen
18 let živela na vasi, nato v času študija in še 10 let potem preživela v mestu na 55 kvadratih, od tega zadnje leto z user posted image . Potem smo se preselili v hišo par kilometrov iz mesta. In je zaradi otrok res neprimerno boljše, vsaj zame, ker sem takšen tip, da pač ravno ne obožujem vsakodnevnega sprehajanja v parke in na igrišča.. otroci pa pač morajo biti zunaj... je dosti bolj sproščeno...gre ven, kadar ji paše... Dela ni bistveno več, sicer naša parcela res ni velika, tisto travo že pokosimo 1x na teden, vrta imamo le z zelišči in jagodami ter robidnicami, kar nam sicer čisto paše, da se mal sprehodiš in poješ... Z rožami se kaj posebno ne ukvarjam...pometem, pograbim zunaj pa tudi enkrat na teden, da si dam malce možgane na pašo...no to pa je tudi vse...

Glede stroškov? Res se pri hiši najde en kup dodatnih zadev, na katere prej sploh ne misliš... ampak običajni stroški (tv, ogrevanje, voda, komunala, smeti, elektrika) so nekje isti, predvsem, če si nekje v centru mesta... Tole našo hiško zamenjam samo za eno konkretno stanovanje v centru mesta... Sedaj nam tako kot je zelo odgovarja, ko pa otroci odrastejo si pa zopet želim nazaj v mesto, v eno luštno manjše stanovanje v centru mesta...

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 35
14.11.2007 23:19:51   
Magi*
razmisli kako vidiš vaše življenje v prihodnosti. vam bo 2,5 s stanovanje dovolj veliko? morda pride še kak član družine. mogoče boste sčasoma ugotovili, da je fino, da otroci lahko skačejo okoli hiše, vidva pa zraven pijeta kofe?

vse je odvisno od tega kaj vam je v življenju pomembno, kako želite živeti. kot pravi pikec, ni se vam treba odločiti danes, lahko se jutri.

uf, jaz bi takoj šla v hišo. meni pa neskončno veliko pomeni tisto brkljanje po vrtu, zalivanje rožic, tekanje po sveže pokošeni travi, kosilo zunaj na vrtu...

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

(odgovor članu lea23)
Neposredna povezava do sporočila: 36
15.11.2007 7:49:20   
mika
Z enosobnim stanovanjem mas vec stroskov, kot s celo hiso!? Sori.. tega pa ne stekam.

mi smo živeli v bloku na 34m2-enosobno stanovanje in starša nista mogla verjet, ko smo se preselili v hišo, da so bili stroški manjši.

ne razumem o kakšnem delu okoli hiše govorite. mož ali oče  sta pokosila, moja mama pa je vzdrževala rože, to je njeno ljubiteljsko delo. to je bilo to...res pa je, da nekaterim to predstavlja ogromno delauser posted image
če si v bloku vzdrževanje bloka in okolice moraš nekomu plačat, a ne? v mb poznam kar nekaj ljudi, ki imajo ogrevanje še vedno na TOM in plačajo za 60m2 stanovanja toliko, koliko mi za 180m2, da ne govorim o vodi, stopniščni elektriki itd.
kar narediš v hiši ali okoli hiše narediš zase, v bloku pa zraven še za druge. to ni nič hudega dokler se reda vsi držijo, ko pa en začne zanemarjat....zaradi tega je pred kratkim moja prijateljica kupila hišo. 

(odgovor članu baguSka)
Neposredna povezava do sporočila: 37
15.11.2007 7:55:57   
Anonimen
Hmmm... takole je pa z moje strani...

Zadnja 3 leta sem živela v 54 m2 velikem stanovanju v bloku (v BTC-ju). Jaz, Kamikaza, dva otroka in pes.
Plusi:
- nobenega dela izven stanovanja (za okolico bloka je poskrbel hišnik, za stopnišče čistilka)
- vse na dosegu roke (v stanovanju in v krogu 100m od bloka - vse od trgovine do vrtca)
- stalno "varovanje" sosedov (težko bi kdo vlomil)
Minusi:
- večno iskanje parkirišča (in pregovarjanje s sosedi, ko smo imeli 2 avtomobila)
- pomanjkanje prostora v stanovanju (kupi vsega mogočega in nemogočega po vseh kotih)
- nemogoče se je bilo "skriti" (vsi so vedeli, ali si doma ali ne)
Stroški:
- elektrika: 30€
- voda: 20€
- plin: 5€
- hišni telefon: 15€
- KTV: 15€
- Internet: 25€
- RTV: 15€
- čistilka: 5€
- hišnik: 5€
- skupna elektrika: 5€
- ogrevanje: 40€
- upravnik: 10€
Skupaj: 190€

Sedaj smo v hiši, ki ima cca. 150m2 stanovanjske površine in cca. 500m2 parcele.
Plusi:
- prostora veliko več kakor preveč (za nas in za stvari)
- parkirno mesto za 4 avtomobile + kombi
- narava (travnik za mizico s stoli in bazen, sadna drevesa, rože)
Minusi:
- delo zunaj (košenje trave, obiranje dreves, urejanje okolice)
- preklinjaš kot Balkanec, ko si pri vhodnih vratih hiše, pa ugotoviš, da si GSM pozabil v 1. nadstropju v spalnici (nabiraš kilometre)
- sosedje vse vidijo in vse vedo (ker nimajo drugega dela)
Stroški:
- elektrika: 50€
- voda: 20€
- hišni telefon: 15€
- internet: 25€
- ogrevanje (če porazdeliš nakup 1.500 l kurilnega olja na 12 mesecev): 60€
Skupaj: 170€

Moj izbira - definitivno hiša. Seveda pod pogojem, da je moja, ne pa, da sem v najemu, kakor sedaj. Čeprav je verjetno še vedno ceneje, da lastnikom plačam najemnino in da so stroški popravil njihovi, kakor pa, da je hiša moja in da namesto najemnine menjam strešnike, obnavljam fasado in podobno.

(odgovor članu Magi*)
  Neposredna povezava do sporočila: 38
15.11.2007 8:02:28   
puncica
Jaz bi živela v hiši ker vem da moj dragi ne bi zdržal v stanovanju (preverjeno), tako da v tvojem primeru bi mi postavl bajto. Se mi pa zdi da se ti bol nagibaš k stanovanju kot k bajti, po moje je potreben pogovor med tabo in partnerjem kako in kje bi rada živela dalje, odločitev je le vajina.

Zunanji svet je le odsev sveta, ki ste ga ustvarili v svoji notranjosti.

(odgovor članu lea23)
Neposredna povezava do sporočila: 39
15.11.2007 8:31:20   
MAŠKA
Mislim, da si si že sama odgovorila: če vama je v  stanovanju bolj všeč in sta tam zadovoljna, ostanita tam, parcelo pa prodajta.

Ampak, ne veš kako srečna bi bila jaz, če bi nama kdo parcelo podaril... midva sva jo kupila in zidala hiško. Tudi v hiški je fajn, je ne zamenjam za nobeno stanovanje, ampak pač kakor komu paše...

(odgovor članu lea23)
Neposredna povezava do sporočila: 40
15.11.2007 8:38:00   
mojsoncek
Jaz sem celo zivljenje zivela v LJ v stanovanje. Lansko leto pa smo dalec stran od mestnega vrveza in visokih stanovanjskih kompleksov, postavili montazno hiso. V stanovanje ne grem nikoli vec, razen po sili razmer. Pa kaj ce je malo vec za pomesti in pomiti. Imamo svoj prostor pod soncem in mali lahko leta po parceli kakor mu je volja.

Vse kar smo, je posledica našega dosedanjega mišljenja (Buda)

(odgovor članu MAŠKA)
Neposredna povezava do sporočila: 41
15.11.2007 9:31:27   
Lenny
Oba sva blokovska otroka, tudi zdaj še vedno živimo v bloku. Odločitev o hiši je prišla nekje sočasno z rojstvom prvega sina. In zdaj gradimo in komaj čakamo na selitev. Zakaj? Otroka bosta imela neomejen izhod na vrt, kar v bloku pri vseh avtomobilih, umazanih zelenicah in gužvi ni možno. Imela bosta veliko več prostora, kot ga je sedaj v stanovanju. Midva bova lahko uživala na terasi. Umaknili se bomo iz mesta, ki je zatrpano. Mah, naštevala bi lahko v nedogled in vse bi šlo v prid hiše, čeprav sem še pred kakšnimi sedmimi leti predstavljala 100% zagovornika stanovanja v bloku.

(odgovor članu mojsoncek)
Neposredna povezava do sporočila: 42
15.11.2007 11:13:42   
lea23
to, da je v hiši več stroškov se popolnoma zavedam.
sem tudi jst do poroke živela v hiši v centru lj. ampak dokler si ti mlad, te ne zanimajo preveč domače obveznosti. tistih nekaj uric na dan ko sem bila doma, sem preživela v svoji sobi in to je to..

ne razumem tistih ki pravijo da so stroški v hiši nižji user posted image

- mi plačujemo upravnika, hišnika in čistilko skupaj vsak mesec 50€ pa je blok in okolica res spucano v nulo. v hiši pa računaj metlo, grablje, tvoj lasten čas, čistila, elektrika, tlakovci, ograja, zalivaje vrta
- ne mi rečt da ni razlika ali je luč prižgana samo v kuhinji in v dnevni, ali poleg tega zraven še na dveh hodnikih
- in primer ki ga je že ena omenila, glede strehe, fasade,.. na srečo smo v novozgrajenem bloku. moja prijateljica pa je v starem in je za streho plačala 1.100€ ( ima garsonjero ). moji starši so 4 leta nazaj za streho na hiši plačali okoli 12.000€    
- razlika v času je, ali čistim stanovanje veliko 70kvadratov in ko stopin ven iz enega prostora sem že v drugem prostoru, kot pa če čistimo hišo ki ima 140 kvadratov in ko stopim ven iz kuhinje oz. wcja imam še hodnik do drugega prostora
- in še in še..

za komplet stroške ( upravnik, elektrika, ogrevanje, voda, telefon, internet, komunala,zavarovanje sicer enkrat na leto ampak porazdeljeno na mesece... ) plačujemo mesečno 240€.
ogrevanja plačujemo mesečno pavšal 60€ pa imamo toplo celo leto, v hiši pa moja starša letno porabita točno 2000l kurilnega olja kar pride 104€ na mesec ( ampak poleg tega še ne pozabimo da poleti onadva ne ogrevata )

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 43
15.11.2007 14:58:06   
Nika v službi
Težka dilema, svetovati je praktično nemogoče, ker si moraš ti sama odgovoriti, kaj želiš, pričakuješ, samo ti veš, kaj je vaši družini pomembno in kako radi živite. Zaradi vsega tega ti mogoče res lahko pomagamo edino s svojimi primeri, potem pa vse skupaj pretehtaš in se odločiš.

Zase menim, da sem absolutno mestno dekle, vse mi mora biti na dosegu rok. Do svojega 26. leta sem živela v bloku skupaj s starši v relativno velikem stanovanju (75 kvadratov + velik balkon). Zadnja 3 leta je skupaj z nami živel takrat še moj fant, zdaj mož. Sva pač imela namen svoje gnezdece splesti v našem stanovanju, ker takrat kakšne druge možnosti ni bilo.

Potem pa je naneslo, da so moževi starši kupili domačijo moževega očeta in se preselili tja, nama pa ponudili v odkup njihovo obstoječo hišo. Ker je hiša velika (240 kv. m.), dvostanovanjska, je bila odločitev težka, ampak takrat sta moja starša rekla, da bosta pomagala in šla z nama, če se tako odločimo, pa smo šli. Prodali smo naše stanovanje, kupili hišo, midva sva najela nekaj kredita in eto, preselili smo se v to našo hišo, v kateri smo sedaj.
Hiša je sicer na zelo lepi lokaciji v Ljubljani, blizu vse mestne infrastrukture (LPP, trgovine, vrtec, šola, pošta...), pa hkrati sredi zelenja, blizu Save, sprehajališč. To je bil tudi razlog, da sva se sploh odločila za menjavo. Sva pač bolj komot tipa.

Nikoli si nisem predstavljala, da bom nekoč živela v hiši, ker si tega tudi nikoli nisem želela. Nisem tip vrtičkarja, nimam nobenega veselja z vrtom, rožami, edino kak bazen ali mizica na vrtu mi sedejo. Mož tudi ni tip, ki bi znal kaj veliko postoriti po bajti, nima ne veselja ne talenta, ne volje. Tako kot jaz ne.
No, moja starša pa sta bila nad hišo navdušena, ker imata končno svoj vrt, pa dvorišče, pa garažo in drvarnico in ne vem kaj še.

Tudi jaz sem sčasoma spoznala tiste dobre lastnosti hiše, slabosti sem se že veliko prej zavedala in se moje mnenje tudi po 11. letih bivanja v hiši ni spremenilo.

Če bi me pred 10. leti vprašal - hiša ali stanovanje, bi rekla stanovanje brez oklevanja.

Če me sedaj vprašaš - je odločitev precej težja. Še vedno pravim, da bi dolgoročno bila najraje v nekem luksuznem dupleks stanovanju, ki bi imelo vsaj 120 kvadratov.
Po drugi strani pa se v hiši razvadiš in si nekako ne znam več predstavljat, da bi morala dnevno odnašati smeti iz ne vem katerega nadstropja dol v klet, pa da celo večnost iščem parking, pa da moram ves čas misliti, kako moja Nika ne sme preveč skakati, da ne bodo sosedi čisto penasti.... In da ne omenjam razkošja prostora. Prej sem lahko živeli na 75 kvadratih, sedaj me hiša pod 200 kvadrati sploh ne atraktira.

So torej prednosti in slabosti. Ko so otroci manjši, je hiša prednost, če imaš vsaj nekaj svoje parcele ali dvorišča, da se zunaj igrajo, imaš piknike ali pa se poleti zvečer preprosto usedeš z možem na vrt in žuliš ledeno kavo ter gledaš zvezde.

Mi smo ravno sedaj na razpotju. Se odločamo, ali bi to našo hišo renovirali, tako da bi "zdržala" v dokaj solidnem stanju še nekaj let ter se kasneje preselili v neko večje stanovanje ali pa opustili renovacijo ter kupili novogradnjo (hišo). V tem primeru se kasneje verjetno ne bi selili v stanovanje.

Moram priznati, da je novogradnja (hiška) zelo mamljiva. In to rečem jaz, mestno, blokovsko dekle.

Pa še to: če bi v Ljubljani našla primerno parcelo, ki bi ustrezala mojemu zahtevnemu okusu bi verjetno šla v montažno hišo in tole prodala.

Sem ti kaj pomagala?

(odgovor članu lea23)
Neposredna povezava do sporočila: 44
15.11.2007 16:46:34   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: lea23
ampak sva v dilemi... hiša s sabo povleče ogromno nekih obveznosti.. košnja trave, pometanje, več pospravljanja, skratka veliko več kot pa stanovanje

Če so to razlogi za dilemo potem brez veze sprašuješ za nasvet. Hišo se gradi, ko si jo želiš imeti, ne pa ko si v dielmi, če bi jo imel.

(odgovor članu lea23)
Neposredna povezava do sporočila: 45
15.11.2007 17:33:09   
Gina
Lea, zakaj sprašuješ? Ti že v osnovi ne vidiš hiše kot nekaj lepšega, ampak zgolj kot delo. In če v tistem delu okrog hiše ne uživaš, potem je brez smisla delat hišo. Ostani v bloku, zadovoljna boš. Denarja od parcele pa ne polagaj na knjižico. parcela ohrani svojo vrednost tudi čez leta. Sploh tako blizu Lj.
Sama nisem tip za živeti v mestu, sem se ga preobjedla že pri svojih šestih letih starosti, ko sem zagotavljala, da grem živet na vas slej ko prej. Danes živim v hiši na vasi, srečna. Meni je dvoinpol sobno stanovanje predstavljalo utesnjenost. Malo več nas je kot vas, vendar smo hodili en po drugem. Nič zelenja okrog hiše in ljudje, ki so si tisto travico ob bloku lastili, so me nervirali, ker jaz bi tisto travico zaseuser posted image . Vsak vrtiček mi je bil svetinja, zdaj imam svojega, ker mi je to hobi. Otroci so morali iskati zaplate trave, da so se igrali, zdaj je njihovo širno prostranstvo in vsako drevo in veja ter polje, vsaka rožica, ki zraste, me spravi v dobro voljo, za vsako vem, kakšna je izgledala včeraj. Zunaj imam gugalnico, na kateri berem knjige in pijem kavo, medtem ko se mali s kolesom pelje svobodno po dvorišču, ne da bi me skrbelo zraven.Vendar so moje vrednote drugačne kot tvoje. Ti moraš narediti tako, kot pravi tvoja duša. 

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 46
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?