nejcko
|
O, madona, kam ste pa zdaj zašle In od kdaj ste na svetu??? IZVIRNO SPOROČILO: Pi-kica 1 To pa ne bo držalo. Lastniška stanovanja so izum kapitalizma, lastninjenje se je pričelo z Jazbinškovim zakonom. Pred tem so vsaj v Sloveniji vsi delovni ljudje dobili stanovanje zastonj in zanj minimalno plačevali. To sploh ni bilo najemno razmerje, temveč stanovanjska pravica. V najemno razmerje se je spremenilo kasneje, z zgoraj imenovanim Jazbinškom. Kdor pa si je sezidel recimo lastno hiško, pa se je moral ravno tako zapufat, le da so bili krediti zeeeelo ugodni, pa še inflacija jih je požrla. V glavnem se je po mojem mnenju ljudstvo takrat delilo res na delavce in na funkcionarje, ki so imeli več denarja in privilegijev. Ja, v bivši Jugi so kar stanovanja talali, ja. V vrsto si se postavil, pri blagajni dal kuponček in se vselil. Pa lastniških stanovanj ni bilo, zasebne hiš(k)e pa ja. A ni to malo skregano z logiko Lastniška stanovanja so bila in to daleč pred Jazbinškom. Moja mati ga je kupila čisto sama, brez kredita. Je varčevala za avto, na koncu pa stanovanje kupila in to ne garsonjere. Res pa je, da je varčevala več kot deset let v nulo, opravljala tudi po tri službe hkrati ... IZVIRNO SPOROČILO: karin24 dejstvo je da pač tud prej nekaterim ni blo nič podarjeno, tako kot zdej nekaterim ni. Sam folk očino nostalgija daje. Ah, Karin, nehaj, no. Kdo o kakšni nostalgiji govori. Nikjer nisem pisala o nobenih zlatih časih, ampak sem samo podala primer, kaj je zame srednji sloj! Glede na to da je Juga temeljila na srednjem sloju in glede na to da sem doživela srednji sloj in bila del njega, se mi zdi, da lahko o tem pišem najbolj korektno. Kaj čem za primer postavljati ameriški ali švicarski ali nemški srednji sloj, če nimam pojma, kako le-ta tam živi?! Lahko pa kdo z izkušnjami to napiše. Jaz sem pač napisala svoje lastne izkušnje. In nikjer, čisto nikjer nisem napisala, da je bilo v Jugi komurkoli kaj podarjeno! Tudi takrat je bilo, kakor je tudi zdaj, mnogo odvisno od mnogo stvari. IZVIRNO SPOROČILO: karin24 Če ne drugega, bi se vsaj zelo goli, bosi in lačni počutili, ker bi zgubili ves luksuz, ki ga imajo na račun pufa. Nakup stanovanja z pufom pač ni luksuz. No vsaj zame ne. Tisti k se pa pufa za luksuz(avto za 5mil, cunje priznanih znamk, luksuzne počitnice ipd..) je pa za moje pojme itak bumbar. In take pufarije, kot je pri nas v "modi" ne pozna ves svet. V tem smo unikatni Je tudi drugje tako, sploh amerika...drugače se pa strinjam, toliko ljudi živi totalno preko svojim finančnih zmožnosti, da kar res ni. Sam to nima veze s statusom. Ma pa veze z pametjo človeka ki se pufa za bedarije. Tudi zame nakup stanovanja ni luksuz in pufanje za nakup le-tega je zame povsem sprejemljivo. V svojem prejšnjem postu sem hotela samo povedati, da srednji sloj za nakup strehe nad glavo ne potrebuje nujno kredita oz. si ga lahko privošči z zmernim kreditom - samo to!!! SREDNJI SLOJ - o tem teče debata! In zakaj trdim, da srednji sloj pri nas izumira? Zato, ker je danes najmanj polovica folka kreditno nesposobna!!! Ob službah za ndč, ob 500€ plače, ob nezaposelnosti - kdo ti bo dal par 100K € kredita na 20 let? Torej si polovica folka ne more privoščiti niti kredita, kaj šele stanovanje, brez da bi jim pomagali starši ali njihova mansarda. Torej vsaj polovica folka ne sodi v srednji sloj, se ti ne zdi? Da je pa v Ameriki tako kot pri nas ... hmm ... močno dvomim. Tam ne poznajo hiš, v katerih bi živeli trije rodovi, tam je večino kreditov hipotekarnih (nisi plačal obroka - čau hiša) in dvomim, da tam folk najema ogomne kredite samo zato, da si ultra moderno opremi stanovanje (v mansardi hiše staršev) ali kupi avto, kot ga vozi Madonna. Ne bom tega zagotovo trdila, ampak kolikor sem seznanjena, je pač tam sistem kreditiranja malce drugačen. Itak pa se tam prakticira najem stanovanja/hiše, že zaradi služb, pa še bolj se jim splača, saj najemnine ne smejo presegati 1/3 povprečne plače. Toliko lastniških stanovanj in hiš, kolikor jih premoremo pri nas, ne najdeš skoraj nikjer v razvitem svetu. Smo pravi mali bogataši, ja Sicer pa je pojem reven tukaj tako čudno uporabljen. Mislim, da za sred. slojem ne pride kar takoj revščina. Revščina je zelo hud izraz, vsaj zame. Je pa res, da v sodobnem svetu, zlasti pa v Sloveniji, iz povsem povprečnih ljudi delamo reveže kar ljudje sami. Saj le revež voži 10 let star avto, ima doma 20 let staro pohištvo, ni šel v Grčijo na morje in otroka nima vpisanega v 5 tečajev. O, kako grozno ubog je ta človek, kajne. Pa še len povrhu, ker si noče zboljšati standarda. Ja, veliko revežev je v Sloveniji, sploh revežev na duši; se strinjam.
|