Mesečnica -> RE: Barva oči (30.10.2007 10:32:46)
|
No, teorijo poznam, zanima me samo, kdaj so se spremembe pojavile. Za tiste, ki vas zanimajo "zakoni dedovanja", povedano zelo preprosto oz. poenostavljeno: Za vsako telesno lasnost (npr. barva oči, barva las, skodranost/gladkost las ipd.) gene posredujeta oba starša. Pri večini lastnosti je tako, da imamo t. i. recesivne in t. i. dominantne gene. Dominantni gen je tisti, ki v paru prevlada - če otrok od enega starša dobi recesivni gen, od drugega pa dominantnega, bo lastnost, za katero je ta gen, taka kot jo določa dominantni gen. Če dobi dva recesivna gena, bo lastnost pač taka, kot jo določa recesivni gen. Za oči je tako: gen za rjavo barvo je dominanten (označimo ga z R), za modro pa recesiven (označimo ga z m). Če otrok od obeh staršev dobi dominanten gen za rjavo (torej ima kombinacijo RR), bo seveda imel rjave oči, rjave oči pa bo imel tudi takrat, ko od enega starša dobi dominanten gen za rjavo, od drugega pa recesivni gen za modro (torej ima kombinacijo Rm). Če pogledamo samo možne kombinacije pri modrih in rjavih očeh: - RR: rjave oči - Rm: rjave oči - mR: rjave oči - mm: modre oči Upam, da sem bila dovolj razumljiva ;-) Če imata oba starša modre oči, potem imata seveda oba kombinacijo mm in otrok ima posledično tudi kombinacijo mm in ima modre oči. Če pa imata oba starša rjave oči, ima otrok lahko: - rjave oči -- če sta oba starša kombinacija RR in sta mu seveda oba dala po en svoj dominantni R gen, - rjave oči -- če je eden od staršev RR, drugi pa Rm, ker je od prvega starša dobil dominantni R gen in ima zato rjave oči ne glede na to, kateri gen (R ali m) je dobil od drugega starša, - modre oči -- če sta oba starša kombinacija Rm in sta mu vsak dala svoj recesivni m gen. Zanimivo, a ne? To pojasnjuje dejstvo, da je vedno manj modrookih ljudi ... Seveda se stvari še bolj zapletejo, saj je tudi gen za zelene oči recesiven (z), in sicer (če se prav spomnim), še bolj recesiven kot gen za modre oči, kar pomeni, da bo imel otrok tudi ob kombinaciji zm modre oči in ne zelenih. No, to je splošni princip, seveda so zadeve v resnici še bolj zapletene, a to je že stvar genetikov ;-) Aja, če vas zanima še za druge lastnosti: - barva las: dominantni (D) so temni lasje, svetli lasje so recesivni (r); nerdeči lasje so D, rdeči lasje so r, - "kvaliteta las": kodrasti lasje so D, gladki lasje so r; normalni lasje so D, plešavost je r; - jamice na obrazu so D, brez jamic je r V mojem primeru je tako, da imava oba z možem svetle oči, jaz nekako zeleno - sive, mož pa sive z majhnim rjavim obročkom okrog zenice, tako da glede na teorijo sklepam, da najin sinko ne bo imel rjave oči, lahko pa ima sive, morda zelenkaste ... zdaj čakava in upava, da bo ostal pri tej barvi, ki jo ima zdaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|