za tiste,ki stanujete pri taščah (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Anonimen -> za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 22:25:52)

Danes sem čisto slučajno začela malo razmišljati o prihodnosti,kako bo čez 20,30 in več let,mogoče že prej.In sicer za koga skrbeti,ko bodo naši starši,tast in tašča stari in potrebni pomoči.
Predvsem me zanima za tiste,ki živite pri njegovih starih v hiši.
In recimo,da tudi vaši starši živijo v bližini.Za koga (ne vem,če se bom prav izrazila)bi oz.komu bi dali prednost.Npr.jaz res ne vem,kaj bi naredila,ampak bi pomoje najprej pomagala svojim staršem,pa čeprav sem pri tašči.Pa še mojo mami skrbi,da valda ne bom delala  in pomagala tukaj,ampak njej in očiju.

Kaj pa vi mislite?Kaj je prav?Ali bi gledale na to,koliko vam kateri priskoči na pomoč(npr varstvu sedaj,ko so otroci majhni),koliko vam "gredo na roke",koliko vas razumejo eni ali drugi,kako se do vas obnašajo,.....?

Ali bi razmišljali malo o tem in podali kakšno mnenje?

hvala lepa in lp 

Anonimen -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 22:27:18)

njegovih starših in ne njegovih starih
sem se zatipkala

kjava -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 22:39:20)

Saj ni rečeno, da bodo vsi hkrati rabili pomoč. Nekateri se do smrti lahko poštimajo sami. Pri meni je tako, da sem pri tašči, brat pa je poročen pri mojih starših, tako, da bi pač skrb za moje starše prepustila njemu in njegovi ženi, jaz pa bi skrbela za taščo in tasta. Seveda bi bratu priskočila na pomoč tudi pri mojih starših, meni pa bi pomagali tudi moževi bratje in sestre.

Sicer pa o tem ne razmišljam. Življenje se ponavadi samo tako obrne, da je prav. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anonimen -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 22:43:30)

Jaz sem edinka.
Če je katera tudi edinka in pri tašči,kako bi ve,.....?

Marogica -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 22:49:55)

Za nikogar. "Normalni" starši otrok ne bodo v starosti obremenjevali s tem, da bi skrbeli za njih. Saj imajo svojo družino, službo in druge obveznosti. Za to obstajajo domovi ali varovana stanovanja. Tako razmišljata moja starša. In dam jima prav. Starši, ki imajo svoje otroke radi, jim kaj takega ne bodo naredili. Torej nesebični starši.

Marogica -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 22:53:24)

Aja, ne stanujem pa ne pri tašči ne pri starših. To je bilo mnenje na splošno, ki pa bi veljalo tudi v primeru, če bi pri enih ali drugih stanovali.

Špacka -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 23:03:59)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

Za nikogar. "Normalni" starši otrok ne bodo v starosti obremenjevali s tem, da bi skrbeli za njih. Saj imajo svojo družino, službo in druge obveznosti. Za to obstajajo domovi ali varovana stanovanja. Tako razmišljata moja starša. In dam jima prav. Starši, ki imajo svoje otroke radi, jim kaj takega ne bodo naredili. Torej nesebični starši.

Tako razmišljata moja starša in hvala bogu tudi moževi starši. Aja še to, ne stanujemo pri nobenih starših.

piščanc -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 23:14:23)

če bi pomoč potrebovala moja tašča, to storim z največjim veseljem. zakaj? ker je tudi ona na voljo vedno kadar jo potrebujemo, je zlata babi.

pri svojih starših bi pa trikrat premislila in še potem našla kakšno drugo varianto. zakaj? ker imajo tudi oni tak odnos do mene

dobro se z dobrim vrača in slabo se s slabim plača

malecka -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 23:18:24)

hm to je pa globoka tema, odvisno kako razmišljaš.jaz živim pri starših mojega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image] in mi tašča pazi otroke ko sem jaz v službi, pa mi jih pazi kadar greva z [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image] vem, pa za kak dan sama na morje....tko da ne rabim iskat varstva zato se men zdi fer, če bo kdaj rabila mojo pomoč jo bo dobila. seveda pa je to sam moje mišlenje. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

lelaval -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (25.10.2007 23:21:43)

Živimo samo s tastom (obe tašči pa drugje). Če bi potreboval pomoč, bi mu že pomagala - koliko bi lahko in bi nam čas dopuščal (sva že, ko je potreboval pomoč) - če bi pa bil potreben 24-urne pomoči, pa bi to skrb prepustila drugim. Mislim, da bi se tudi on tako strinjal (se pa o tem še nismo pogovarjali, vendar pa nam noče bit v breme). Prav tako pa je rekla moja mama). Za taščo pa ne vem - kolikor pa jo poznam, bi pa hotela, da ji pomagamo. Ampak mi imamo svoje obveznosti.

Anonimen -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 5:45:40)

Mene pa skrbi,kaj je prav.Če moraš nujno skrbet za tiste(taščo,tasta),če siv njuni hiši?Glede otrok pa niso glihOz.so raje fraj in imajo svoje življenje.Zato sem tudi po 2 mesecih dobre službe dala odpoved in ostala doma,ker je bil mali non stop bolan,na bolniške nisem mogla,čuvat je bilo pa pretežko,dokler niso rekli,na ga ne bodo čuvali in da hočejo bit fraj.Moji ne morejo,ker eden še dela,mami je pa invalidsko v penziji in ne more,mi pa velikokrat med vikendi,ko sta oba doma vzameta otroka,da sva z možem malo sama,oblači mi otroka (kupuje obleke,meni skoraj ni treba),ga razvaja,.....
Vrtec je drag,varuške še dražje.
No sedaj sem napisala nekaj dejstev.
Kako bi v takem primeru.Se pravi,če vam ne pomagajo(od njega starši),...Mimo grede ,jaz sem se čuvala priobeh nonah,ravno tako on.Niti ni bilo problemov glede tega.Pa ne rečem,da bi morali čuvati,ampak da ne pomagati nama(se pravi njunemu sinu in meni).Jaz bi jim potem tako vrnila in tudi jaz ne bi nič.
Samo tukaj nastopi moja vest in ne vem kako?Glede tega ,da sem v tej hiši.Moji so pa tudi,par km stran.Pa kakor je ena napisala imaš svojo družino,obveznosti,ampak vseeno komu bi pomagali?

Anonimen -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 8:25:52)

Moja mami je priženjena k očitu. Odnosi so bili 27 let super, sem pa tja manjša trenja. Babica je padla enkrat  in je bila nepokretna. Pomagali smo mi ta domači, ostali sinovi in hčerka se niso brigali zanjo.
Ko je prišla k sebi, se je stvar obrnila. Mi smo zdaj najslabši ljudje, oni so najboljši. Posledica tega je, da je familija skregana zaradi dediščine, ki je bila predhodno že narejena. Tale moja babica nima pet čistih v glavi in je totalno staromodna. Vse po starinsko, najraje bi videla, da jo ONIKAMO.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Torej, tadomači so najslabši, čeprav se trudijo največ. Ni pa to samo pri nas, ker poznam resnično veliko družin ki imajo podobne probleme.

Moj oči in mami sta iz 112 let stare hiše naredila kompletno obnovo, nekatere stvari se menjajo že drugič (okna, vrata...). Zdaj, ko je hiša narejena kot bi bila nova, pa "nekateri " želijo delež hiše, čeprav so se že odrekli vsemu.

Če le imate šanso, pojdite živeti na svoje, ker nikoli ne veš, kako se bo stvar obrnila. Če pa imajo nekateri tako željo, da gredo v domove, pa tudi prav.
Tudi tale naša babica je imela željo, da se napiše v predhodno dediščino, da če oči ne more skrbeti zanjo, da jo da v dom. Ampak, ko je bila situacija že tako skrhana med vsemi, ji je enkrat rekel, da jo bo dal v dom in ga je takoj naslednji dan šla tožit.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  Doma pa se boji kot hudič križa.

Ne verjemte vsem izrečenim željam, ker življenje se na hitro lahko obrne, jaz še prokleto dobro to vem, ker sem okusila na svoji lastni koži.

mert -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 8:50:46)

Ja, res je, marsikdaj se pri dediščini "ljubav " konča.
Tudi sama imam takšne izkušnja, zato je najbolje se vsest, (ko so še starši živi, pri močeh in pri zdravi pameti)  se pogovorit in napisat čigava bo hiša oziroma imetje in kdo bo posledično tudi za starše skrbel in jim pomagal.
Vem, to je težko, vendr na koncu se vedno izkaže da je najtežja pot najboljša.
Govorim iz lastnih izkušenj. Brez problema pomagam tašči in tudi ona je brez skrbi, saj naprej ve, da bo zanjo poskrbljeno.
Verjamem pa, da de jtežko če pomoč potrebujejo oboji starši naenkrat in nimaš nikogar, ki bi ti pomagal.
Vendar pa mislim tako, edino kar lahko že sedaj narediš je to, da se stvari skušajte pogovorit, jih dorečt, potem pa živi brez teh skrbi naprej. Boš že videla kaj bo čas prinesel.

mojamura -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 8:52:29)

glede na to da od mojih živim  skoraj 100 km stran, pa da živim v hiši od tasta in tašče, bi skrb za moja dva prepustila bratu in njegovi ženi. A VENDAR VEM, DA MOJA DVA NE BI RADA BILA NEKOMU NA GRBI. se preveč zavedata danšnjega stresnega življenja in ko mladi praktično nimamo včasih časa niti za lastne otroke. Tako da bi, če bi bila odvisna od drugih verjetno šla v dom.
Kar pa se tiče tasta in tašče pa ne vem....zdi se mi da se celo življenje nekaj razdajam za druge, se žrtvujem za druge, samo da bo vsem prav in da bodo vsi happy....pri tem pa pozabljam nase. Zdaj ko me je verjetno tudi zaradi tega izdalo zdravje se učim živeti drugače in sebe dajati na prvo mesto. Tako mislim, da bom tastu in tašči lepo povedala, da če bom mogla bom skrbela zanju (služba otroci gospodinjska opravila itd), če ne pa bomo morali najti drugo rešitev. Nočem biti več pridna ovčka ki vsakemu ustreže in se do konca izčrpavati!

Pa tudi sama tako razmišljam, dokler bom lahko skrbela zase bom doma, ko pa temu več ne bo tako pa grem magari tudi v dom!

Anonimen -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 8:56:52)

IZVIRNO SPOROČILO: mert

Ja, res je, marsikdaj se pri dediščini "ljubav " konča.
Tudi sama imam takšne izkušnja, zato je najbolje se vsest, (ko so še starši živi, pri močeh in pri zdravi pameti)  se pogovorit in napisat čigava bo hiša oziroma imetje in kdo bo posledično tudi za starše skrbel in jim pomagal.
Vem, to je težko, vendr na koncu se vedno izkaže da je najtežja pot najboljša.
Govorim iz lastnih izkušenj. Brez problema pomagam tašči in tudi ona je brez skrbi, saj naprej ve, da bo zanjo poskrbljeno.
Verjamem pa, da de jtežko če pomoč potrebujejo oboji starši naenkrat in nimaš nikogar, ki bi ti pomagal.
Vendar pa mislim tako, edino kar lahko že sedaj narediš je to, da se stvari skušajte pogovorit, jih dorečt, potem pa živi brez teh skrbi naprej. Boš že videla kaj bo čas prinesel.

Lubica, pri nas je bilo to narejeno, pa so si "nekateri " premislili. Samo denar se meče na sodišče, narejeno pa ne bo NIČ. Samo tista stran tega ne verjame.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Anonimen -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 9:06:01)

Ja ,eni imate brate in sestre,jaz sem pa sama in v hiši tašče in tasta,moji bodo pa tudi potrebovali nekoč pomoč,za mami sem 100%,ker je že itak bolna na hrbtenici,zato so jo tudi dali inval.v penzijo.Pa on ima še brata,ampak on je samo na "grabi,kar se da pograbiti",pomagat pa nič.Itak pa misli zidati in iti stran.Najraje bi še jaz videla,da se odselimo.

Oh ja,saj vem ,da se je bz že zdaj obremenjevat,ampak leta tako hitro bežijo......

bučkabb -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 9:18:00)

mi mladi tako razmišljamo, da ne bomo nikoli nobenemo v breme, da za nas pa že ne bodo drugi skrbeli, ampak jaz pravim da nikoli ne veš kaj te še čaka.
pri nas doma z mamo skrbima za obe babice, oz. drugače povedano moja mama skrbi za taščo in mamo. živimo pri atovih starših, no stariata je že umru, babi pa še živi, je skoraj nepokretna in z mamo skrbima za njo, celo tako je da ko je bila pri moči, smo bili mi doma najslapši ljudje, še posebaj moja mama, ki je prišla k hiši, skos je govorila, da jo ne bo šmirglala, ko ne bo mogla več skrbet za njo, kaj se je pa zdaj zgodilo, moja mama je res širokeka srca in ni zmožna gledat človeka ki rabi pomoč ne da bi mu pomagala, pa če prav ji je prej celo življenje grenila. ker je prišlo do tega, da je ostala sama in brez moči tudi njena mama, jo je vzela k sebi, ko mamo dovolj prostora in sedaj tudi ona iz dneva v dan peša in potrebuje čedalje več pomoči. tako imamo doma že skoraj majnši dom za ostarele. sej smo že razmišljal o domu, sam se gdo sploh vpraša kolk to stane. kr zračunajte si za dva nepokretna človeka. njune minimalistične penzije po možih ko jih prijemata, ko nista nikol hodle v služno so pesek v oči za znesek ki ga dom zahteva za tako oskrbo. če bi ju dali v dom, bi lahka mama ali pa ati cel mesec delo za položnico za dom. tega pa si pri nas naša dva ne moreta privoščit.
kaj pa lahko pol narediš????
res je da sedaj mamo vsi službe pa da smo priskrbljeni, sam kolker se časi spreminjajo mislim, da se tud mi ne bomo na starost kopali v denarju in bomo še kako veseli če bo za nas poskrbel kater od nas otrok. saj mislim da je tud na nek način naša dolžnost, da pomagamo staršim, se kdo sploh vpraša čemu vse so se odrekli da so nas vzgojili in mislim da jim na ta način lahko poplačamo. no saj moji starši so bili taki in jaz mam takšen odnos do tega.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (26.10.2007 10:03:12)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

mojamura -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 10:07:41)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Ja ,eni imate brate in sestre,jaz sem pa sama in v hiši tašče in tasta,moji bodo pa tudi potrebovali nekoč pomoč,za mami sem 100%,ker je že itak bolna na hrbtenici,zato so jo tudi dali inval.v penzijo.

ej sorry, v prejšnjem postu si napisala da bi prej pomagala tvojim, saj te je že mama na to opomnila...brez zamere, ampak to je skrajno nefer od nje, kako lahko pritiskaš na lastnega otroka, da je dolžan skrbet za tebe in to v prvem planu? Saj nihče ne reče da itaq ne bi pomagali staršem kolikor pač lahko, ampak da te nekdo še na to opominja, da ja tega ne bi pozabili, se mi pa zdi skrajno neokusno.Ne beli si glave s tem, pomagala boš tako enim kot drugim po svojih močeh, ko ne boš več zmogla, bodo pa morali najti kakšno drugo rešitev (patronažna sestra, negovalka na domu, dom za starejše ipd)

Nihče naj ne bi imel otroke zato, da bi jim pozneje metal v nos: "Ko si bil froc sem jaz zate skrbela, zdaj ko sem stara pa si ti dolžna zame skrbeti"

To ni res....za svoje otroke smo dolžnii poskrbeti, za svoje starše oz. taščo in tasta pa ne! Tudi zakonsko gledano je tako.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (26.10.2007 10:09:00)

Anonimen -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 10:10:23)

Zakon gor, zakon dol....skrbiš po svoji lastni vesti in presoji.

Veste kolk jih je takih, ki skrbijo z veseljem za tujce? Pa jim nikakor ni do denarja, deleža lastnine....

Anonimen -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 10:12:44)

Moji starši so jasno podali željo da ko bodo tako "ubogi" da ne bodo več mogli skrbet zase da želijo it v dom, da se jima to ne zdi nič tako drastičnega. To sta povedala zato, da se nebi nihče od nas obremenjeval s tem kaj bomo naredili. No, saj jaz bi težko za njiju skrbela, ker živim 300km stran. Bi pa seveda z največjim veseljem poskrbela za njiju, ker tudi onedva skrbita zame in za brata in sestro. Pa še povedala sta naj se za plačilo doma ne sekiramo, ker imata dovolj dobri plači in zavarovanja. in to vse ti povesta ko sta stara 45 in 50[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. No, treba je tudi vnaprej razmišljat in naredit plan[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Živim pa v hiši od tašče in tasta, mož je edinec in mu verjetno nebi drugo preostalo kot da skrbi za njiju. Bi pa vsekakor dala jaz v primeru da so oboji blizu prednost svojim staršem in to se mi zdi čisto logčno. Mož pa naj za svoje poskrbi. Bi pa mu priskočila na pomoč in pričakovala tudi obratno.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (26.10.2007 10:13:57)

mojamura -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 10:15:48)

IZVIRNO SPOROČILO: bučkabb

res je da sedaj mamo vsi službe pa da smo priskrbljeni, sam kolker se časi spreminjajo mislim, da se tud mi ne bomo na starost kopali v denarju in bomo še kako veseli če bo za nas poskrbel kater od nas otrok. saj mislim da je tud na nek način naša dolžnost, da pomagamo staršim, se kdo sploh vpraša čemu vse so se odrekli da so nas vzgojili in mislim da jim na ta način lahko poplačamo. no saj moji starši so bili taki in jaz mam takšen odnos do tega.

Te lahko vprašam nekaj, če vsi hodite v službo, kdo dejansko potem skrbi za obe babici (no edino če mata ti pa mama izmensko delo pa ena prevzame skrb dopoldan druga pa popoldan)
Tudi jaz sem nekdaj tako razmišljala kot ti, ampak danes vem da je drugače, da se ne bom ponavljala preberi moj prejšnji post.
Starši se sami odločajo ali bodo imeli otroke in koliko jih bodo imeli. Ti otroci niso krivi, če so se oni zaradi tega morali marsičemu odrečti, saj niso prosili, da pridejo na svet. Starševska dolžnost je da skrbijo za otroka tako telesno kot duševno, če tega ne delajo se jim otroka (naj bi se jim) odvzame.
Otrok ni odgovoren za starše, prav tako nikjer ni zapisano, da si dolžan pustiti službo (dandanes ko jo že itaq težko dobiš) in ostaneš doma ter skrbiš za svoje starše.

mojamura -> RE: za tiste,ki stanujete pri taščah (26.10.2007 10:18:45)

IZVIRNO SPOROČILO: Nalin RR

Sicer pa dobro se z dobrim vrača.

točno tako[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>