Gina
|
Po moje kupi še enega navadnega roemerja ali kaj podobnega, nikakor pa jaz ne bi dala ta velike v sedež še tako znane znamke, ki se pripenja na navadni pas. Če bi dala večjega otroka v avtostol skupine 9-36kg, bi ga jaz dala izključno v takega, ki se pripenja s svojim, pettočkovnim pasom, takega pa znane firme, ki so kao dobre, žal nimajo, sem vse pregledala, ker sem tudi sama iskala. Sem že na to temo pisala, pa kar kopiram: Če se pripne z navadnim pasom od avta, oz. če nima posebnega pasu v avtostolu, na 5 točkah pripetega, otroka niti slučajno ne bi dala notri. Ti stoli so vsi nevarni, ne glede na teste. Notri dati otroka, ki še nima 18kg, pa ni pametno. Saj navadno se nič ne zgodi, če pa se, potem pa otrok, ki mu v tem primeru po možnosti gre pas malo čez vrat, leti s hitrostjo najmanj 40km/h 15-20 cm naprej in potem še z isto hitrostjo nazaj (kar je hitrost, ki potrga nekatere hrbtne drobne vezi ali mišice, enako se zgodi z vratnimi, spodnji del pasu se zategne z enako hitrostjo v otrokov trebuh, od česar dobi najmanj krvave podpludbe po trebuhu in vsakodnevne preglede z UZ, če nima kakih krvavitev v trebuhu, + z glavico udari toliko, da je možnost fejst pretresa - v primeru bočnega trka je dodatna možnost, da z glavo udari v tisti del naslonjala za glavo, ki trdo štrli ven, kar prinese še hujši udarec). Pri isti hitrosti otroku v avtosedežu s petočkovnim pripenjanjem otroku nič ni. A bi šla reskirat? Na tvojem mestu bi kupila avtostol s pettočkovnim pripenjanjem, ki je od 9-36kg in bo držal otroka. Je pa res take sedeže, ki bi bili kaj zakaj, težko najti pri nas. Ampak se najdejo, če dovolj brskaš. p.s.: jaz sem ga dobila, se najdejo, le da niso znamke roemer. Ampak kaj ti pomaga najvarnejši od roemerja, če je že stol sam po sebi pol manj varen, kot katerikoli pettočkovni od še tako čudne firme? Samo za denar jim gre, pa jim dol visi, kaj je z otroki pri 18kg telesne teže. Zato ga še niso izdelali pri teh firmah, grem pa stavit, da se čez 5 let ne bo več dobilo stola na zapenjanje z navadnim pasom za tako majhne otroke, razvoj gre vendarle naprej.
|