Nogavica
|
Sem tako lena zadnje dni, da vas samo hodim brat, pisat se mi pa nič kaj ne da. ircica, ena velika za Kostjo, da čimprej ozdravi. Živa je pa pravi mali vražič, samo stika in dela tisto, kar ne sme. Njene predale s cunjami pospravljam xkrat dnevno, ker jih pridno prazni, potem pa igračke zlaga v njih. Zraven je pa vsa ponosna in zapoje taaat (to pomeni "tako, pospravila sem"), potem pa še čaka, da jo pohvalim . V roži je zdaj vsak dan (in to samo v tisti na hodniku). Danes sva kupila neko mrežo, ki jo bova dala preko zemlje, da ne bo več mogla razkopavat. Ko naredi razdejanje (razmeče cunje ali zemljo iz rože), se pa začne kregat in kazat s prstom, kaj je naredila. Razburja se pa tako, kot da ni ona nič kriva. Ima za to vrsto kreganja prav posebne "besede" in ton in je tako posrečena, da jo potem še malo izzivam in ji govorim "Ja, kaj si pa zdaj naredila", samo da jo še malo podražim, da jo lahko poslušam Govori v svojem jeziku itak nonstop, drugače se jo pa da že kar lepo razumet, ko bi kaj rada povedala. No, vsaj nama uspeva, kar je zaenkrat najbolj pomembno. Živali ne poimenuje, ampak jih oponaša, prav tako gospodinjske aparate in avtomobile. Če je lačna, reče am ali ama, če vidi, da nekdo je, pove, da ama. Ko jo vprašaš, kaj bo jedla, reče gogo (jogurt) in to vedno, tudi za kosilo. Ko jo vprašaš, kaj bo delala v vozičku, reče aja (ker takrat vedno spi), ko jo pred spanjem zvečer vprašam, kaj bo zdaj dobila, reče siza. V nedeljo, ko je na sporedu Živ-žav, se dere ši-ša, ko hoče dol iz naročja ali iz vozička, reče don (tudi, ko hoče gor ), če jo vprašaš, kje je nekaj ali nekdo, reče tam in pokaže s prstom. Najnovejše pa je to, ko kihne in ji rečeš "na zdravje", ona reče gaga (hvala), ali pa če nam da nekaj v roko, reče gaga (ker pač mi vedno rečemo hvala). Drugače pa oponaša zvoke, ko bi kaj rada (npr. srka, ko bi rada pila), pa še kaj bi se našlo. Aja, najbližnje tudi zna poimenovat (sorodnike in kolege). Skratka, se kar dobro razumemo . No, zdaj sem pa spet napisala celo klobaso, ker se prej nisem nič javljala .