rocky2
|
Rok (Nenya - če ga lahko opozoriš - verjetno več bereš tole), če bereš tole, bi te lepo prosila če bi mi napisal tvoje mnenje o antimalarikih. Lariam smo nekako izključili, zanima me za Malarone. Zanima me predvsem kako vplivajo ta zdravila na otroke (stranski učinki). Rok (Nenya - če ga lahko opozoriš - verjetno več bereš tole), če bereš tole, bi te lepo prosila če bi mi napisal tvoje mnenje o antimalarikih. Lariam smo nekako izključili, zanima me za Malarone. Zanima me predvsem kako vplivajo ta zdravila na otroke (stranski učinki). Že tako dolgo se nisem oglasil, da sploh ne vem, če še znam pisat Glede antimalarikov je pa tako.....bom začel kar s pojmom selektivna toksičnost. Gre namreč zato, da pri zatiranju vse vrste golazni poskušamo škodovati samo organizmom, ki vdrejo v naše telo, ne pa tudi našemu organizmu. Pri tem ciljamo na razne encime, DNK, celično steno, membrane itd... Če se škodljivci zelo razlikujejo od nas to načeloma ni tak problem. Bakterije se naprimer zelo razlikujejo od nas, saj ne gre za evkarionte, temveč za prokarionte. Zato imajo načeloma strukturno povsem različne encime, ki jim pomagajo pri razmnoževanju, v primerjavi z našimi encimi. Zato v teoriji doseganje selektivne toksičnosti pri protibakterijskih učinkovinah ni tako težavno in zato je tudi manj stranskih učinkov, v teoriji seveda. Takoj ko zamenjamo organizem s prokariontskega v evkariontskega, postanejo razlike manjše in ko gremo po deblu živalskega kraljestva vse bolj navzgor se te razlike vsebolj manjšajo in doseganje selektivne toksičnosti postane izjemno težavno.To je seveda samo splošno pravilo, verjetno obstajajo tudi mnoge izjeme.....zakaj zdaj nakladam o teh zadevah...namreč Plasmodium, ki povzroča malarijo je evkariontska zverinica in zato imajo zdravila, ki zavirajo njegov razvoj tudi več stranskih učinkov. Pri antimalarikih je še en drug problem, namreč to, da jih niso toliko testirali na otrocih. Zgleda, da se jim to enostavno ne splača, saj v eksotične kraje z malarijo potujejo ponavadi samo odrasli in zato boš pri večini antimalarikov našla, da pod npr. 40 kg varnost in učinkovitost nista preiskušena. Za otročke, ki živijo na tistem območju pa farmacevtsko industrijo zgleda ne briga kaj dosti, saj niso ekonomsko zanimivi. V kombinaciji z zgornjo nakladancijo o selektivni toksičnosti je potem logično, da se za preventivo pri otrocih načeloma ne priporočajo. Če bi na potovanju zbolel, je uporaba antimalarikov vseeno smiselna, saj je tveganje za stranske učinke zdravila vseeno manjše od tveganja za hude komplikacije same bolezni. Upam, da sem ti vsaj približno odgovoril OK. Ne vem, če je Nenya kaj razlagala, zadnje čase nisem kaj dosti bral, samo tudi naju je Mina zadnjič zaklenila v kopalnico, ko sva kopala Brino...in potem je ključ vzela ven iz vrat . K sreči sva našla še en ključ v vratih od WC-ja, tako da sva lahko prišla ven. Drugače ne vem kako bi prišla ven, saj smo v drugem nadstropju, v kopalnici je strešno okno in vsi balkoni so prekriti s streho, tako da bi bilo zelo zabavno. Zgleda da se take stvari kar pogosto dogajajo, je fajn imet kakšen rezerven ključ stalno pri sebi . l.p. Rok