Alina975 -> RE: Goriška 2008 (18.3.2008 19:04:35)
|
Ojla frajlice, mam cajt, ker tamala pančka vam bom poskušala opisat svojo porodno izkušnjo. Prejšnji pondelk so mi na UZ ugotovili, da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ima premajhen obseg trebuščka in ker je bila posteljca kalcinirana že v 33. tednu je G, ki me je tisti dan pregledala bila mnenja, da bi bilo porod treba sprožit, ker otrok ni več optimalno hranjen preko posteljce. V torek zjutro sem bila naročena na CTG v porodnem bloku, kar je odredila moja G. Po CTG-ju, ki je kazal, da je vse ok, mi je G svetovala, da bi res bilo dobro, če bi sprožili porod. Ob 9,30 sem dobila prvo vaginalno tabletko za odpiranje materničnega vratu, ugotovila je tudi, da sem že en prst odprta. Potem sem morala odležati dve uri. Ker po prvi tableti ni bilo efekta (ponavadi je tako), so mi čez 6 ur spet dali eno tako tabletko (ob 15,30). Čez 15 min, ko sem morala spet ležati 2 uri, sem začela čutit eno blago topo bolečino v križu enkrat na 2 min, enkrat na 5 enkrat na 7. Ob 17,30 sem imela CTG, ki je že kazal popadke, ki sploh niso bili hudi. V izmeni je bila babica Josipa - krasna ženska, vse pohvale, ki mi je rekla, da že mam redne popadke, vendar jo čudi, da me nič ne zvija, če pa želim, da me pregleda, če sem že kaj odprta. Po posvetu z možekom, sem se odločila, da me bo pregledala. Ko me začne pregledovati, mi odteče voda, hkrati pa ugotovi, da sem že 2 prsta odprta. Nič klistirja, le malo britja in gremo v porodni blok približno ob 18,30. Popadki so postajali vse daljši, vendar še vedno nič kaj tako pretresljivega. Še vedno sem občutila topo bolečino v predelu križa. Predihavala sem jih ali na žogi, ali stoje...po želji in zaenkrat samo s prepono. Zraven je bil moj možek, ki me je pridno masiral in mi močil usta (btw tisti dan sem jedla samo zajtrk in potem cel dan tešča...to je bilo še najhujše [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]). Tako so se popadki počasi začeli daljšat in nekje ob 20,00 grem spet na mizo, da me babica pregleda in ugotovi, da sem že 6 prstov odprta. Babica mi je ponudila nekaj proti bolečinam, pa se mi ni zdelo potrebno, ker je bila stvar znosna. Spet predihavat popadke, še vedno v poljubnem položaju, vmes snemamo CTG. Počasi sem prešla na kombinirano predihavanje - prepona + pasje dihanje. Aja, moram rečt, da je pravilno predihavanje res učinkovito - preverjeno. Nekje ob 21,00 me je začelo tiščat navzdol, kot tiščanje na blato. Babica me pregleda in ugotovi, da sem že popolnoma odprta, sledi še premik otroka v porodni kanal. Babica mi predlaga umetne popadke, pa sem rekla, da še malo počakam. Od 21,00 dalje sem bila na mizi, bočno in babica mi je rekla naj vsakič ko imam popadek, pritisnem, kot bi hotela na blato. Ob 21,30 se je že začela kazat glavica. Zdaj je bilo potrebno še iztisnit otroka. Babica mi je predlagala, da grem z mize dol in potiskam stoje. In res s pomočjo gravitacije je zadeva uspešna. Nekje ob 21,45 me babica prepriča, da mi doda popadke, ki bodo pospešili porod. Vsak popadek močan pritisk in ob 22,15 se je rodila najina princeska Sofia. Vse kar sledi, je nepopisna sreča, enkraten občutek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/9nebesa.gif[/image]. Tako, to je moja zgodbica, zdej pa moram it, ker se moje srčece oglaša.
|
|
|
|