|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   pravni nasvet-nujno
10.9.2007 15:53:25   
podnajemnica7
Moja babica je pred meseci pod velikim pritiskom podpisala pogodbo, kjer vse svoje premoženje prepušča mojim staršem v zameno, da ima ona dosmrtno pravico bivanja v tem stanovanju onadva pa sta njena skrbnika.

Do takrat sta bila zelooo prijazna do nje, ko pa je podpisala to pogodbo sta se pa zelo spremenila in pokazala svoj pravi obraz.

Pred dnevi je moj oče mojo babico prijel za vrat-v glavnem babica ni srečna.

Zanima me če kdo ve ali sploh obstaja kaka možnost, da bi ona preklicala vse kar je podpisala?

Pa še nekaj vsi papirji so šli tudi do notarja, ker moja starša nista popolnoma nič prepustila naključju.

MIslim, da samo še čakata kdaj bo moja babica odšla na svojo zadnjo pot.

Prosim, če mi lahko kdo da kakšen nasvet kaj naj storim ker se zelo sekriram zaradi tega in ne vem kaj naj storim.

Jaz ne živim več doma, tam pa moji starši z babico živijo skupaj vsak  v svojem stanovanju.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: pravni nasvet-nujno
10.9.2007 15:56:42   
Mešamdrek
Svetovat ti žal ne znam,čeprav se mi zdi,da se nič več ne da narediti(upam da se motim),samo žalostno pa je videt,kako materializem pokvari ljudi.user posted image

(odgovor članu podnajemnica7)
Neposredna povezava do sporočila: 2
10.9.2007 15:59:14   
Nasy
ja žalostno...povprašaj na pravniki. net (se mi zdi, da je tko naslov), če ti bo kdo vedel odgovorit

Vsak človek je zase svet- čuten, svetal in lep, kot zvezda na nebu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Naši živahni deklici se je pridružil prvoaprilček :)

(odgovor članu Mešamdrek)
Neposredna povezava do sporočila: 3
10.9.2007 16:03:44   
Anonimen
Piši mi na ZS, ker imamo Isto težavo. TAKOJ!!! pri nas se že razpleta.user posted image

(odgovor članu Nasy)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
10.9.2007 16:09:13   
Anonimen
Pri nas je bilo podobno. Moja nona je pač zaupala neznancem (ker moja mama ni hotela it nazaj k njej živet-nesporazumi)in je potem pod prisilo podpisala da je vse od teh ljudi... (zlomili so ji roko,je bolna na živcih...)Nakar je šla na sodišče in vse v cca 2-3 letih uredila.

Seveda ji je takrat moja mama pomagala...nona pa je ta čas živela pri nas.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
10.9.2007 16:18:11   
tulip
Seveda se da kaj storiti...Babica je podpisala izročilno pogodbo, z njo je svoje premoženje izročila tvojema staršema, onadva pa sta se zavezala, da bosta zanjo skrbela do smrti. Pogodba je seveda preklicljiva.

Ti bom kar nekaj skopirala o tem, evo:

Pogodba o razdelitvi in izročitvi premoženja
Pogodba o izročitvi in razdelitvi premoženja (izročilna pogodba) je obligacijska pogodba o razpolaganju s premoženjem med živimi, spada pa med dednopravne pogodbe.
Njen namen je v ureditvi dednopravnih razmerij izročitelja in njegovih potomcev že za časa izročiteljevega življenja. Načeloma ima izročilna pogodba naravo neodplačne obogatitve, ker je enostransko obligatorno vezan le izročitelj, razen v primerih (člen 551 OZ), ko si izročitelj zase ali za koga drugega izgovori še kakšne druge pravice.
Sopogodbeniki izročilne pogodbe so lahko samo osebe, ki bi lahko po njem dedovale kot dediči prvega dednega reda: prednikovi potomci, posvojenci in njihovi potomci. Izročitelj lahko pri izročitvi in razdelitvi upošteva tudi svojega zakonca. Tem osebam lahko prednik po pogodbi izroči in razdeli samo premoženje ali del premoženja, ki ga ima v času sklenitve pogodbe, ne pa tudi premoženje, ki ga bo imel ob smrti.
Pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa, s to pogodbo pa se morajo strinjati vsi potomci, oz. vse osebe, ki bi v primeru smrti prišle v poštev za dedovanje kot zakoniti dediči (potomci ali zakonec). Prednik lahko v tej pogodbi razpolaga z vsem premoženjem, ki ga ima ob sklenitvi pogodbe, ali pa samo z njegovim delom. Izročitev in razdelitev premoženja za življenja predstavlja za osebe, ki jim je bilo premoženje izročeno in razdeljeno vnaprejšnje dedovanje pred smrtjo zapustnika s posledico, da te osebe nimajo po smrti zapustnika nobenih dednopravnih zahtevkov glede premoženja, ki jim je bilo izročeno. S pogodbo se vnaprej izročijo premoženjska razmerja, ki bi se sicer urejala po prednikovi smrti, s tistimi osebami, ki bi, če pogodbe ne bi bilo, dedovale po predniku. To je tudi glavna razlika z darilno pogodbo, saj je v določenih primerih mogoče zahtevati vračilo daril ob dedovanju (če je prikrajšan nujni delež dediča). 
Če zakonec v izročilni pogodbi ni upoštevan, mu ostane pravica do nujnega deleža. V tem primeru sicer ostane pogodba v veljavi (za veljavnost je nujno le soglasje potomcev), pri ugotavljanju vrednosti zapuščine, po kateri se določa nujni delež, pa se del premoženja, ki je bilo potomcem izročen z izročilno pogodbo, šteje za darilo. To pomeni, da se vrednost predmeta izročilne pogodbe prišteje k zapuščini.
Izročilna pogodba je urejena v posebnem delu Obligacijskega zakonika. Ta določa, da se izročitelj z izročilno pogodbo zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. Pogodba je veljavna le tedaj, če se z njo strinjajo vsi izročiteljevi potomci, posvojenci in njihovi potomci, ki bi bili po zakonu poklicani, da po njem dedujejo. Pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa, drugače ni veljavna.
Če kakšen potomec ni dal privolitve ob sklepanju pogodbe, jo lahko da pozneje, pred zapustnikovo smrtjo v enaki obliki. Izročitev in razdelitev prav tako ostaneta veljavni, če potomec, ki se ni strinjal, umre pred izročiteljem, ne da bi bil zapustil svoje potomce, če se odpove dediščini, če je razdedinjen ali če je dedno nevreden.
Z izročitvijo in razdelitvijo more biti zajeto samo sedanje izročiteljevo premoženje, in sicer vse ali samo del. Ko prednik, ki je za življenja izročil in razdelil svoje premoženje, umre, je njegova zapuščina samo tisto premoženje, ki ni bilo zajeto z izročitvijo in razdelitvijo, in tisto premoženje, ki ga je pridobil pozneje. Premoženje, ki so ga njegovi potomci prej pridobili z izročitvijo in razdelitvijo, ne spada v njegovo zapuščino in se ne upošteva pri ugotavljanju njene vrednosti, torej ga tudi ni mogoče zahtevati nazaj v primeru prikrajšanja nujnih deležev.
Če se kakšen potomec ni strinjal z izročitvijo in razdelitvijo, se štejejo tisti deli premoženja, ki so bili izročeni drugim potomcem, za darila in se po prednikovi smrti z njimi ravna kot z darili, ki jih je prednik dal dedičem. Enako se ravna, če se izročitelju po izročitvi in razdelitvi, s katero so se strinjali vsi potomci, rodi otrok ali se pojavi potomec, ki je bil razglašen za mrtvega.
Ob izročitvi in razdelitvi lahko pridrži izročitelj zase ali za svojega zakonca ali pa zase in za svojega zakonca ali za koga drugega pravico užitka vsega izročenega premoženja ali dela premoženja, ali si izgovori dosmrtno rento v naravi ali v denarju, dosmrtno preživljanje ali kakšno drugo nadomestilo. Če sta užitek ali dosmrtna renta dogovorjena za izročitelja in njegovega zakonca skupaj, gre v primeru smrti enega od njiju užitek oziroma renta v celoti drugemu do njegove smrti, če ni kaj drugega dogovorjeno ali če iz okoliščin primera ne izhaja kaj drugega.
Potomci, med katere je izročitelj razdelil svoje premoženje, niso odgovorni za njegove dolgove, če ni bilo ob izročitvi in razdelitvi določeno kaj drugega, vendar pa izročiteljevi upniki lahko izpodbijajo izročitev in razdelitev ob pogojih, ki veljajo za izpodbijanje neodplačnih razpolaganj.
Izročitelj lahko prekliče pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi potomec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi ta prejeto obdržal. Enako velja, če potomec ne daje njemu ali komu drugemu preživnine, ki je bila dogovorjena s pogodbo o izročitvi in razdelitvi in če ne poravna izročiteljevih dolgov, katerih poravnava mu je bila v tej pogodbi naložena.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
10.9.2007 16:24:54   
Anonimen
Kak mesec nazaj k sem študirala OZ sem se temu čudila na eni temi. Dej mal poišči.

Drgač pa:

540. člen

Preklc zaradi hude nehvaležnosti

Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če so po njeni sklenitvi obdarjenec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnašsa tako, da bi bilo po temelnjih moralnih načelih nepravično, da bi darilo obdržal.

Pogodbo lahko zaradi obnašanja proti darovalcu prekliče tudi darovalčev dedič

Preklic je zaradi obdarjenčevega obnašanja mogoč tudi proti obdarjenčevemu dediču

Preklic ni mogoč, če darovalec obnašanje obdarjencu odpusti

Gre za primere ko se obdarovanec hudo pregreši zoper darovalca oz.  njegove bližnje. Hudo nehvaležnost lahko izkaže obdarjenec proti darovalcu ali njegovemu bližnjemu, ne le sorodnikom.Huda nehvaležnost se smatra kot takšno obnašanje obdarjenca po sklenitvi darilne pogodbe, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi obdarjenec prejeto obdržal.

Sodna praksa:
Kdaj ni ugotovljena velika nehvaležnost:

Spori med strankama darilne pogodbe niso prerasli verbalne ravni, kar je premalo, za ugotovitev velike nehvaležnosti obdarjenaca (Sodba VS Sl II IPS 604/96)

(odgovor članu Nasy)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
10.9.2007 19:03:32   
podnajemnica7
Ali je morda tu kdo ki je pravnik? Da ga nekaj vprašam preko z.s.?

Hvala!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
10.9.2007 19:08:59   
podnajemnica7
Pa še nekaj babi mi je povedala da ima papir kjer piše na Okrajnem sodišču je bil izdan sklep na podlagi notarskega zapisa pogodbe o priznanju lastninske pravice in pogodbe o preužitku se dovoli vknjižba lastninske pravice v korist imetnikov to je mojih staršev.

Tako, da verjetno se tega ne da razdreti.

Verjetno ni več nobene možnosti, da bi babica to zahtevala nazaj.

Neposredna povezava do sporočila: 9
10.9.2007 19:45:59   
Anonimen
Verjetno ni več nobene možnosti, da bi babica to zahtevala nazaj.

540. člen

Preklic zaradi hude nehvaležnosti

Darovalec lahko prekliče darilno pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če so po njeni sklenitvi obdarjenec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnašsa tako, da bi bilo po temelnjih moralnih načelih nepravično, da bi darilo obdržal.

Neposredna povezava do sporočila: 10
10.9.2007 21:01:17   
Zvončka
Seveda se da pogodbo razdreti. V kolikor ne bo prišlo do konsenza (kar očitno pri vas ne bo), bo pač morala babica tožiti drugo pogodbeno stranko (stranke), za kar pa bo nujno potrebovala pomoč odvetnika, in to dobrega odvetinika, ki se predvsem ukvarja s t.i. civilnimi zadevami, ki bo med ostalim znal predvsem pravilno postaviti tožbeni zahtevek (glede na to da je pogodba že realizirana in opravljen prenos lastninske pravice). Močno vam svetujem, da poiščete dobrega odvetnika, če pa nimate denarja, naj babica zaprosi za brezplačno pravno pomoč pri Okrožnem sodišču, na katerega območju stanujete (najbolje da se tam osebno oglasite v uradnih urah), v okviru katere lahko dobite odvetnika (ta je lahko super, lahko pa tudi slab, kakor na žalost naletite). Tako da svetujem, da "investirate" nekaj denarja v dobrega odvetnika (ne delam reklame-nisem odvetnica), itak če pravdo dobite, dobite tudi stroške povrnjene. Več pa vam po internetu ne bom govorila, kajti edino profesionalno je, da tisti, ki daje konkretne pravne nasvete, prebere zadevne listine. Želim vam veliko potrpljenja in vztrajnosti. Lp.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
10.9.2007 21:18:36   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: podnajemnica7

Ali je morda tu kdo ki je pravnik? Da ga nekaj vprašam preko z.s.?

Hvala!

Tako kot sem ti napisala na ZS. Ukrepaj čimprej kot sem ti napisala. Moraš pa vedeti, da bo 1 milijon sit premalo, predno pridete na sodišče.Žal. Iz izkušenj!

Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Najpogostejše podarjena darila
Porodne zgodbe

Kaj najpogosteje podarjate svojim bližnjim in najbližnjim?

Predmete za osebno nego in kozmetiko. (24%)

Reči za dom in gospodinjske zadeve. (13%)

Romantična darila. (1%)

Nenavadna in izvirna darila. (12%)

Bone za razne dogodke, doživetja. (41%)

Drugo. (KAJ?) (9%)

Število vseh glasov: 85

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!