aurora28
|
Dobro jutro! Ste si že privoščile toplo, dišečo ? Jaz si pravkar kuham belo kavo, zraven pa bom pojedla 2 kosa kruha namazana z Latto in gozdnim medom. Moj in sta šla na daljši sprehod, kjer se podita za žogo in norita, meni pa se danes ni ljubilo iti zraven, ker sem še v pižami in bom po zajtrku šla spet . Vsako noč, ko se prebujam in ugotovim, da sem spala na hrbtu, me vedno zagrabi panika ali je pametno spati na hrbtu in potem razmišljam o vseh besedah, ki so mi jih prej povedale , češ, da ni dobro spati na hrbtu, ker se lahko prekine pretok kisika do in potem se vsa žalostna, ampak se potolažim in zaspim nazaj. Ker mi ni dalo miru, se šla na forum ginekologije in porodništva in tam našla odgovor od dr. Pušenjaka, ki pravi takole: Ležanje na hrbtu pri nosečnici v kasni nosečnosti (običajno šele v 3. tretjini, nič prej) lahko povzroči pritisk povečane maternice s plodom na spodnjo votlo veno, po kateri v srce priteka vsa kri iz spodnjih delov telesa in s tem ta tok prekine. To povzroči padec krvnega tlaka tudi v arterijskem delu krvnega obtoka in zmanjšan pretok krvi skozi maternico, s tem pa je ogrožen tudi plod. Zakaj pa to ni pomembno tako poudarjati? Zato, ker tak dogodek povzroči zelo hitro tudi upad pretoka krvi skozi možgane pri nosečnici, s tem povzroči intenzivno neugodje in nagonsko potrebno, da se nosečnica obrne na bok, kar je hkrati tudi terapija. Opozarjanje nosečnic pred ležanjem na hrbtu je torej povsem podobno, kot bi vas obveščali, da morate na WC, ko vas zatišči ali da je smiselno jesti, ko si lačen. Edini ,ki jih je treba pred ležanjem na hrbtu opozarjati so nosečnice para in tetraplegičarke, torej hrome nosečnice, ki se same ne morejo obračati, ker te pa so v tem špoložaju lahko ogrožene. Aja pa poglejte v moj album, kjer sem dala gor novo sliko mene, geslo: srečna.