špelin@
|
Hojla Naty*, čudovita fotka, obe s kužiko sta krasni TamaraJ, a si na slikci s Timijem in kužkom ti? No, jaz sem s pregleda. In si nonstop ponavljam, kakšna kokoš sem! Saj ne vem, kje naj začnem. Najbolje, da kar od začetka. Pridem h G, me sestra stehta in mi izmeri pritisk (nekaj nvoega!), grem h G, ki bulji v monitor, potem pa mu dam izvid NS in začne vse izvide (NS, krvne, urinske) prepisovati v kartoteko. Vprašam, kakšen je bil zadnji izvid PAP. Pravi, naj počakam. V tišini jaz sedim, on piše. Vpraša, če imam kakšne težćave, povem za glivice, napiše recept za Canesten. Potem pove, da je bris spet slab in mi reče, naj se pripravim za G pregled. Zlezem na mizo, mi vtakne noter račji kljun, noter premaže z eno vatko, primakne mikroskop in gleda, gleda, brez besed gleda... Vse instrumente umakne in mi reče, naj grem v sosednjo sobo na UZ. Vtakne vaginalno sondo noter - če bom preveč direktna v opisih, se mirno ustavite - in nekaj gleda. Ne komentira, tudi jaz ostajam tiho in čakam. Meni nič ne pokaže, po tišini sklepam, da je vse ok. Se grem obleč. Sedeva nazaj za mizo. Reče, da je pričakoval, da mi bodo v kolposkopski ambulanti delali biopsijo. Povem, da je dr. Kobal to omenil kot eno od možnosti, če bo treba, in da imam naslednji pregled tam 19.12. Potem pa - koka, v bistvu zato, da pretrgam molk, čeprav mi je o tem ogromno povedal že dr. Kobal, dr. Tulova - ga vprašam, kdaj po porodu se dela poseg, ko se odstranijo spremembe na MV. In se razživi, mi začne slikati najbolj črn scenarij (o, potem se je pa razgovoril!). Da živ otrok ne pomeni nič mrtvi materi, če gre za raka itd. itd. Da se v nosečnosti delajo čisto vsi posegi, nosečnost v teh primerih ne šteje,... Da ohranjam jasno glavo, si v mislih ponavljam/meditiram besede dr. Kobala in odgovor dr. Tulove (da pri meni še ne gre za rakaste spremembe, da moj izvid brisa C3 ni kritičen, da se vedno gleda na to, da se najbolje poskrbi za plod in za mamo, da bi me naročal pogosteje, če bi kolposkopsko videl hujše spremembe, da naj uživam v nosečnosti, da bo itak delal biopsijo, če se mu bo zdelo, da se kaj spreminja na slabše, da v najslabšem primeru takoj po porodu delajo poseg, da sem v varnih rokah,...) V glavnem: po lekciji vlivanja strahu, o nosečnosti ni bilo govora SPLOH, me G pospremi ven in reče sestri, naj me naroči čez 4 tedne. In sprejme novo pacientko. Pri sestri se jaz v mislih toliko sestavim, da jo vprašam, kako je zdaj z materinsko knjižico, pa se mi samo zvito nasmeji in reče, da bi morala to noter (pri G vprašat) in naj pač vprašam na naslednjem pregledu. Riniti nazaj h G v tistem momentu nisem mogla, ker je imel noter že drugo pacientko! V roke dobim šop listov (izvidi) in kartonček z datumom, ko sem naročena. Vpraša, če bo v redu, jaz rečem, da ni v redu, ampak očitno ne gre drugače. Grem raje hitro ven, preden popizdim. Torej se gremo pasivno izsiljevanje, ok, tudi prav. Sem bila dolga, kajne? No, čestitam vsaki, ki se je uspela pregristi skozi moje pisanje Ma, še dobro, da sem šla prejšnji teden na NS, tam sem edino dobila občutek, da sem res noseča, od mojega G grem vsakič čisto poklapana in tokrat bom prvič resno razmislila o zamenjavi! Komaj čakam na naslednji kolposkopski pregled v LJ. Zdaj se grem zjokat, ker moram dati iz sebe tale stres, potem pa naprej v krasen sončen dan Hvala vam, drage moje, ker sem se lahko tule izkašljala