Anonimen
|
Vrzotna (ohrovtova) mineštra Jesen in začetek zime sta čas vrzotne mineštre, kot na Krasu imenujejo ohrovtovo mineštro. Pripravimo jo tako, da ohrovt očistimo zunanjih listov. Glavo narežemo na drobne koščke, debelejše liste pa na tanke rezine. Ohrovt kuhamo v slani vodi skupaj s koščki krompirja, dokler ga ne skuhamo do mehkega. Krompir na grobo pretlačimo, da se mineštra zgosti, mu dodamo kuhan fižol ter nato zabelimo. Zabelimo lahko s popraženimi koščki klobase, pancete ali vratovine, žlico ali dvema moke, pri čemer ne gre brez česna. Ko česen na prežganju lepo zadiši, zlijemo prežganje v mineštro, počakamo še minutko in odstavimo. Krompir in ohrovt lahko skuhamo tudi brez fižola, zabelimo in nato s paličnim mešalnikom pripravimo kremno juho. Jed dekoriramo z dekorativnonarezanim korenčkom ali s tankimi rezinami pocvrtega paradižnika. Tako pripravljena juha je nežna, lahkotna, osvežujoča in prijetnega okusa. K okusu prispeva kombinacija krompirja, ohrovta in česna - tega uporabimo par strokov, vendar njegov okus v mineštri ne sme prevladati. Tudi klasična vrzotna mineštra (vrzote, krompir in fižol) je mikavna in nasitna jed, zlasti če je vanjo stopil prašič ali če smo ji dodali mesnata svinjska rebrca ali jezik. Vrzote so tudi odlična in okusna priloga. V jesenskem času pomenijo osvežitev okusov, zelo cenjena jed so vrzote in krompir. Ime te jedi nam pove, da je v njej več vrzot kot krompirja, in sicer je lahko krompirja od ene desetine do polovice. Več je vrzot, bolj je jed sočna, več je krompirja, bolj je jed zgoščena in suha. Pripravimo jo tako, da vrzote in krompir kuhamo skupaj. Na dno posode položimo vrzote, narezane na okrog centimeter široke rezance, in nanje položimo na kose narezan olupljen krompir. Kuhamo v slanem kropu, dokler krompir in vrzote niso popolnoma mehke, odcedimo vodo in zabelimo s prežganjem s česnom. Pretlačimo (lahko kar z navadno kuhavnico) in jed je pripravljena. Ponudimo jo lahko kot samostojno jed, največkrat pa ob svinjski zarebrnici ali prati. Tako so vrzote s krompirjem odlična priloga nedeljskega kosila. To je zelo privlačna jed, saj pride aroma ohrovta v tej kombinaciji posebno do izraza, v ustih pa čutimo rahle, drobne delce ohrovta. Ohrovt lahko ponudimo tudi okisan kot solato - ta recept bomo predstavili v eni od prihodnjih številk.
|