krkatja -> RE: Moj porod z ULTIVO (13.2.2008 23:07:25)
|
Učinkovina je remifentanil. Prijemališče so selektivni µ-opiatni receptorji. Poanta je v tem, da ga presnavljajo nespecifične esteraze v krvi in tkivih, medtem ko se dolantin (petidin) presnavlja v jetrih. Se pa oba vežeta na enake receptorje. Oba tudi prehajata preko placente v kri otročička. Plod dobi pri Ultivi 50% doze matere. Razlika je v tem, da je dolantin staro zdravilo, velikokrat preizkušeno, tako da so vplivi na otroka in mater bolj predvidljivi. Zato ima tudi registrirano, da se lahko uporablja za lajšanje porodne bolečine. Ultiva pa še nima tolko kliničnih študij (poudarek na še), zato tudi ni registrirana za lajšanje porodne bolečine. Pač moraš podpisati obrazec, da si seznanjena s stranskimi učinki. In ko bo dovolj nosečnic rodilo z Ultivo in bo dovolj za eno objavo v kvaliteteni strokovni reviji, bodo pa tudi Ultivo registrirali za uporabo v ta namen. Glede učinkovitosti je pa tako (kolikor sem študirala članke, ko sem bila noseča): za zadovoljivo odpravo bolečin, so med porodom matere potrebovale cca. trikrat večjo dozo, kot jo dajejo pri nas. Pri tako visokih dozah, pa je bilo več stranskih učinkov (zastoj dihanja, bradikardija). Ampak kot sem rekla, doze so pri nas nižje, zato pa včasih nekatere rečejo, da bolj ublaži bolečino. EA je glede tega učinkovitejša. No jaz nisem videla nekih prednosti v Ultivi, EA sem imela kontraindicirano. Po dolantinu so pa bile bolečine čist znosne.
|
|
|
|