Anonimen
|
Tole je Pušenjak nekoč objavil: Tole, kar je Pušenjak napisal se mi zdi zelo dobro: Spoštovani, s kolegico, ki vam je predavala, se načeloma ne strinjam oziroma moram podati poseben komentar. Sam že več kot 15 let spremljam porode in sem bil tudi priča temeljitim spremembam v prisotnosti partnerjev pri porodu. Ko so s tem pričeli, je bila to bolj ekshibicija in nekaj posebnega, danes pa je pri porodu prisotnih več kot 70% partnerjev. Med njimi opažam vsaj 3 skupine s skupnimi lastnostmi: 1. skupina prizadevnih, čutečih in sodelujočih, ki pridno sedijo pri vzglavju porodnice in ji pmagajo tako moralno, kot z drobnimi potezami, kot je vlaženje ustnic, podajanje kozarda z vodo, masiranje hrbta ali popravljanja blazine, držanja za roke in v primeru, da potrebuje pomoč babice tudi stopi do vrat in pokliče na hodnik, če babice slučajno ni v sobi. 2. takoimenovani "tehničarji", ki se zanimajo za vse drugo, le za svojo partnerko zelo malo, če že, pa so pogosto zelo zainteresirani za "podrobnosti tam spodaj", ki pa jih dolgoročno v njihovem seksualnem življenju lahko prej ovirajo kot opogumijo. Takšni partnerji pogosto preučujejo aparate v porodni sobi in njihovo delovanje, koketirajo in se pogovarjajo z osebjem, na široko filozofirajo in razpravljajo o vsem mogočem ter na sploh kažejo, kako so izobraženi in pametni. 3. takoimenovani "pasivci", ki jih nosečnica prisili, da pridejo z njo k porodu, ker verjetno meni, da bo v času njenega poroda zato bolje poskrbljeno zanjo in da bo on deloval kot "policaj", ki bo budno pazil, da osebje česa ne bo naredilo v neskladju z moralo ali strokovnimi določili, da je ne bodo pustili same v sobi, da ji ne bodo delali sile ali da bo svojemu "možiclju" pokazala, kako pri porodu trpi, da bo vse življenje lahko pridno odplačeval njene muke s ponižnostjo in podrejenostjo. Večinoma je takemu partnerju dogčas ali celo nerodno, ko mora nosečnica kaj postoriti sama in se temu upira z glasnim vpitjem in neprimernim obnašanjem, pa ga je vačinoma sram in strah, da bo kaj narobe. Od vseh pri porodu najbolj trpijo slednji, tehničarjem pa postane po določenem času dolgčas in želijo zapusitit sobo, gredo na "čik" ali "kavo", prebrati kakšen časopis, sprašujejo kako dolgo "bomo njegovo partnerko še mučili" ipd. Sam menim, da naj ženska le dobro premisli, čemu bi rada imela ob sebi partnerja, partner pa naj dobro razmisli, čemu bi bil on rad zraven. Če se oba strinajta sama od sebe brez pritiskov drugega nanj, da je partner pri porodu, potem ni lepšega doživetja, sicer pa bi bilo bolje, ko bi ženska svoje "delo" (labour) opravila sama s pomočjo strokovnega osebja. No jaz drugače nisem za to, da bi bil partner zraven pri porodu. Razen če bi si zelo zelo želel. In res, veliko otrok se sploh ne bi rodilo, če ne bi bilo očetov zraven na porodu Hudo, bi kar noter ostal In ženske bi umirale....
|