Gina
|
Meni pa te reči niso smešne, prej zelo žalostne. Pa kaj morate na njihov nivo past s takimi vici? Meni v bistvu tak vic veliko pove o človeku, ki ga napiše, izgovori. Pa kako misliš, da bomo mi mislili, da si res kaj boljša od tiste kure, ki ti je nekaj tako grdega rekla, če take vice prijavljaš? V resnici jaz vzamem, ko v Mb. za mano kdo pripomni, da sem žabarka, to za kompliment, hkrati si pa nazorno predstavljam, kako mu iz možganov rinejo plesni, in tako se ne morem niti jeziti nanj. Mogoče bi ti lahko enako naredila s tole bejbo, ki je tako zakompleksana, da mora poniževat, da bi lahko bila srečna. Zihr ni vse ok z njenimi možgani, torej je primerjava s plesnijo na mestu. Veš, jaz imam pa groooozno slabe izkušnje z Mb. Moj lubi je od tam in posledično gremo k tašči na obisk. Toliko grdih reči, poniževanj, trobljenj, ko si v avtu z Lj. registracijo, kazanj srednjih prstov, kot se mi je zgodilo v Mb., se mi nikjer še, pa ne glede na to, v katerem koncu Evrope sem hodila. Me je pa strah vozit se z lj. registracijo tam, v resnici je nevarno. V trgovini so se tudi že proč obrnili in se delali, kot da ne stojim poleg. Enkrat mi je ena prodajalka rekla, da me ne razume, pa ob tem da v Mb. ful pazim, da ne zavijam totalka ljubljansko. Nihče mi še na notranjskem, kjer živim in govorijo ravno tako totalen dialekt, mnogim težko razumljiv, ni rekel, da me ne razume (pač niso tolk primitivni). V Mb. pa so. Nasprotno pa sem v Lj. spoznala kar nekaj štajercev in niti enega še nisem slišala, da bi imel slabe izkušnje. Veš, jaz nisem vedela, da bi naj bil kdo sovražen do nas ljubljančanov ali da bi mi morali biti do njih, (kot Mb. razvijajo v domačem kraju že ob izrazih žabar, obraznih izrazih ob omenjanju ljubljančanov...., ker se to v ljubljani v družinah ne dogaja), čisto nepoučena sem bila od družbe in od staršev. Ljubljančani večinoma niso zakompleksani zaradi Maribora, sploh se ne ukvarjajo s tem. Lj. ima ljudi iz vseh koncev in jemlje se jih za ljubljančane. Nikoli ne bodo komu rekli pritepenec, še pomislili ne bodo, prej imajo radi raznolikost in se jim zdijo dialekti zanimivi in lepi. Lj. ima v resnici edino malce grdo naravnanost do ljudi iz drugih republik, to sem pa že doživela, da je kdo kaj rekel, kar se mi tudi ne zdi prav, poznam polno zelo fajn ljudi, ki tudi ne izvirajo iz naših krajev, pa kaj, svet je ena sama velika vas z veliko podobnimi dušami). Nikoli pa še nisem doživela, da bi kdo kakemu slo priseljencu od koderkoli kaj rekel in strašno mi je žal, da se ti je to zgodilo. Še bolj pa mi je žal, da sploh kdo sebe ceni toliko bolj kot kogarkoli drugega. Ljudje smo vsi bitja, ki smo si v osnovi precej podobna. Osnovna stvar je spoštovanje vsakega. Šele ko zmoreš to, ti je vseeno, kje živiš in ne čutiš nobene posebne pripadnosti kraju, ker itak spoštuješ vse enako kot sebe, nihče ti ni manj ali več. Itak veš, da smo vsi prebivalci sveta, univerzuma in da je bedarije se istovetit z nalepkami ljubljančan, mariborčan... Vendar je to že "višja matematika". p.s.: tjazy je doma iz dolenjske, zato se je hecal na svoj račun
|