nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: URSKA A mislite, da bodo v vsej poplavi modernih, drugačnih imen izstopale Kayche ali Urške. In potem bo dete odraslo in bo šlo v službo nekam izven prelepe Slovenije in ga bodo vprašali: kakšno ime pa je to? Veš takšno lepo slovensko. SLovakia a to je tam pri Litvi? Pa zakaj ste tako obremenjeni s tem, kako bo, ko bodo vaši otroci odšli služiti kruh v tujino (če bodo sploh šli) A ko se vam en črnc ali arabec, ali Šved ali Islandec predstavi, tudi čukasto pogledate in ga vprašate, kaj za hudiča nosi čudno ime??? Jaz ne, ker mi je logično, da ima Arabec arabsko ime, Islandec islandsko, Grk grško. Če slučajno imena v prvo ne znam pravilno izgovoriti, še nikoli nisem naletela na užaljene face, ampak mi je še vsak z veseljem in ponosom še 10x povedal svoje ime, če je bilo treba, morda celo razložil pomen imena - in nikoli nihče ni bil užaljen, če njegovega imena nisem znala v nulo pravilno izgovoriti, ker vsak kolikor toliko inteligenten človek bo razumel, da različni jeziki poznajo različne glasove, ki jih ne uporabljajo vsi narodi. Moje ime vsebuje dva j-ja, ki ju Španci konstantno izgovarjajo h (predstvljajte si, kako hecno se mora slišati), pa se zaradi tega nihče ni nikoli butasto počutil, ne oni ne jaz. Včasih me še kak slovenski prijatelj po špansko pokliče, ker jim je ta različica prirasla k srcu Obremenjujete se za stvari, za katere sploh ne veste, kdaj, če sploh, se bodo zgodile. Kar se pa tiče tvojega vprašanja, Kajča, oz. tvojih predlogov, so mi pa čisto mimo, sori.
|