murencek
|
Živjo! mamuška, tud jst sm zadnjič jedla pršut v restavraciji (sm čisto pozabila, da ga ne smem jesti). In mi je bilo tako slabo . Bruhala pa nisem. No, zdej sm glih kar mal posurfala pri Pušenjaku. Evo, tle ti prilepljam par odgovorov od njega: Spoštovani, s postavljanjem vprašanj tipa "kaj bi bilo, če bi...?" ne boste prišli daleč niti vam ne bo koristilo. Tksoplazmoza je zelo redka infekicja v nosečnosti in v povprečju prizadane 1% nosečnic. Pri veliki večini okuiženih ne najdemo pojasnitve, kje j "wtaknila" to infekcijo in pri veliki, veliki večini onih, ki se domnevno pregrešijo ali stalno grešijo, se infekcija ne pojavi. Skratka, enkratno kršenje pravil izjemno redko res privede do infekcije. Tudi ob infekciji se protitelesa, na podlagi katerih dokažemo infekcijo v krvi pokažejo šele po najmanj 2 do 3 tednih. Če gresta na testiranje samoplačniško se to nikogar ne tiče in gresta lahko v laboratorij brez napotnice. Če bi ginekologi ob vskem prekršku nosečnice pošiljali na preiskave, bi samo za to vrsto preiskav lahko porabili več sredstev, ko je namenjenih celi nosečnosti. Rutinsko pač testiramo v vsakem trimesečju 1x (v večini evropskih držav sploh ne testirajo niti 1x in le v Franciji testirajo vsak mesec) in ta način povsem zadostuje za pravočasno in primerno zdravljenje, če se dokaže svežo infekcijo. V zadnjih letih smo imeli povprečno po 150 svežih infekcij nosečnic lestno v Sloveniji in od vseh teh infekcij morebiti pri 1 ali 2 plodovih dokažemo infekcijo, vsi ostali so zdravi. Skratka, objektivna nevarnost za plod je izredno nizka, tako nizka, da nekateri razmišljamo celo o tem, če je pri nas res smiselno rutinsko testiranje na toksoplazmozo in ob tem masovno nerviranje nosečnic z negotovostjo, "kaj bo, če bo"..... Vsa hrana, ki je pridelana industrijsko opziroma v velikih prehrambnih obratih (tudi pršuti!) je preverjena in ne vsebuje škodljivih klic. Pač pa pri pršutu pazite, da ga vseeno ne zaužijete preveč, ker je precej slan, kar pa nosečnicam odsvetujemo. Inkubacijska doba pri toksoplazmozi je okrog 1 - 3 tedne. Drugače sem se pa malo umirila. Bom drug teden G povedala, kaj sem jedla in če je treba paniko zagnat. Pol ko sem razmislila, sem ugotovila, da že vseskozi jem zelenjavo z domačeg vrta (no, občasno, ko jo doma naberejo/-m). Tko da če je do zdej vse bilo OK, pol ni panike. Res pa je, da ti da preventiva notranji mir... LP
|