Poka
|
Terier absulutno primeren ni primeren pes za otroke in za neizkušene lastnike, pa tudi če je tamali višavc... Nila sem priča, ko je psička te pasme napadla malo punčko, bili smo pa malo sami krivi, ker nismo bili pozorni in smo vsi vedeli, kak karakter je psička. Na srečo je bilo brez praskic... Pa ne govorim zaradi tega primera, ampak trdim isto že od nekdaj. Zlati prinašalec - večina misli, da je igrača, pa ni tako. Večina jih je potem popolnoma nevzgojenih, tak pes pa ni za otroka, sploh ne takega malega. Itak je pa navsezadnje vseeno, če otroka in psa primerno vzgajaš - otroku ne moreš pustit, da kar skačejo po psu... Mi imamo zdaj doma tri psičke, dve sta shih - tzu in za eno vem, še ni, ampak bi otroka ugriznila - če bi naredil kak napačen gib in otroci ne vedo, kaj in kako. Npr. če bi jo preveč kdo stiskal, mečkal... Smo pa imeli mi škotskega ovčarja, ko sem bila majhna - v bistvu je bil pes pred mano, jaz sem prišla po naključju v družino. Ta pes je bil res skoraj tak, da si laho z njim počel karkoli - s tem, da mene so vzgajali, kaj se sme in kaj ne in ima ta karkoli določene omejitve. Se je pa dalo z njim cartat, ga objemat in je bil zelo potrpežljiv oziroma mu je to bila igra. Večinoma so me pa tako naučili, da se dela z njim kot s psom, ne pa igračo. Sva bila zelo navezana in me je prišel iskat tudi v vrtec, vdrl skozi kuhinjo, hrano pustil pri miru, hotel je na vsak način do mene. In enkrat je vdrl v zdravstveni dom, v paniki, kaj se mi je zgodilo - je pa takrat umrl en otrok in pes je to začutil. Bilo je zanimivo, ker je bil drugače vzgojen pes in takih stvari ni počel, takrat se mu je pa spipalo. In tudi drugače je bil na otroke navezan in se je dedi večkrat igral, da hoče meni ali kakemu otroku nekaj naredit in je pes renčal na njega. Sama bom sicer kupila psa, ki je menda tudi zelo navezan na otroke, vseeno pa jih ne bom pustila brez nadzora. Nikoli ne veš, otrok pač ne zna ravnat s psom in mu ne smeš pustit počet karkoli.
|