zmaja -> RE: Katerega psa kupiti? (13.2.2007 0:47:12)
|
Noben pes se ne rodi kar primeren za otroke. Vsakega je treba na otroke navaditi. In kako bo pes sprejel otroke je predvsem odvisno od njegove socializacije in vzgoje. Če bo imel v najrosnejšem obdobju slabe izkušnje z otrokom, tega ne boste mogli nikoli odpraviti. Kar se pa pasem tiče, bi rekla pa tole: glede na to, da psa dejansko kupujete babici in dedku, izberite psa, ki ni preveč zahteven (tako glede gibanja kot same vzgoje). Zlati prinašalci in labradorci so sicer krasni psi, vendar pa se je treba zavedati več omejitev. Med ljudmi vlada prepričanje, da se ti psi že kar rodijo vzgojeni. Daleč od tega. So sicer zelo brihtni in se hitro učijo, vendar se hitro učijo tudi kako nas prinesti okoli. To so tudi psi, ki so zelo navdušeni nad ljudmi in živalimi, ki jih zelo radi pozdravljajo s skakanjem. Torej boste morali psa naučiti, da se ob otroku ne skače. S svojim navdušenjem lahko povsem nenamerno otroka podrejo po tleh. Poleg tega so to lovska pasma, kar s sabo prinese tudi to, da se boste morali naučiti, kako sproščati njegov nagon. Ti psi so tudi "delavci", tako da rabijo veliko ukvarjanja z njimi (pa to ne le sprehodov, ampak jih je treba tako umsko kot fizično zaposliti), v nasprotnem primeru znajo biti zelo neprijetni. Pa še paziti je treba, kje vzameta psa, saj je predvsem med zlatimi prinašalci veliko agresivnih ali pa pretirano plašnih psov (ne eno in ne drugo pa ni dobro, ker tak pes lahko nepričakovano ugrizne). Sama imam labradorko, ki jo šolam za terapevtko, pa sem rabila sigurno pol leta, da sem jo odvadila teka za kolesarji, in skoraj eno leto, da ob otrocih lepo stoji pri miru in jih ne pozdravlja z navdušenim skakanjem. Pa sem se s psico vsakodnevno ukvarjala, jo šolala ... Dalmatinec tudi ni najbolj primeren, ker rabi ogromno gibanja, ker je bil vzrejan za tek. Koker španjel je spet lovska pasma (podobni problemi kot pri prinašalcih), poleg tega pa jih precej ni preveč tolerantnih do otrok. .. In še bi lahko naštevali. Kot prvo se torej odločite, koliko se boste s psom ukvarjali, kaj ste pripravljeni vanj vložiti, potem pa iščite temu primerno pasmo.
|
|
|
|