Anonimen
|
No, pa dajva eno debato udarit Dostojno... Z argumenti Poglej, saj nihče ne trdi, da je AP idealen način vzgoje. Sama sem mnenja, da otroka moraš "poslušati" in izbrati tisti stil (čeprav AP ni stil vzgoje) in filozofijo vzgoje, da z njo lahko oba uspešno preživita. In če si koliko-toliko "normalen" stariš, boš delal po načelu, vzgojiti človeka brez pisile in brez trdno začrtanih smernic. Kot stariš si namreč sposoben prisluhniti otroku (to ti je dano "z naravo"), ampak je pa res, da mnogi "sodobni" starši vzgajajo in živijo s svojimi otroki po principu nasvetov drugih oseb - babic, dedkov, tet, stricev, prijateljev...ali celo literature. Sama sem se odločila, da bom delala po principu zdrave kmečke logike, ker so se mi med študijem pedagogike raznorazne teorije o vzgoji dobesedno "priskutile" - v stilu: smeš to, tega ne smeš, vzgajati moraš tako in tako, če želiš takšnega in takšnega otroka... In nikjer ne piše, da moraš izpolnjevati vseh 8 idelaov AP, če želiš biti AP stariš. Saj sama nisem vedela, da mi s svojim vzgojnim stilom pripadamo AP filozofiji, ker se vanjo nisem nikoli "poglabljala". To sem ugotovila šele na tem forumu. Vsi pa vemo, da je so za pozitiven razvoj posameznika odločilna njegova najnežnejša leta - kako mu starši predstavijo svet... Kako ga sprejemajo kot individuum, koliko so se pripravljeni "podrediti" njegovim potrebam... In bistvo zdrave kmečke logike je prav tovrstni vzgojni princip. Menim, da so raznorazne sodobne teorije vzgoje, ki so jih zagovarjali in jih zagovarjajo posamezniki, pripeljale človeštvo, tja kjer je trenutno. Večina ljudi je egoističnih in samoreflektivnih, ni jim mar za skupnost, nimajo čuta odgovornosti, pripravljeni so se boriti do zadnjega daha, samo, da bi uveljavili svoj jaz... Egocentrični pristop k posamezniku nas je namreč uspel pripeljati tako daleč. Veš, katere knjige meni najbolj dvignejo pritsk? Tiste z naslovom: Kako vzgojiti sina, kako vzgojiti predano in ljubečo hčer...
|