Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen se jaz povem svoje mnenje - imam namrec tri razlicne izkusnje: prva nosecnost: po dveh spontanih splavih sva se s partnerjem odlocila, da na ns ne bom sla, ker splava tako in tako ne bi delala. tako zelo sva si namrec zelela otroka, da sva se odlocila, da ga bova sprejela v vsakem primeru. sicer pa takrat tudi nisem se povsem razumela celoten postopek - ns, dht testi, ac in kaksne rezultate da posamezna preiskava ter s kaksno verjetnostjo. po drugi strani pa tudi nisva prevec razmisljala o moznih zapletih, takrat mi je bilo to nekako tako: saj meni se to ne more zgoditi (zanimivo, ravno tako sem razmisljala o spontanih splavih, pa sem se krepko ustela). kakorkoli ze, nisem sla na ns in rodila se nama je zdrava puncka. druga nosecnost: tokrat sem sla na ns, ampak bolj zaradi firbca - hotela sem videti otroka na 3d uz in hotela sem, da ga vidi tudi partner (med prvo nosecnostjo je imel moznost spremljati me na prav vsakem pregledu, med drugo nosecnostjo pa zaradi sluzbe tega ni mogel, ns pa sem imela popoldan in ni bil problem). tudi tokrat o rezultatih nisva premisljevala, prepricana sva bila, da bo vse o.k. in hvala bogu, rodil se nama je zdrav fantek. sedaj sem noseca tretjic (ce ne stejemo treh spontanih splavov) in tokrat sem sla na ns, ker so me zanimali rezultati (stara sem 33 let in je riziko nekoliko vecji), poleg tega sem bila prepricana, da je pregled na jesenicah brezplacen (pred enim letom je namrec bil), pa sem se ustela. saj ne, da gre za denar, ampak tudi tokrat nisva s partnerjem verjela, da gre lahko karkoli narobe (se vedno prepricanje: saj meni se to ne more zgoditi). zato se tudi nisva pogovarjala o tem, kaj pa ce... in zgodilo se je ravno to - ns je dal relativno slabe rezultate. kaj pa zdaj? splav? na dodatne preiskave? kako naprej? tudi ginekolog me je vprasal, kaj bom naredila, v primeru, da je rezultat (na ac) slab in ce ne mislim iti delat splava, zakaj sem potem sploh prisla na ns. in kako prav je imel. v tistem trenutku mi je bilo zal, da sem na preiskavo sploh sla. no, s parterjem sva se potem pogovarjala in sva se odlocila, da grem najprej na dht preiskavo in bomo potem videli, kako naprej. ce bi bilo tveganje visoko, vendar ne dovolj visoko, da bi mi pripadala brezplacna ac, sva bila razlicnih mnenj. v strahu pred najhujsim, je partner menil, da bi morala iti na splav (ker je ac predraga), jaz pa sem bila prepricana, da ce bom ze delala splav, to sigurno ne bo brez zagotovila (ki ga da ac) in ce to pomeni placati veliko denarja, bova pac placala - saj ne morem primerjati denarja in zivljenja tega se nerojenega otroka. hvala bogu, so dodatne preiskave dale boljse rezultate (ceprav vem, da dht testi niso 100% zanesljivi, ampak zame je to dovolj, da ne skrbim vec in se s tem ne obremenjujem - o splavu ne razmisljam). po pravici povedano pa ne vem, kako bi ukrepala v nasprotnem primeru. vem, da bi se odlocila za ac in upala na dobre rezultate. a ce bi bili slabi, ne vem, ce bi se lahko odlocila za splav. in potem vidis, da si za vse te raziskave res brezveze placeval te evrote, ce pa tako in tako rezultati ne bi vplivali na drugo kot na moje skrbi. ce bi bila ponovno noseca. bi torej razmisljala in naredila cisto drugace - najverjetneje sploh ne bi sla na preiskave. treba je namrec razmisljati od zadaj naprej. ce ves, da splava v nobenem primeru ne bos delala, potem so kakrsne koli preiskave brez pomena in kvecjemu samo obremenjujoce. ce pa mislis v primeru slabega rezultata iti delati splav, potem pa le pojdi na ns. toda premisli ze prej, kaj bos storila, ce..., drugace je vse brez pomena. pogovorita se s partnerjem v naprej in se odlocita tako, da bo najbolje za vaju oz. vas. pa veliko srece! Se popolnoma strinjam. In vso srečo tebi anonimna.
|